Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament sol·licita a la Generalitat que concedeixi la Creu de Sant Jordi a la precursora de la Maternitat d'Elna

Escoltar

L'Ajuntament sol·licita a la Generalitat que concedeixi la Creu de Sant Jordi a la precursora de la Maternitat d'Elna

El Ple va aprovar ahir per unanimitat una resolució presentada conjuntament per tots els grups municipals que sol·licita al Govern de la Generalitat que concedeixi la Creu de Sant Jordia Elisabeth Eidenbenz, precursora i directora de la Maternitat d'Elna, on hi van néixer prop de 600 fills d'exiliats de la guerra civil.

El text de la resolució és el següent:

"La Maternitat d'Elna, localitat propera a Perpinyà, funcionà entre els anys 1939 i 1944, coincidint amb el final de la Guerra Civil espanyola i el desenvolupament de la II Guerra Mundial. Prop de sis-cents infants, la majoria fills d'exiliades del nostre país, recloses en camps de concentració francesos durant l'ocupació alemanya, hi van neixer.

Elisabeth Eidenbenz, que resideix actualment a Viena amb una salut precària als seus 93 anys, en fou la seva precursora i directora. La Generalitat de Catalunya, en reconeixement a la seva tasca i per agrair-la en nom del pais i dels catalans i catalanes que se'n van beneficiar, té previst de fer una sèrie d'actes.

Per aquest motiu els Marxaires Mataró-Canigó i els Amics del Camí del Nord, així com altres entitats, després d'assistir a l'acte de presentació del Camí del Nord o del Canigó GR-83 celebrat el passat diumenge 21 d'agost a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent, i que va coincidir amb la presentació del resultat de la investigació sobre la Maternitat d'Elna realitzada per la historiadora Assumpta Montellà en el mateix acte, han fet saber que reclamen per a la senyora Eidenbenz la màxima distinció que el Govern atorga, la Creu de Sant Jordi, coincidint amb els actes esmentats.

En relació als antecedents exposats, els Grups Municipals sotasignats proposen al Ple Municipal l'adopció dels següents,

ACORDS

:
  1. Sol·licitar al Govern de la Generalitat la concessió de la Creu de Sant Jordi per Elisabeth Eidenbenz, en reconeixement a la seva tasca com a precursora i directora de la Maternitat d'Elna i convidar a totes les entitats locals a sumar-se a aquesta iniciativa.
  2. Encarregar al Patronat Municipal de Cultura l'organització d'un acte públic per tal de donar a conèixer la labor que la Sra. Elisabeth Eidenbenz va realitzar a la Maternitat d'Elna entre els anys 1939 i 1944.
  3. Enviar aquests acords a l'Hble. Sra. Caterina Mieras, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya i a les entitats Marxaires Mataró-Canigó i els Amics del Camí del Nord."