Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'empresa municipal PUMSA inicia la rehabilitació de l'edifici del Cafè de Mar

Escoltar

L'empresa municipal PUMSA inicia la rehabilitació de l'edifici del Cafè de Mar

L'empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA) ha començat les obres de rehabilitació d'un dels edificis més simbòlics de la ciutat: el Cafè de Mar. El projecte, aprovat inicialment el passat 6 de març per la Junta de Govern, recuperarà l'antiga cafeteria i també permetrà nous usos per als ciutadans i ciutadanes de Mataró.

Les obres, que tindran un cost de 1.046.928 euros, les durà a terme l'empresa Servicios y Obras Barcelona SL i està previst que l'edifici estigui totalment rehabilitat a finals d'abril de 2007.

L'espai es distribueix en dues plantes -planta baixa i planta primera- que seran diàfanes i polivalents. A la planta baixa s'instal·larà el cafè i es recuperarà d'aquesta manera l'ús original de l'edifici. A més, es crearà una planta entresol, que s'ha dissenyat per aprofitar l'alçada de l'edifici, on s'ubicaran uns serveis.

La proposta contempla també el manteniment de totes les façanes existents, excepte la de la part nord. Aquesta façana, que dóna al passatge amb el nou edifici de la Seguretat Social, havia perdut el seu caràcter original després de patir diverses modificacions.

Accessos adaptats

L'entrada principal a l'edifici serà per l'antic carrer de Santa Rita. Aquest accés inclourà un conjunt de rampa i escala que permetrà crear un espai independent al cafè i que ampliarà les possibilitats d'ús de l'espai.

També es rebaixarà el paviment actual de la planta baixa, que actualment es troba 23 cm per damunt de la cota dels carrers, per tal de reduir el nombre de graons d'accés a l'edifici.

Es mantindrà l'accés del carrer de Sant Felicià, amb front a l'avinguda del Maresme, com a entrada al cafè que estarà ubicat a la planta baixa. Per últim, l'entrada pel carrer de Jaume Balmes, es conservarà com entrada de serveis i sortida d'emergència.

Entre d'altres accions, també destaquen la creació d'unes escales i d'un ascensor, la pavimentació de les diferents sales interiors, el canvi dels tancaments exteriors, el nou estucat de les façanes €una rèplica de l'estucat original€, la substitució del sòcol de fusta que hi ha a l'espai del cafè per un de nou de plaques d'aglomerat de marbre, i la millora de l'estat del sostre.

Recuperació del patrimoni històric de Mataró

La rehabilitació del Cafè de Mar segueix les directrius del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró. El Pla qualifica l'edifici com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) amb nivell de protecció B/V (façanes i volumetria general), i pretén intervenir acuradament en els espais interiors.

D'altra banda, PUMSA ja ha realitzat i té en marxa diverses obres de recuperació del patrimoni històric de Mataró, com la rehabilitació de la capella de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, actualment en obres.