Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El nou parc de Bombers de Mataró acull 65 efectius i 9 vehicles en 1.940 m2

Escoltar

El nou parc de Bombers de Mataró acull 65 efectius i 9 vehicles en 1.940 m2

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, i l'alcalde, Joan Antoni Baron, han inaugurat aquest matí el nou parc de Bombers de Mataró. Les noves instal·lacions estan ubicades en una parcel·la de 4.570 m2, terrenys cedits per l'Ajuntament de Mataró, a la Via Sèrgia. L'edifici ocupa una superfície útil de 1.940,37 m2 i actualment acull a 65 bombers i 9 vehicles que donen servei a Mataró i als municipis del voltant.

Les obres del parc han anat a càrrec de la Generalitat i han tingut un cost de 2.551.166,54 euros. Les noves instal·lacions substitueixen a l'antic parc, que comptava amb més de 30 anys de funcionament.

El nou parc s'organitza, funcionament, en dues parts: la zona de cotxeres i la de dependències, que es divideix en planta baixa i planta pis. Les cotxeres estan ubicades de manera que permeten la celeritat en la sortida dels vehicles davant d'un servei urgent o emergència, i també faciliten l'entrada dels camions quan retornen al parc. Estan encarades directament al carrer i també s'obren per la part posterior, cap al pati.

Aquesta zona té una superfície de 700 m2 i inclou el garatge dels camions de bombers a més d'altres espais annexos, com el magatzem, el taller, el compressor, i la zona de rentat i assecat dels equips d'intervenció de bombers.

La planta baixa acull, juntament amb les cotxeres, els espais de funcionament diari del parc. Té 3 dependències ben diferenciades. D'una banda les sales d'administració, com són els despatxos, el control i la sala d'arxiu, d'altra banda una sala polivalent on es pot donar formació a més d'acollir visites externes, i finalment, els espais de vestidors, tant masculins com femenins, els serveis higiènics i el gimnàs.

A través del vestíbul d'accés al parc es pot accedir a cadascuna d'aquestes dependències de manera que es podran utilitzar independentment i sense interferir-se. La planta i la cotxera disposen d'una superfície total de 1.370,96 m2.

La planta pis té una superfície de 569,41 m2, acull els espais més domèstics i de descans del personal del parc. En aquesta planta hi ha la zona de cuina i rebost, un lavabo i una àmplia sala-menjador. A més, també es troben els 6 dormitoris que disposen d'unes taquilles a l'exterior, per evitar sorolls en el moment de descans del personal. També es disposa d'un lavabo en aquesta zona.

Personal i vehicles

El parc té adscrits 65 bombers (52 funcionaris, 6 voluntaris, 6 més de segona activitat, que col·laboren en les tasques administratives de la instal·lació, i el cap de parc). Aquest estiu, amés, s'han integrat 9 bombers en pràctiques, així com 8 auxiliars forestals.

Del parc de Bombers de Mataró depenen 2 parcs d'estiu: el de Sant Mateu, ubicat a Vilassar de Dalt, i el del Corredor, a Dosrius. També en depenen dos torres de guaita, la del Turó de Cirers, a Cabrils, i la del Corredor, prop del santuari del mateix nom.

En el parc hi ha instal·lat el control del Maresme del Pla de Vigilància Complementària d'incendis de la Diputació de Barcelona, que durant la campanya forestal fa el seguiment de les patrulles de vigilància i les torres de guaita que depenen de l'administració provincial, així com de les Agrupacions de Defensa Forestal de la zona de Mataró (6 en total, entre Arenys de Mar i Premià de Mar).

El parc compta amb una dotació permanent de 9 vehicles, 2 dels quals (Bombes Rurals Pesants) es destinen des de l'inici de la campanya forestal als parcs d'estiu de Sant Mateu i el Corredor. Els 7 vehicles que es troben a Mataró són: 1 Unitat  Personal i de Càrrega, 1 Bomba Urbana Lleugera, 1 Autoescala de 30 metres, 1 Bomba Urbana Pesada, 1 Furgó de Salvaments, 1 Bomba Forestal Pesant i 1 Bomba Cisterna Escuma (Bomba Nodrissa Pesant).