Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El XXVIII Premi per la Pau de l'Associació per a les Nacions Unides es lliurarà a Mataró

Escoltar

El XXVIII Premi per la Pau de l'Associació per a les Nacions Unides es lliurarà a Mataró

Mataró acollirà la cerimònia de lliurament del XXVIII Premi per la Pau. El premi d'aquesta edició s'ha concedit a Miriam Makeba, cantant, actriu i activista africana que ha treballat tota la seva vida pels Drets Humans. L'Associació per a les Nacions Unides va fer públic el nom de la guanyadora el passat 24 d'octubre, dia de les Nacions Unides. L'acte tindrà lloc el proper 16 de gener al Teatre Monumental.

L'Associació per les Nacions Unides concedeix cada any aquest premi a una personalitat internacional destacada en l'àmbit dels Drets Humans i la Pau. El guardó es concedeix amb el suport de la Diputació de Barcelona. Des dels inicis d'aquest guardó (1980) la cerimònia de lliurament s'ha anat fent a diferents ciutats de Catalunya i també a València ciutat. Aquesta serà la segona vegada que Mataró acollirà aquest acte. La primera vegada va ser el 1987 en què es va lliurar el premi a Raúl Silva Henríquez, cardenal xilè, fundador de la Vicaria de la Solidaritat.

Miriam Makeba, activista africana

Miriam Makeba, amb una vida totalment dedicada a la lluita per la llibertat i la igualtat, molt especialment contra l'apartheid, va ser víctima ja des de ben petita de la situació del seu país, Sud-àfrica, on va néixer el 1932. Va haver de viure els primers mesos de la seva vida a la presó amb la seva mare, detinguda.

L'apartheid la va obligar a abandonar el seu país el 1957, va anar a viure a Londres i Nova York i es va convertir en una estrella que va aprofitar la seva popularitat per lluitar contra la desigualtat, la injustícia, la manca de llibertat del poble africà i el racisme. Tot al llarg del segle XX i fins avui, Makeba ha esdevingut un autèntic mite i símbol, fins a ser coneguda popularment com a Mama Àfrica, una dona que realment representa la lluita continuada per la igualtat i el progrés de tot un continent.
Amb l'arribada al poder de Nelson Mandela, Makeba va tornar a Sud-àfrica el 1990. Avui encara continua amb tota tenacitat la seva lluita en col·laboració amb la FAO, contra la fam, i amb la seva pròpia fundació, pels ideals que sempre ha sostingut al llarg de la seva vida, especialment a favor dels joves.