Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'avinguda d'Amèrica estrenarà un monument en memòria de les víctimes del franquisme a la ciutat

Escoltar

L'avinguda d'Amèrica estrenarà un monument en memòria de les víctimes del franquisme a la ciutat

L'avinguda d'Amèrica estrenarà un monument en memòria de les víctimes del franquisme a Mataró. La instal·lació de l'escultura va ser proposada a l'Ajuntament pel Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, que ha consensuat amb l'entitat tant el disseny del monument com l'emplaçament del mateix.

D'altra banda, la instal·lació del monument es fa també en consonància als acords de Ple presos en els darrers anys en relació a la recuperació de la memòria històrica. En concret, el Ple de l'Ajuntament va aprovar a l'abril de 2006 una resolució per impulsar la recuperació de la memòria històrica i el reconeixement a la II República, i al novembre de 2005 havia aprovat una resolució anterior per demanar l'aprovació de la Llei de la memòria històrica.

L'obra, projectada per l'escultor Pierre Chiriotti en coordinació amb el Servei d'Obres de l'Ajuntament, consisteix en una planxa d'acer corten de 4 centímetres de gruix amb la forma del perfil de la ciutat de Mataró de finals de la Guerra Civil, de 2,5 metres d'alçada per 3,10 d'ample. A l'interior, s'hi veuen els perfils retallats d'una filera de persones en perspectiva, que simbolitzen els afusellaments franquistes a la ciutat.

L'escultura va instal·lada sobre una pletina triangular, també d'acer corten, inclinada respecte al carrer. En contacte amb la vorera hi anirà una franja també d'acer corten, de 2 centímetres de gruix, amb una inscripció de lletres retallades i fixades a sobre on s'hi podrà llegir "La seva absència els fa molt presents", i en lletres més petites "En memòria dels afusellats i de totes les víctimes del franquisme a Mataró". Al costat de les inscripcions es col·locarà un mosaic amb els colors de la bandera republicana, aportat pel Grup de Recerca de la Memòria Històrica.

El monument, que té un cost de 29.989 euros, quedarà instal·lat a la cantonada de l'avinguda d'Amèrica amb el passeig d'Antoni Martí Cabanellas i la seva inauguració està prevista pel dissabte 3 de març.