Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les V Jornades de salut i alimentació incideixen en l'educació dels joves

Escoltar

Les V Jornades de salut i alimentació incideixen en l'educació dels joves

Amb motiu del Dia Mundial de l'Alimentació, que se celebra avui dimarts 16 d'octubre, s'estan duen a terme durant aquest mes diferents activitats que s'apleguen dins la V Jornades de salut i alimentació. El programa està coordinat pel Servei de Salut Pública en col·laboració amb el Servei de Dona.

L'objectiu d'aquestes jornades és difondre els beneficis que proporciona una alimentació saludable combinada amb la pràctica d'algun tipus d'activitat física i implicar-hi alhora diferents serveis i col·lectius ciutadans en la difusió d'hàbits saludables, tal i com es recull en el Pla Municipal de Salut de Mataró.

Un dels àmbits més importants on incidir en la relació alimentació salut són els centres escolars. En aquest sentit els centres d'educació primària i secundària han proposat activitats a desenvolupar en l'entorn escolar: esmorzars a base d'entrepans diferents, xerrades i col·loquis sobre l'activitat física i el sedentarisme, caminades pels entorns de l'escola (aprofitant els itineraris urbans "A peu, fem salut!", recuperació de la memòria culinària (amb la col·laboració de l'àvia Remei) o activitats vinculades amb el menjador escolar, entre d'altres.

A més, amb el suport del Servei de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona i la Federació d'Entitats Catalanes contra el Càncer (FECEC) s'està portant a terme en aquests dies el taller "Jo també menjo fuita". Els 950 alumnes de 5 anys de 21 escoles estan fent 39 tallers que pretenen sensibilitzar els més petits de la importància del consum d'aquest aliment. Per completar aquest aprenentatge els infants gaudiran d'un espectacle de titelles el dissabte 20 d'octubre a les 17 h a la plaça de les Tereses.

Un altre objectiu d'aquestes jornades és difondre les activitats de promoció d'hàbits saludables que s'han dut a terme a la ciutat al llarg de l'any i en diferents àmbits. Com per exemple el programa de prevenció de l'obesitat Shape Up Europe (en què hi participen el CEIP La Llàntia i l' IES Puig i Cadafalch), i el disseny, validació i edició dels itineraris urbans "A peu fem salut!", a càrrec del Servei de Salut Pública amb la col·laboració del Servei de rehabilitació de l'Hospital de Mataró.

Per a la celebració d'aquestes activitats, es treballa de manera conjunta amb personal sanitari dels centres d'atenció primària, l'Escola de Restauració i Cambreria del Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró, l'Associació de Venedors del Mercat de la plaça de Cuba i la Unió de Botiguers, l'Associació de Veïns de La Llàntia, la vocalia de dones de l'AV de Rocafonda i el grup Marxaires Mataró-Canigó.

Programa de les jornades

. Dijous 18 d'octubre. A Can Palauet

19.30 h Presentació de les jornades, a càrrec de Carme Esteban, regidora de Benestar Social, Gent Gran, Salut i Consum de l'Ajuntament de Mataró.

19.40 h "Alimentació i salut. Codi europeu contra el càncer", a càrrec de M. Jesús Quintana, epidemiòloga del Servei d'Epidemiologia de l'Hospital de Sant Pau i col·laboradora de la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC).

20.30 h "Aplicació de l'alimentació saludable a la restauració", a càrrec de Pepi Sánchez, xef de cuina del restaurant Sangiovese de Mataró.

20.45 h Cloenda, a càrrec d'Anna Barrera, regidora de Joventut i Dona de l'Ajuntament de Mataró.

En acabar l'acte, sorteig d'un àpat per a dues persones al restaurant Sangiovese, per gentilesa de la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC).

. Dissabte 20 d'octubre

09.00 h Caminada popular "Turons i fonts dels entorns de Mataró". Des de la plaça de Josep Cusachs. Recorregut: entorns de Sant Martí de Mata, Can Bruguera i el sot de la Salamandra, passant per l'antic camí romà de Lorita, Can Flaquer, Can Xerrac, la font dels Avellaners, la font de la Moreneta, la font de Ca n'Homs i la font de la Salamandra. Petit refrigeri a la font de la Moreneta.
Durada aproximada: 3 hores i mitja.
Activitat gratuïta.
Col·labora: Marxaires Mataró € Canigó.

17 a 18 h Espectacle infantil "Jo també menjo fruita". A la plaça de les Tereses.
Festa de cloenda dels tallers d'alimentació fets a les escoles. A càrrec de la companyia Espiadimonis. Es donarà un petit obsequi als assistents.
Amb el suport del Servei de Salut Pública i Consum de la Diputació Barcelona i de la
Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC).
Col·labora: Ajuntament de Premià de Mar.

18 a 20 h Mostra i degustació de tastets saludables. A la plaça de Santa Anna.
Preu: 2 tastets / 1 €.
Participen: Vocalia de dones de l'AV Rocafonda, AV La Llàntia, Escola de Restauració del Gremi d'Hostaleria i Turisme.
Col·laboren: Mercat de la plaça de Cuba,Unió de Botiguers.
Presentació i animació: Espartac Peran, periodista.