Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Créteil celebra la seva Festa Major amb elements característics de Les Santes

Escoltar

Créteil celebra la seva Festa Major amb elements característics de Les Santes

La ciutat agermanada de Créteil (França) va fer, ahir diumenge, un petit tast de Les Santes mataronines. Els Gegants (en Robafaves, la Geganta, en Maneló i la Toneta), el Drac, la Momerota, les Diablesses, l'Àliga i la Colla Castellera Capgrossos de Mataró van apropar als ciutadans de Créteil l'esperit festiu que a finals de juliol es respira per tots els racons de Mataró al compartir la seva festa major, la Jour de Fête. Mataró ha traslladat per a aquesta festa d'agermanament més de 360 persones.

Les figures, les comparses i els castellers han estat acompanyats per la delegació oficial formada per l'alcalde, Joan Antoni Baron; el regidor de Presidència, Carlos Fernández; el president del Patronat Municipal de Cultura i representant del grup municipal d'ERC, Sergi Penedès; el cap del grup municipal de CiU, Joan Mora; el representant del PPC, Juan Carlos Ferrando; la cap del grup municipal d'ICV-EUiA, Quiteria Guirao i el cap del grup municipal la CUP, Xavier Safont-Tria.

La delegació oficial i els representants de les diferents entitats mataronines van ser rebuts el divendres a la tarda per l'alcalde de Créteil, Laurent Cathala, i per diferents membres del consistori francès.

Una dia de Santes a Créteil

La Jour de Fête va començar a les 10 h quan els Gegants, els castellers i l'Àliga va fer una "passada" per un dels carrers de la part antiga de la ciutat, Créteil Village, que va finalitzar a les 12 h davant la Maison des Anciens Combattants (antigament l'Ajuntament).

A les 17 h, es va iniciar la Gran Final a la plaça Salvador Allende. En aquest emplaçament la festa va començar amb cançons tradicionals catalanes com "Rossinyol"o "El testament d'Amèlia", entre d'altres, interpretades per les corals del Conservatori Nacional de Música de Créteil. I tot seguit la desfilada va començar amb una actuació castellera i la desfilada de les comparses de les diferents associacions, entitats i centres socials de Créteil, el Drac, els Gegants, les Diablesses, la Momerota, i l'Àliga.

La desfilada va finalitzar, cap a les 21 h, amb una altra actuació castellera de 4 pilars mentre les corals del Conservatori Nacional de Música de Créteil interpretaven "Els Segadors" i com a colofó final els participants i el públic van ballar una gran sardana amb la voluntat de simbolitzar l'agermanament i l'amistat de les dues ciutats i la seva gent.

Tot seguit, es va celebrar un pic-nic als jardins del llac on es van anar succeint actuacions de diferents grups: "Les amants de Lulu", "El foc de mar" de la Xarxa Teatre, "Trio Bazar Musik", "Clownx teatre acciooon!", els contacontes Wilfried Delahaie...

I a les 23.15 h va marcar el final de festa el castell de focs que, acompanyat de música catalana i francesa, esclatava des de les mateixes aigües del llac emmarcat amb el fons de la ciutat de París.

A la Jour de fète, a més dels 360 mataronins, hi han participat uns 3.000 ciutadans de Créteil i la van seguir unes 10.000 persones de públic.

Una exposició per conèixer altres activitats de Les Santes

La presència de Les Santes també està representada a Créteil per una exposició que estarà oberta al públic fins al 28 de juny a la Maison des Arts.

L'exposició mostra unes 80 fotografies que s'han extret de les mostres que es fan cada any sobre Les Santes. Les fotografies són de: Sergio Ruiz, Marga Cruz, Dani Domínguez, Javier i Marcos Miguélez, Conxi Duro, Toni Canal, José Luis Moyano, Teia Cusachs i Andreu i Martí Català.