Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple va aprovar una proposta de resolució per la memòria històrica de la Batalla de l'Ebre

Escoltar

El Ple va aprovar una proposta de resolució per la memòria històrica de la Batalla de l'Ebre

El Ple del passat 3 de juliol va aprovar per unanimitat una proposta de resolució presentada per la CUP, el PSC, ICV-EUiA i ERC per la memòria històrica de la Batalla de l'Ebre. El text va ser aprovat amb els vots favorables dels grups que van presentar la proposta així com amb els vots afirmatius del PP i de CiU.

El text íntegre de la proposta és el següent:

"El 25 de juliol es compliran 70 anys de l'inici de la Batalla de l'Ebre. La Batalla de l'Ebre fou l'enfrontament militar més dur de la Guerra de 1936-1939. Els pobles de les terres de l'Ebre, i particularment els de la Terra Alta, foren l'escenari bèl·lic d'una guerra de trinxeres sagnant que costà la vida a desenes de milers de persones, molts dels quals eren joves de 17 i 18 anys (lleva del biberó) mobilitzats a última hora.

Malauradament, l'esforç bèl·lic i el sacrifici de tantes vides humanes no va poder impedir la derrota republicana i l'ocupació de Catalunya. Conseqüentment, durant quatre dècades, varem patir una dictadura de signe totalitari que va impedir la restitució de l'honor i la dignificació dels soldats i lluitadors morts al front de l'Ebre, molts dels quals no varen rebre sepultura i encara avui dia són desapareguts de guerra.

Amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica d'aquell trist esdeveniment i com a eina de sensibilització per a la pau i els valors democràtics, els grups municipals de la CUP, PSC, ICV-EUiA i ERC proposen la presa dels següents acords:

1. Instar a la Federació de Municipis de Catalunya i a l'Associació Catalana de Municipis a informar a l'Ajuntament de Mataró dels actes previstos per retre homenatge a totes les persones que van perdre la vida a la Batalla de l'Ebre o en van patir les conseqüències de forma directa o indirecta.

2. Adhesió de l'Ajuntament de Mataró a tots els actes relacionats amb la Batalla de l'Ebre informats per la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis.

3. Estudiar la realització d'un acte públic a Mataró per retre homenatge a totes les persones que van perdre la vida a la batalla de l'Ebre o que de forma directa o indirecta en van patir les conseqüències

4. Encarregar a la Comissió del Nomenclàtor perquè estudiï donar nom a un carrer de la nostra ciutat amb l'objectiu de recordar a les persones de Mataró mortes a la batalla de l'Ebre.

5. Donar suport a la tasca que desenvolupen el govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern de l'Estat espanyol de preservació dels espais físics on es va desenvolupar la batalla de l'Ebre com a indrets de la Memòria i, alhora, de restitució i dignificació de la memòria dels soldats morts, amb menció especial a la localització i identificació dels desapareguts de guerra.

6. Traslladar aquests acords al Consorci dels Espais de la Batalla de l'Ebre, a la Federació Catalana de Municipis, a l'Associació Catalana de Municipis, al Parlament i Govern de Catalunya i al Govern de l'Estat espanyol".