Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Teatre Monumental retransmet en directe l'òpera 'Les noces de Fígaro' des del Gran Teatre del Liceu

Escoltar

El Teatre Monumental retransmet en directe l'òpera 'Les noces de Fígaro' des del Gran Teatre del Liceu

El Teatre Monumental s'estrena el proper divendres 28 de novembre com a equipament cultural integrat a la Xarxa Transversal d'Activitats Culturals. Aquesta xarxa s'emmarca en el projecte "Anella cultural" que potencia l'ús intensiu d'Internet de banda ampla. L'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC) portarà a terme la retransmissió en directe, a l'escenari del Teatre Monumental a partir de les 20 h, de l'òpera "Les noces de Fígaro" que s'interpreta al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Aquesta activitat gratuïta és una prova pilot que posarà a prova la tecnologia i la resposta del públic.

L'Anella cultural és un projecte cultural de Recerca-Desenvolupament-Innovació (RDI) que té com a principal objectiu la interconnexió en banda ampla de diversos centres culturals de Catalunya. El projecte va néixer de la iniciativa del Consorci Transversal d'Activitats Culturals que està format per Mataró juntament amb Manresa, Figueres, Tortosa, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Girona, Vic, La Seu d'Urgell i Perpinyà. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Fundació i2CAT també participen en el projecte que compta amb el suport de l'Institut Català de Creació i Pensament Contemporani (ICAC) del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya; de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB); de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) i del Ministerio de Industria, Turismo y Comercio.

L'Internet de segona generació, mitjançant fibra òptica, ofereix un seguit de possibilitats perquè esdevé un canal per a la retransmissió de dades a una velocitat molt alta i en temps real. Cada equipament de la xarxa estarà preparat per rebre i per emetre esdeveniments culturals. Cada centre disposa d'un equip audiovisual d'alta qualitat per capturar i tractar les imatges i el so dels actes que es vulguin emetre o arxivar, i també projectar els actes "on line" que es transmeten per l'Anella. Les imatges capturades són comprimides en un concentrador-codificador que les transmet via Internet2, i un decodificador-desconcentrador recull aquestes dades transmeses i les projecta en alta qualitat a temps real.

Les noces de Fígaro

L'òpera de Mozart que s'està representant actualment al Gran Teatre del Liceu de Barcelona (des del passat dia 11 de novembre fins al proper diumenge 30) està dirigida per Lluís Pasqual. La direcció musical és d'Antoni Ros-Marbà, l'escenografia de Paco Azorin, el vestuari de Franca Squarciapino, la il·lumicació d'Albert Faura i la coreografia de Montse Colomé.

És una comèdia i està dividida en quatre actes. Fou estrenada a Viena l'any 1786 i aconseguí esdevenir, pel dibuix dels seus personatges i la sàtira social que feia, l'"opera buffa" més brillant de la seva època. L'acció se situa prop de Sevilla, al castell d'Aguas Frescas propietat del comte d'Almaviva, uns anys després dels fets narrats a "El barber de Sevilla". Ja fa anys que el comte s'ha casat amb Rosina gràcies a l'ajuda de l'aleshores barber Fígaro, ara al servei del comte i a punt de casar-se amb Susanna, cambrera de la comtessa. La durada aproximada de l'òpera és de 3 hores i 45 minuts.