Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament i la Fundació Privada Carmen i Lluís Bassat signen un conveni de col·laboració per la cessió del fons d'art a la ciutat

Escoltar

L'Ajuntament i la Fundació Privada Carmen i Lluís Bassat signen un conveni de col·laboració per la cessió del fons d'art a la ciutat

L'alcalde, Joan Antoni Baron, i el president de la Fundació Privada Carmen i Lluís Bassat, Lluís Bassat, han signat avui un conveni de col·laboració perquè el fons artístic de Lluís Bassat pugui ser exhibit de forma permanent i pública a Mataró. En el mateix acte, el regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas, ha donat a conèixer l'emplaçament on s'ubicaria la col·lecció: La Farinera Ylla i Aliberch. El president del Patronat Municipal de Cultura, Sergi Penedès, ha fet referència a l'aportació cultural d'aquest nou equipament a la ciutat.

L'instrument jurídic que gestionarà la cessió serà un consorci format per la Fundació i l'Ajuntament. El consorci tindrà per objecte conservar, gestionar, administrar, exhibir i difondre el fons artístic. La Fundació cedirà la col·lecció al consorci per un temps no inferior a 15 anys.

El conveni també estableix que l'Ajuntament es compromet a trobar un immoble que aculli la col·lecció. L'emplaçament escollit ha estat La Farinera Ylla i Aliberch.

Una vegada s'hagi constituït el consorci podran incorporar-s'hi altres institucions públiques i privades que tinguin coincidència d'objectius i que hi participin en la seva gestió i finançament.

Un immoble postnoucentista i expressionista

La Farinera Ylla i Aliberch està situada a l'avinguda del Maresme, número 125. La fàbrica va ser construïda l'any 1948 per l'arquitecte Lluís Gallifa i actualment disposa d'un nivell de protecció A en el Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de la ciutat. Aquesta catalogació suposa la protecció i la conservació de la façana, la volumetria i l'estructura general de l'edifici que està format per una nau d'emmagatzematge de quatre cossos i un edifici de planta baixa i quatre pisos. L'exterior de l'edifici és postnoucentista i l'interior és expressionista.

Per a la col·lecció d'art es preveu destinar-hi 1.000 m2 de la planta baixa i els 2.500 m2 del subsòl de l'edifici.

L'edifici d'aquesta antiga farinera forma part del Pla de Millora Urbana (PMU) del sector discontinu Iveco-Renfe-Farinera/Veïnat de Valldeix que es va aprovar provisionalment en el Ple de març de 2007.

Un impuls per a la promoció de la cultura a la ciutat

La creació del futur museu que acollirà la col·lecció de la Fundació Privada Carmen i Lluís Bassat permetrà que a Mataró es faci pública una importantíssima col·lecció d'art contemporani, iniciada a principis dels anys seixanta i fins a l'actualitat, que contribueix de manera decisiva a explicar un període importantíssim de la història de l'art català del segle XX.

La col·lecció, essencialment pictòrica, compta amb la presència de destacats artistes com Guinovart, Ràfols Casamada, Maria Girona, Sucre, Hernández Pijuan, Herranz Bravo, Serra de Rivera, Llimós, Viladecans, Niebla, Pastor, Argimond, Sergi Aguilar o Zush.

El fet d'ubicar el futur museu a la capital del Maresme en potencia la capitalitat cultural i és una aposta perquè Mataró continuï sent motor cultural i el museu sigui un nou centre de promoció de la ciutat.

Moment de la signatura del conveni.

 

Façana de la Farinera Ylla i Aliberch. Plànol de situació de l'edifici i els entorns.