Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró engegarà un programa de civisme a les comunitats de veïns de Rocafonda-El Palau-l'Escorxador

Escoltar

Mataró engegarà un programa de civisme a les comunitats de veïns de Rocafonda-El Palau-l'Escorxador

El regidor de Presidència i Participació Ciutadana, Carlos Fernández, i la presidenta de Creu Roja a Mataró, Anna Guinart, han signat avui un conveni per tirar endavant un programa de civisme a les comunitats de veïns de Rocafonda-El Palau-Escorxador. Aquesta actuació forma part del Projecte d'intervenció integral de Rocafonda-El Palau-Escorxador que al juliol de 2007 va ser escollit per la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial amb un ajut de 6,91 milions d'euros. Aquesta informació es va donar a conèixer en la Comissió Informativa d'Innovació i Presidència del passat dilluns 29 de setembre.

Aquest programa de civisme es porta endavant per millorar la convivència en aquesta zona de la ciutat que compta amb una població nouvinguda d'entre el 30 i el 32%. L'objectiu és fomentar la convivència a través del diàleg, el coneixement de les persones que conviuen en un mateix espai i el respecte a la diversitat cultural així com garantir el compliment de l'ordenança de civisme vigent a la ciutat.

Metodologia, materials i calendari

La metodologia escollida és la intervenció directa a les comunitats de veïns per aconseguir la major transparència i aconseguir així que els veïns dipositin la seva confiança en el programa i participin en un alt grau. Un grup de quatre dinamitzadors comunitaris, que ara s'estan formant, iniciaran les visites als blocs de pisos al mes de novembre i també organitzaran xerrades formatives a través de les associacions de veïns.

En el porta a porta, els dinamitzadors es posaran en contacte amb el president o presidenta de la comunitat de veïns per informar-li de les línies generals de la intervenció i per rebre l'autorització necessària per actuar en la comunitat. A continuació, els dinamitzadors visitaran porta a porta els veïns a qui els presentaran el programa i els hi lliuraran una guia de la bona convivència. També els hi faran una enquesta sobre la convivència en les comunitats i en el barri. Per últim, els dinamitzadors informaran als veïns sobre les sessions formatives que es realitzaran sobre el civisme i l'autoprotecció a les associacions de veïns per incitar-los a participar.

Aquestes visites permetran detectar diferents problemes de funcionament de les comunitats com conflictes de convivència, informar sobre drets i obligacions dels membres de la comunitat pel que fa al manteniment de l'edifici i dels habitatges, on cal que s'adrecin per consultes sobre rehabilitació o instal·lació d'ascensors.

Pel que fa als habitatges, s'informarà sobre diversos aspectes de prevenció d'accidents i autoprotecció a la llar i també de normes de convivència veïnal que cal observar tant en l'àmbit privat com en l'espai públic.

Les visites porta a porta es realitzaran en horari de tarda-vespre amb la intenció de poder trobar el màxim de persones als seus domicilis. Es preveu realitzar, en els quatre anys del projecte, 5.000 visites.

El programa està previst que comenci al novembre i que es perllongui fins al 2012. Des del novembre de 2008 fins a l'agost de 2009, es faran les visites porta a porta i es recolliran les dades que serviran per fer un informe semestral al març del 2009 i el primer informe anual del programa. En els següents anys es continuarà amb la tasca que inclourà noves visites porta a porta, el resultat de les quals es recollirà en els corresponents informes de seguiment.

El pressupost d'aquest projecte és de 30.000 euros per al 2008, 80.000 euros anuals per als exercicis de 2009, 2010 i 2011 i de 60.000 euros per al 2012.