Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament aprova una proposta de resolució sobre la commemoració dels 30 anys d’ajuntaments democràtics

Escoltar

L’Ajuntament aprova una proposta de resolució sobre la commemoració dels 30 anys d’ajuntaments democràtics

El Ple d’abril va aprovar una proposta de resolució sobre la commemoració dels 30 anys d’ajuntaments democràtics. La proposta la van presentar els grups municipals de CiU, PSC, ICV-EUiA, ERC i PPC que hi van votar a favor. El grup municipal de la CUP hi va votar en contra.


 

El text íntegre és el següent:

 

“Atès que enguany es compleixen 30 anys des de la recuperació dels ajuntaments democràtics amb el conseqüent exercici ciutadà de les llibertats civils i polítiques i, molt especialment, amb la nova possibilitat d’exercitar lliurement el dret de sufragi actiu i passiu per primera vegada d’ençà del llarg parèntesi de la dictadura.

 

Atès que ara fa 30 anys que les persones del país van poder recuperar les ciutats, pobles i viles i decidir plegades com reconstruir-les, urbanitzar-les i transformar-les per poder viure-hi en un espai comú de pau social i, que dia rere dia durant aquests 30 anys, la tasca de reconstrucció municipal no s’ha aturat ni un moment.

 

Atès que en el marc de la commemoració d’aquests 30 anys, esdevé una qüestió de justícia recordar totes aquelles persones que l’any 1979 van assumir la responsabilitat de dirigir la gestió municipal, gairebé de forma heroica, sense ometre que aquesta efemèride esdevé apropiada per homenatjar totes aquelles altres persones que amb vocació de servei i compromís diari amb les necessitats ciutadanes dels municipis van continuar i prosseguir la tasca de fer i refer ciutats arreu de tot el territori.

 

Molts homes i dones d’ençà dels primers ajuntaments democràtics del 1979 i fins avui, s’han implicat i compromès incondicionalment amb els veïns i veïnes de cada municipi. Tanmateix, aquells primers electes locals mereixen el nostre reconeixement més sincer per aquella tasca desenvolupada en un context històric difícil i per llur decidida voluntat d’edificar de forma estable les bases i el règim jurídic local que s’ha vingut aplicant durant tots aquests 30 anys.

 

Per tots aquests motius i perquè el municipalisme de Catalunya té la voluntat de celebrar aquesta important data, amb la promoció i impuls decidit de les dues entitats municipalistes, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i de la Federació de Municipis de Catalunya, així com la participació de les diputacions provincials.

 

Per tot això que hem exposat el Ple de l’Ajuntament adopta els següents,

 

ACORDS:

 

Primer. Donar suport als actes de commemoració dels 30 anys d’ajuntaments democràtics, que s’organitzaran per part de l’ACM, la FMC i les diputacions catalanes i que consistiran en quatre celebracions distribuïdes per cada demarcació provincial, amb l’exprés homenatge als electes locals dels primers ajuntaments democràtics constituïts l’any 1979, reconeixement que es concretarà en una representació de cadascun dels partits polítics existents ara fa 30 anys.

 

Segon. Que el dia 16 d’abril de 2009 sigui la data per a l’acte central de la commemoració dels 30 anys d’ajuntaments democràtics, que tindrà com espai algun municipi de la demarcació de Barcelona.

 

Tercer. Demanar a la Generalitat de Catalunya en nom de la Comissió Promotora d’Electes del 1979, que concedeixi la Creu de Sant Jordi al senyor Manuel López Lozano, qui fou el primer alcalde democràtic del municipi d’Abrera, durant el mandat 1979-1983, el qual fou ferit per un impacte de bala de la Guàrdia Civil mentre feia de mediador en un conflicte laboral dins d’una empresa del polígon industrial Can Sucarrats, fet que el va deixar postrat en una cadira de rodes. El senyor López va esdevenir un símbol de la transició política i, alhora, una motivació per a molts companys i companyes de l’època.

 

Quart. Difondre la celebració de l’acte de reconeixement dels electes des del 79 fins avui de la nostra població, el qual es farà a la Sala de Plens el proper 15 d’abril.

 

Cinquè. Traslladar aquests acords al Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Federació de Municipis de Catalunya i a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques”.