Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’últim número de la revista científica “L’Atzavara” està dedicat als espais agraris

Escoltar

L’últim número de la revista científica “L’Atzavara” està dedicat als espais agraris

Es presentarà a la Sala d’actes de Can Palauet demà dijous a les 19.30 h

El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural, Sergi Penedès, presidirà la presentació de l’últim número de la revista de divulgació científica que anualment edita la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró, “L’Atzavara”, que està dedicat de forma monogràfica als espais agraris periurbans. La presentació de la revista número 17 anirà a càrrec del coordinador de la revista, Jordi Corbera, i de la tècnica de Patrimoni Natural del Museu de Mataró, Marta Comerma. L’acte tindrà lloc demà dijous, 22 de gener, a les 19.30 h a la Sala d’actes de Can Palauet (carrer d’en Palau, 32).



Després de la presentació hi haurà una taula rodona amb representants dels diversos sectors relacionats amb l'espai agrari de les Cinc Sènies de Mataró: Francesc Sabater (professor del Departament d’Ecologia, Universitat de Barcelona), Ramon Badosa (cap de l'Oficina Comarcal del Maresme del DAR de la Generalitat de Catalunya), Isidre Molsosa (cap del Servei de Desenvolupament Urbà de l'Ajuntament de Mataró) i Agàpit Borràs (redactor del Pla Especial de Millora Rural i de Desenvolupament Agrícola de les Cinc Sènies-Mata-Valldeix, 2002).


 

Una edició dedicada als espais agraris



En els darrers anys, els espais agraris periurbans de Catalunya han patit un declivi preocupant quant a la seva superfície i s’han arribat a reduir en un 61%. Molts són els factors que han contribuït a aquest fet: la industrialització, el creixement de les ciutats, la globalització dels mercats, etc. Alguns dels espais agraris periurbans més coneguts són el de Gallecs, el del Baix Llobregat, el de Sabadell, etc. Al Maresme encara queden espais com els de La Tordera, Malgrat, Cabrera, Alella o les Cinc Sènies de Mataró.



En aquesta publicació s’hi recullen les conferències que diferents científics i tècnics van aportar en un seminari que la Secció de Ciències Naturals del Museu va organitzar el juny de 2007 sobre aquest tema. S’hi tracten aspectes com els espais lliures de la regió metropolitana (de C. Castell, Diputació de Barcelona), la petjada ecològica (de X. Mayor), la política de paisatge a Catalunya (de J. Nogué), l’experiència a l’espai agrari de Gallecs (de J. Gordi, Universitat de Girona), la importància d’aquests espais per a la diversitat de l’avifauna (de S. Herrando, Institut Català d’Ornitologia), i en concret, un estudi de mussol comú a les Cinc Sènies (d’H. Framis). La mateixa Secció de Ciències Naturals ha elaborat un article sobre el seu projecte d’estudi pluridisciplinar de les Cinc Sènies, que va engegar l’any 2006.



Des de fa 20 anys (“L’Atzavara” va aparèixer l’any 1979), aquesta publicació científica pretén ser un mitjà per acostar la ciència als ciutadans, per donar a conèixer la recerca del gran col·lectiu d’estudiosos mediambientals de què disposa el país. Tots els exemplars editats fins al moment es poden consultar a la l’adreça web www.scn-mm.cat/atzavara.