La nau de l’antiga fàbrica Cabot i Barba propietat de l’Ajuntament es comença a rehabilitar
Es repararan inicialment les façanes i es reforçarà l’estructura
El Servei d’Obres de l’Ajuntament ha començat la rehabilitació da la nau de l’antiga fàbrica de Cabot i Barba que és de propietat de l’Ajuntament, i que està ubicada al carrer de Cosme Churruca.
Els treballs van començar a mitjan abril i estaran enllestits a final d’any. En aquest cas només suposen una intervenció definitiva a les façanes, la coberta i al nucli de comunicacions, com a primera fase de les obres que s’hi hauran de fer.
Treballs a realitzar
L’antic conjunt fabril està format actualment per dues naus: la que és propietat de l’Ajuntament i una altra de planta baixa i pis, amb façana a la plaça de Miquel Biada, que és propietat de l’empresa municipal d’urbanisme Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA). La superfície que és rehabilita ara és de 1.690 m² de l’edifici de l’Ajuntament, i 364 m² d’espai públic exterior.
Els treballs que es realitzaran inclouen la rehabilitació de les façanes de la nau, la col·locació de nous aïllaments en façanes i sostres, la instal·lació de nova fusteria exterior, el reforç de l’estructura metàl·lica de la coberta, la reforma total del nucli vertical de comunicacions amb escala i ascensor, així com la instal·lació de paviments i connexions generals de les instal·lacions i la construcció de serveis sanitaris a cada planta.
L’entrada principal a l’equipament és al passatge exterior que delimita les dues naus del conjunt. S’accedeix a l’edifici a través d’un vestíbul de triple alçada. Es preveu que la primera i segona planta quedin com a espais diàfans, només interromputs pel recinte de serveis. Pel que fa la planta sota coberta serà d’ús restringit, per ubicar-hi instal·lacions de servei.
Les obres, que han estat adjudicades a l’empresa Construccions Deco, SA, tenen un pressupost d’1.218.173,51 € (IVA inclòs) i un termini d’execució previst de 8 mesos.
Les obres de rehabilitació de la nau de Cabot i Barba estan finançades pel Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), que pretén crear ocupació mitjançant l’execució d’obra pública. L’Ajuntament durà a terme 52 obres amb els ajuts del FEIL, que suposen una inversió de 21 milions d’euros a la ciutat i una previsió d’ocupació de 582 llocs de treball.
Història
La fàbrica Cabot i Barba va ser projectada al 1889 per l’enginyer Eduard Culla, però l’arquitecte modernista Puig i Cadafalch va ampliar al 1897 les dues naus de planta baixa i va aixecar-hi un pis més. A la banda de mar de la fàbrica els propietaris tenien el xalet que va ser adquirit el 1929 per l’Ajuntament de Mataró i així es va ampliar l’actual plaça de Miquel Biada.
La fàbrica es va dedicar al gènere de punt sota els noms de Cabot Alabau (1887-1893), J.Cabot i Cia (1893-1898), J. Cabot i Barba (fins a principis del segle XX) i més tard de Comercial Transatlàtinca S.A. i Tèxtil Orbe. El seu últim ús, de 1977 al 2005, l’edifici va ser una fàbrica de fil de cosir sota el nom de Bonfil, S.A.