Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró comença el curs escolar 2009-2010 amb l’estrena de nous equipaments educatius

Escoltar

Mataró comença el curs escolar 2009-2010 amb l’estrena de nous equipaments educatius

Hi ha 22.365 alumnes a educació especial, infantil, primària i secundària

Entre els dies 8 i 21 de setembre, 22.365 alumnes d’educació especial, infantil de 1r i 2n cicle, primària i secundària obligatòria i post obligatòria comencen el nou curs escolar a Mataró.

 

La majoria d’aquests alumnes s’incorporen el dilluns 14, ja que el dia 21 ho faran els alumnes de cicles formatius de grau superior de la formació professional específica. Els nens i nenes de les 9 escoles bressol municipals van començar ahir, dimarts 8, i les llars d’infants privades també ho estan fent dins aquests primers dies de setembre.

 

El nou curs a Mataró porta com a novetats principals l’estrena de nous equipaments educatius. Pel que fa a la formació reglada, el CEIP Maria Mercè Marçal i el CEIP Montserrat Solà estrenen edifici educatiu, ja que fins ara funcionaven en instal·lacions provisionals, i es posa en marxa la nova Escola Bressol Els Garrofers. A banda de la formació reglada, aquest curs començaran a funcionar l’Escola Municipal de Música i el Centre de Formació Permanent Tres Roques.

 

També està previst fer durant aquest curs el trasllat del Centre de Formació d’Adults Alarona al nou equipament del carrer de Sant Cugat que l’Ajuntament està habilitant amb ajuts del Fons Estatal d’Inversió Local.

 

 

Escoles bressol

 

A Educació Infantil de 1r cicle hi ha inscrits uns 1.760 nens i nenes de 0 a 3 anys: 970 a les escoles bressol municipals i uns 790 a les llars d’infants privades.

 

La llista de 346 nens i nenes que al finalitzar el termini de preinscripció no havien obtingut cap de les places desitjades a les escoles bressol municipals s’ha reduït en 108 alumnes (per renúncies, canvis d’horari, etc.). D’altra banda, han quedat 13 places vacants per cobrir.

 

En aquest cicle, la principal novetat és l’entrada en funcionament de l’EB Els Garrofers (carrer de Josep Maria de Sagarra, 5), que ahir va iniciar les seves activitats amb els nous alumnes i suposa 107 places noves.

 

Durant aquest estiu, s’han dut a terme petites obres de manteniment i millora en algunes de les escoles bressol. Per exemple, actuacions de pintura, sanejament, instal·lació de tendals o arranjament de patis. Les obres de més volum s’han efectuat a les escoles bressol Les Figueretes i Cerdanyola. 

 

 

Educació Infantil de 2n cicle i Educació Primària

 

Al segon cicle d’Educació Infantil i a Educació Primària hi ha inscrits uns 11.806 alumnes de 3 a 12 anys, 6.187 en centres públics i 5.619 en centres concertats.

 

El CEIP Maria Mercè Marçal, que va iniciar les seves activitats el curs 2006-07 en mòduls provisionals, ja té el nou edifici acabat (riera de Figuera Major, 60) i el seu alumnat iniciarà les classes amb normalitat el 14 de setembre. Les necessitats d’escolarització de la ciutat han fet que en aquest centre s’hagi afegit un grup de 2n de primària aquest curs. Així, tindrà 2 grups de P3, 2 grups de P4, 2 grups de P5, 2 grups de 1r de primària i el nou grup de 2n de primària.

 

El CEIP Montserrat Solà, que va iniciar les seves activitats el curs 2007-08 a les instal·lacions del carrer de Sant Pere que ocupava antigament el CEIP Anxaneta, també té el nou edifici acabat (carrer d’Enric Granados, 6) i el seu alumnat iniciarà les classes amb normalitat el dia 14 de setembre.

 

Aquest curs hi ha dos centres d’educació primària que continuen en ubicacions provisionals. El CEIP Marta Mata continua el seu creixement, comptant amb 2 P3, 2 P4 i 2 P5, dins de les instal·lacions del CEIP Antonio Machado, on s’hi ubica fins que disposi d’edifici propi. El CEIP Joan Coromines segueix ocupant els espais del parvulari de l’antic CEIP Anxaneta, al carrer de Pascual Madoz, i al carrer de Sant Pere, amb 2 P3, 2P4, 2 P5 i 1 EP1.

 

Al llarg de tot l’any, l’Ajuntament realitza en els diferents centres d’educació infantil i primària actuacions de manteniment i millora per tal d’adequar-los a les necessitats actuals. A aquestes obres es sumen enguany les realitzades en el marc del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL). Les actuacions més importants són:

 

Obres de millora i manteniment

 

Aquestes obres responen a una planificació anual elaborada en funció de les demandes fetes pel centres a l’inici del curs anterior i aprovades a la Taula Mixta de Planificació, i regulades amb un conveni anual establert entre l’Ajuntament i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Concretament, durant l’any 2009 s’han pressupostat inicialment pels centres públics d’educació especial, infantil i primària i per als centres de formació d’adults 300.800 €, que es dedicaran a actuacions programades de millores als centres. L’aportació del Departament d’Educació de la Generalitat sobre aquest pressupost, és de 105.800 €.

 

Cal destacar, entre d’altres, les següents obres a centres públics:

 

- Modificació entrada i escomesa elèctrica al CEIP Àngela Bransuela.

- Ampliació calefacció al menjador i aula de música al CEIP Angeleta Ferrer.

- Adequació de l’antic menjador com a biblioteca i projecte substitució finestres al CEIP Cirera.

- Ampliació alarmes, arranjaments mobiliari de la cuina i substitució finestres al CEIP Germanes Bertomeu.

- Anivellament pati, sorral i millores instal·lació elèctrica al CEIP Joan Coromines.

- Canvi paviments P3 i arranjament tanques al CEIP Rocafonda.

- Legalització instal·lació elèctrica i renovació persianes al CEIP Josep Montserrat.

- Ampliació alarma i sirenes, modificació sistema aigua sanitària als vestidors, reconversió de petits espais, enllumenat pistes i barri separació patis, al CEE Les Aigües.

- Projecte arranjament pista esportiva i ampliació alarma al CEIP Camí del Mig.

- Instal·lació mòdul pel menjador escolar i obres complementàries al CEIP Josep Manuel Peramàs.

- Reforma de la tanca de la pista i del barri entrada, al CEIP Antonio Machado.

- Ampliació alarma i millores a l’entrada del parvulari, al CEIP Torre Llauder.

 

Obres finançades pel FEIL

 

L’Ajuntament ha fet diferents obres als centres educatius de primària, o als seus entorns, finançades pel Fons Estatal d’Inversió Local. El conjunt d’aquests treballs ha suposat una inversió de 2.181.244,34 €, com a suma dels diferents pressupostos d’adjudicació:

 

- Renovació de les instal·lacions elèctriques dels CEIP Camí del Cros (238.142,33 €), Cirera (263.733,66 €), Rocafonda (240.073,83 €), Camí del Mig (216.748,39 €) i Tomàs Viñas (269.542,18 €).

- Substitució de la fusteria exterior del CEIP Josep Manuel Peramàs (431.474,09 €).

- Urbanització de l’espai d’accés als CEIP Montserrat Solà  (306.249,86 €) i Maria Mercè Marçal (215.280 €).

 

 

Educació Secundària Obligatòria i Postobligatòria

 

Els estudiants d’Educació Secundària Obligatòria, de batxillerats i de Cicles formatius de grau mitjà i grau superior seran aproximadament uns 4.257 alumnes matriculats als centres públics i uns 4.542 als centres privats.

 

Aquest curs es posa en marxa un nou Cicle Formatiu de Grau Superior d’Educació Infantil a l’IES Josep Puig i Cadafalch. Una altra novetat és que l’IES Thos i Codina i l’escola Meritxell obren un nou grup de 1r d’ESO per cobrir les necessitats educatives de la ciutat. El primer passa de 2 a 3 línies en aquest curs i el segon d’1 a 2.

 

Pel que fa a obres realitzades als centres de secundària, s’han realitzat les següents actuacions:

 

Actuacions de millora a càrrec de la Generalitat

 

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha realitzat obres a l’IES Thos i Codina, per arranjar la cornisa del centre i modificar el sistema de calefacció per adaptar-lo a la xarxa del Tub Verd.

 

Obres finançades pel FEIL

 

Finançades pel FEIL, l’Ajuntament ha realitzat o està finalitzant les següent actuacions a centres de secundària o els seus entorns, que suposen 738.797,19 € d’acord als pressupostos d’adjudicació:

 

- Arranjament del passatge de Pau Claris, entre els carrer d’Alarona i de Ciutat Freta, on es situa l’accés a l’IES Pla d’en Boet (426.830,27 €).

- Adequació de la sala d’actes, sortida d’emergència i nous serveis sanitaris a l’IES Miquel Biada (311.966,92 €).

 

Projecte Heura

 

Dins l’àmbit del projecte Heura, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha dut a terme, en els darrers dos cursos, el cablejat de les aules i altres espais de pràcticament tots els IES, CEIP i CFA de la ciutat.

 

 

Comparativa cursos 2008-09 i 2009-10 
 


Sector públic


Sector privat


2008/09*


2009/10**


2008/09*


2009/10**


Escola bressol 


      865


970


776


790


Educació especial, Infantil i Primària            


5.999


          6.187                   


5.586            


5.619


Educació Secundària Obligatòria             


2.166


2.157                   


2.917            


2.942


Educació Post Obligatòria


   2.055          


2.100                   


1.575            


1.600


TOTAL


11.085        


11.414                 


10.854          


10.951 

*    Dades a inici del curs 2008/09

**  Dades estimades a inici del curs 2009/10

 

 

Escola Municipal de Música

 

Aquest curs comença a funcionar a la ciutat l’Escola Municipal de Música, que s’adreça a tota la població sense límit d’edat i ofereix propostes i espais de formació, pràctica, creació, producció i difusió en l’àmbit musical.

 

L’escola impartirà classes de manera descentralitzada a diferents centres educatius, tot i que tindrà com a espai de referència l’IES Miquel Biada. S’hi ha matriculat 826 persones amb edats que van dels 4 als 75 anys. Les classes s’iniciaran l’1 d’octubre.

 

 

Centre de Formació Permanent Tres Roques

 

Una altra novetat per aquest curs és la posada en marxa del Centre de Formació Permanent Tres Roques, al nou edifici construït per l’Ajuntament a la plaça del Canigó dins el Projecte d’intervenció integral de Cerdanyola finançat per la Llei de Barris de la Generalitat. El centre ofereix per al primer trimestre 41 cursos no reglats adreçats a majors de 16 anys. El període d’inscripció va començar dilluns passat, 7 de setembre, i acaba el dia 25.