Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró s’adhereix a la celebració de l’any Joan Amades per reconèixer la seva figura i donar a conèixer la seva obra

Escoltar

Mataró s’adhereix a la celebració de l’any Joan Amades per reconèixer la seva figura i donar a conèixer la seva obra

El Ple de l’11 de juny va aprovar per unanimitat la proposta de resolució presentada per CiU sobre la celebració de l’any Amades.


El text íntegre de la proposta de resolució és el següent:

 

“Aquest any s’escau el cinquantenari de la mort de Joan Amades i Gelats (Barcelona 1890-1959), el folklorista més prolífic que ha tingut mai el nostre país i per aquest motiu l’Associació Cultural Joan Amades aprofita l’efemèride per impulsar la celebració d’un any d’homenatge amb l’objectiu de donar a conèixer la seva obra i reivindicar-lo com una de les figures cabdals del nostre panorama cultural.

 

El treball d’estudi i de recerca que Joan Amades realitzà a principis del segle XX esdevé una obra de referència cabdal pel que significà de recuperació de milers i milers de refranys, dites i cançons, que transmeses via oral i de pares a fills, ara s’ haurien perdut o haurien caigut per sempre més en l’oblit. Per contra, és una obvietat que el cançoner tradicional català configura un dels valors més preuats de la nostra cultura mil·lenària i és alhora un dels trets més distintius de la identitat del poble català.

 

L’obra de Joan Amades permet adonar-se de la riquesa, varietat i multitud de formes que al llarg dels segles ha anat prenent el nostre cançoner fins a esdevenir un dels cançoners més rics, extensos i importants de totes les cultures occidentals. D’aquí la importància de la figura de Joan Amades i la rellevància del seu llegat que cal situar, en el marc de la nostra història com a poble, al lloc on li correspon. Per contribuir-hi, l’Associació Cultural Joan Amades ha organitzat una exposició que sota el títol Joan Amades, La memòria del poble, es podrà veure a diferents poblacions de Catalunya.

 

Amb el mateix objectiu, algunes entitats de la nostra ciutat ja han organitzat actes en reconeixement a la figura de Joan Amades. D’una part, els Amics de la Ciutat de Mataró i Caixa Laietana van projectar, el passat 14 de maig, el film “Estimat Amades” de Raúl Contel; de l’altra, la delegació de Mataró del CAATEEB va organitzar, el 13 de maig, la conferència: La Casa, homenatge a Joan Amades.

 

Per tot plegat, els sotasignats proposen al Ple l’adopció dels següents acords,

 

Primer.- L’Ajuntament de Mataró s’adhereix a la celebració de l’any Amades, com a reconeixement a la seva figura i amb l’objectiu de contribuir a la difusió de la seva obra.

 

Segon.- L’Ajuntament de Mataró organitzarà una conferència sobre la figura de Joan Amades i, al mateix temps, realitzarà els tràmits que siguin necessaris per tal que la nostra ciutat pugui acollir l’exposició Joan Amades, la memòria del poble.

 

Tercer.- L’Ajuntament de Mataró instarà al Parlament de Catalunya a adherir-se a l’any Amades amb l’objectiu que des de la primera institució del nostre país es contribueixi a difondre la figura de Joan Amades.

 

Quart.-L’Ajuntament de Mataró comunicarà l’adopció d’aquests acords al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, a l’Associació Cultural Joan Amades, als Amics de la Ciutat de Mataró, a Caixa Laietana i a la delegació de Mataró del CAATEEB.”