Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un pla especial reordenarà els volums dels edificis del Centre Natació Mataró i de l’antic Club Nàutic de Mataró

Escoltar

Un pla especial reordenarà els volums dels edificis del Centre Natació Mataró i de l’antic Club Nàutic de Mataró

El document fixa els criteris de futures reformes i ordena l’espai exterior


 

El regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, i el president de l’Institut d’Esports, Ivan Pera, han presentat aquest matí en roda de premsa el Pla especial d’ordenació de volums dels edificis del Centre Natació Mataró i de l’antic Club Nàutic de Mataró, aquest darrer ocupat ara per l’Escola Universitària del Maresme (EUM).

 

La Junta de Govern Local decidirà el proper dilluns, 10 de maig, l’aprovació inicial del document. El pla especial ha d’ordenar, assignar els usos i volums dels dos edificis, i és necessari per autoritzar i dur a terme actuacions de reforma i millora de les instal·lacions. Les obres que s’han dut a terme fins ara s’han autoritzat amb permisos provisionals.

 

A més, el planejament pretén resoldre els problemes de mobilitat a l’espai exterior dels dos edificis, donat que els vehicles envaeixen la franja del passeig, el pas lateral i l’espai de davant de la platja. Aquesta situació interromp els recorreguts de vianants i bicicletes i dificulta l’accés als propis edificis.

 

 

Situació actual

 

Els dos edificis se situen en un àmbit de 18.500 m² de superfície inclòs dins de la zona de domini marítimo-terrestre. La Generalitat de Catalunya va atorgar les concessions per al seu ús al Centre Natació Mataró i al Consell Comarcal del Maresme, respectivament. Amb el trasllat, el proper curs, de les dues escoles universitàries de la ciutat al parc tecnològic i de la innovació TecnoCampus Mataró-Maresme l’edifici ocupat ara per l’EUM quedarà lliure i la concessió passarà a l’Ajuntament de Mataró.

 

El sostre edificat al conjunt de les edificacions és de 9.830 m².

 

L’edifici del Centre Natació Mataró data de 1981. Té forma d’L al voltant de la piscina exterior de les instal·lacions. Consta de planta soterrani, planta baixa amb porxos i un cos d’una planta més. La superfície coberta de l’edifici és de 2.737 m². L’accés es fa per la façana que dóna al passeig Marítim.

 

L’edifici ocupat ara per l’EUM es va construir al 1974 com a seu del Club Nàutic de Mataró. Té planta baixa semisoterrada, tres plantes pis i un edicle puntual de major alçada. A més de l’EUM s’hi fan altres activitats relacionades amb el Consell Comarcal del Maresme. La superfície dels espais coberts és de 7.093 m². Una tercera part dels espais interiors (6.413 m²) no estan utilitzats actualment.

 

 

Proposta d’ordenació

 

El Pla manté pràcticament igual la superfície global edificada (9.827 m² de sostre) però proposa una redistribució dels volums que permeti reduir l’impacte visual del conjunt.

 

Pel que fa a l’edifici de l’EUM, es planteja reduir alçades i suprimir volums no essencials, com l’edicle superior, que té una alçada aproximada de dues plantes. L’edifici passaria a tenir 6.253 m² construïts. Per contra, es proposa ampliar una planta a la façana principal del Centre Natació Mataró, de manera que l’edifici passaria a tenir 3.574 m² edificats.

 

Per millorar l’accessibilitat, es planteja substituir les escales exteriors de l’edifici de l’EUM per escales i ascensors interiors, i projectar un accés a peu pla o bé amb rampa des de l’espai exterior urbà. Respecte a les instal·lacions exteriors d’aquest edifici, el Pla preveu la possibilitat de construir una piscina de 35 x 25 metres davant del mar.

 

Es reordenen i organitzen les places d’aparcament a l’àmbit per igualar com a mínim la capacitat actual i solucionar els problemes de mobilitat. En concret, es preveu una zona d’aparcament cobert a l’interior de l’edifici de l’EUM, amb capacitat per a 38 cotxes i 50 per a motos, i 63 places més a cel obert davant de l’edifici. Al tram del passeig Marítim hi hauria 114 places més per a cotxes.

 

Pel que fa als usos, els edificis estan adscrits a l’àmbit portuari de Catalunya que permet dur a terme activitats marítimes i portuàries, i també culturals, esportives, lúdiques, recreatives i comercials vinculades a la pròpia activitat.

 

Per últim, el pla especial preveu els criteris d’urbanització de l’espai exterior situat davant els edificis. Inclou un tram de vorera del passeig on hi haurà noves places d’aparcament en bateria. Com a criteris generals es farà una urbanització de caràcter tou, amb plantació d’espècies vegetals adequades, i es donarà continuïtat a l’itinerari per a vianants i bicicletes. Una passera de fusta unirà l’àmbit amb el passeig del Callao.

 

 

Tramitació

 

Després de l’aprovació inicial del document per part de la Junta de Govern, el text haurà de superar el termini d’informació pública d’un mes, l’aprovació provisional per part del Ple i l’aprovació definitiva per part de la Generalitat de Catalunya. 

 

A més, es demanaran els informes pertinents als organismes afectats, com la Direcció General de Ports i el Ministeri de Foment.