Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dos projectes de recerca sobre el passat i futur de les cooperatives guanyen la Beca Joan Peiró

Escoltar

Dos projectes de recerca sobre el passat i futur de les cooperatives guanyen la Beca Joan Peiró

La convocatòria fomenta els treballs de recerca entorn l’economia social

El jurat de la Beca Joan Peiró de la Fundació Cooperadors de Mataró ha decidit atorgar enguany el premi al projecte de treball de recerca “Experiències del passat, projectes de futur; organitzar el treball cooperativament”, presentat per Elba Salas Mansilla i David Andreu i Solà. Així mateix, el jurat ha acordat atorgar una segona beca al projecte “Mataró Cooperatives, passat, present i futur”, presentat per Carme Diaz i Corral.

 

L’alcalde de Mataró, Joan Mora, ha presidit la roda de premsa en la qual s’ha fet públic el veredicte, amb la presència de membres del jurat que ha resolt la convocatòria. “El cooperativisme és una forma més d’emprenedoria, i en aquests moments el necessitem més que mai”, ha destacat l’alcalde, que ha insistit en “la importància que ha tingut en el passat, però també la que pot tenir en el futur com a forma de gestionar noves empreses”. 

 

La Beca Joan Peiró té per objectiu fomentar la recerca entorn l’economia social i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista obrer. En aquesta segona edició s’hi havien presentat 5 propostes de treball.

 

 

Antecedents

 

La Beca Joan Peiró va néixer amb l’objectiu de convocar-se cada dos anys. La primera convocatòria va tenir lloc l’any 2006 i va premiar Miquel Garau i Rolandi i Enrique Tudela i Vàzquez pel treball de recerca “Fabricant cultura - La contribució de "Cristalleries de Mataró" a la cultura obrera i popular de la ciutat de Mataró. (1920 - 1936 )”.

 

La següent convocatòria no es va poder celebrar en les dates previstes i l’any 2009 es va decidir que la dotació econòmica corresponent es traslladaria per a la convocatòria que es faria al 2011, motiu pel qual enguany s’atorguen dues beques enlloc d’una. A més, al 2012 se celebrarà l’Any Internacional del Cooperativisme.

 

Cadascuna de les beques està dotada amb 3.000 € i els guanyadors tenen ara un any per elaborar els treballs de recerca. D’acord amb les bases, la meitat del premi es farà efectiu ara, un cop proclamat els projectes seleccionats, i la resta quan s’hagin acabat de confeccionar els treballs i el jurat n’hagi determinat la qualitat. El jurat, que farà un seguiment de les investigacions, està format per historiadors i per càrrecs de la Fundació Cooperadors de Mataró.

 

Els treballs guardonats quedaran en propietat de la Fundació Cooperadors de Mataró durant els dos primers anys, temps durant el qual els pot publicar sencers o en part.

 

 

La Fundació Cooperadors de Mataró

 

L’any 1990, l’Ajuntament de Mataró i la Unió de Cooperadors de Mataró van iniciar el procés de recuperació per a la ciutat i per al cooperativisme dels diferents immobles que formaven part del patrimoni històric de l’esmentada associació. Aquest procés va portar a la signatura, en data 2 d’abril de 1998, d’un conveni entre l’Ajuntament, l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró i l’empresa municipal d’urbanisme PUMSA, com inici d’un procés per a la creació d’una fundació que tingués com a objectius la promoció i difusió de l’economia social a la ciutat així com la gestió del seu patrimoni.

 

Com a conseqüència d’aquest conveni es va constituir en ferm, l’any 2005, la Fundació Unió de Cooperadors pel foment de l’economia social i la rehabilitació urbana, o Fundació Cooperadors de Mataró.