Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El bisbe emèrit d’Ayaviri, Joan Godayol, rebrà a Mataró el memorial Joan XXIII per la Pau

Escoltar

El bisbe emèrit d’Ayaviri, Joan Godayol, rebrà a Mataró el memorial Joan XXIII per la Pau

Les seves qualitats humanes i una trajectòria de diàleg i servei l'avalen

El Saló de Sessions de l’Ajuntament acollirà el proper divendres, 11 de març, a les 19:00 hores, l’acte de lliurament del memorial Joan XXIII per la Pau a Joan Godayol i Colom, bisbe emèrit d’Ayaviri (Perú). Concedeixen la distinció l’Institut Víctor Seix de Polemologia i la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat.

 

Està previst que l’acte el presideixin l’alcalde, Joan Antoni Baron, juntament amb Montserrat Salvat, presidenta de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i Arcadi Oliveres, president de la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat.

 

L’Institut Víctor Seix de Polemologia és una associació amb finalitats d’investigació, documentació, pedagogia i divulgació de temes de teoria general i sociologia dels conflictes, amb atenció especial als de caràcter violent i bèl·lic i a l’estudi de les condicions de pau. En els darrers anys, el centre ha desenvolupat l’activitat programada en els seus objectius des de la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat. L’institut atorga anualment el Memorial Joan XXIII per la Pau, en record de l’encíclica papal “Pacem in Terris”.

 

 

Home de pau, de tarannà obert

 

El veredicte del jurat destaca les qualitats humanes de Joan Godayol, manifestades a través d’una trajectòria de diàleg i servei, especialment entre els pobles indígenes dels Andes (prelatura d’Ayaviri). Així mateix, el descriu com a un home de pau, de tarannà obert, dialogant, proper a tots els qui cerquen amb sinceritat, arreu, aquí com al Perú, la justícia i la pau.

 

Fidel als postulats de la teologia de l’alliberament enmig d’un món marcat pels conflictes, segons el jurat Godayol segueix prodigant-se per la concòrdia amb bon humor i esperança.

 

 

Trajectòria personal

 

Joan Godayol i Colom (Mataró, 4 de setembre del 1943) és un sacerdot catòlic, bisbe emèrit de la diòcesi d'Ayaviri (Perú) entre 1992 i 2006.

 

Va estudiar al col·legi de Sant Antoni de Pàdua de Mataró. Després de fer el noviciat amb els salesians a l’Arboç, va marxar com a missioner al Perú i allí va estudiar filosofia. Va tornar a Catalunya per estudiar teologia i s’hi va ordenar capellà al 1972, abans de marxar al Perú una altra vegada.

 

Va treballar trenta anys en escoles de formació professional per a obrers, a les Escoles Tècniques de Lima i d’Arequipa.

 

Al 4 de gener del 1992 va ser fet bisbe d’Ayaviri. Després de setze anys de govern episcopal, que es distingiren per una incessant tasca de promoció i pacificació social, al 2004 va presentar la renúncia al bisbat per problemes de salut. Dos anys més tard l’hi va ser acceptada i, davant de la nul·la predisposició de les jerarquies eclesiàstica i civil perquè continués al Perú, va tornar a Catalunya. Actualment treballa amb grups de joves des del temple del Sagrat Cor de Jesús del Tibidabo de Barcelona.

 

L’Associació d’amics del Bisbe Godayol, amb seu a Mataró, treballa des de fa molts anys per la promoció dels pobles de la seva antiga diòcesi.