Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La dotzena edició del Premi Puig i Cadafalch i la Tercera Mostra d’Arquitectura del Maresme estrenen nou format

Escoltar

La dotzena edició del Premi Puig i Cadafalch i la Tercera Mostra d’Arquitectura del Maresme estrenen nou format

L’Ajuntament i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya organitzen els certàmens

La presidenta del Consell Municipal del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de l’Ajuntament de Mataró, Montserrat López, i el president de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Antoni Casamor, han signat avui un conveni de col·laboració per organitzar conjuntament la dotzena edició del Premi Puig i Cadafalch d’arquitectura i la Tercera Mostra d’Arquitectura del Maresme. A l’acte també ha assistit el responsable de la seu del Maresme de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Antoni Bou.

 

En la propera edició, la dotzena pel que fa el Premi i la tercera de la Mostra (antiga Triennal d’Arquitectura del Maresme) els dos certàmens uneixen esforços i renoven el seu format.

 

 

Antecedents

 

L’Ajuntament de Mataró va crear als anys 80 els Premis Puig i Cadafalch amb l’objectiu de divulgar el valor de la bona arquitectura a la ciutat i fer un reconeixement a les persones que la fan possible (tècnics, promotors, constructors i industrials). A més, l’organització del Premi s’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament de difondre la figura de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch. Per la seva banda, a finals dels 90 el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va començar a posar en marxa les primeres biennals i triennals d’arquitectura per difondre el treball dels arquitectes del territori català a cada demarcació.

 

A partir de l’any 2004, l’Ajuntament i la seu del Maresme de la Demarcació de Barcelona del Col·legi s’han posat d’acord per organitzar els dos certàmens de manera conjunta. Així, al 2004 i al 2007 es van convocar la desena i onzena edició dels Premis Puig i Cadafalch, i la 1a i 2a Triennal d’Arquitectura del Maresme.

 

 

Les novetats

 

Els canvis de format introduïts en la present convocatòria busquen evitar la duplicació de conceptes, per exemple, per no repetir informació en catàlegs i panells expositius, així com reduir el cost econòmic.

 

Com a primera novetat de la convocatòria, el Premi Puig i Cadafalch, atorgat per l’Ajuntament, lliurarà un únic premi, que pot correspondre a una obra de nova planta d’arquitectura, de rehabilitació o d’interiorisme, realitzada a Mataró per promotors privats i societats municipals, i finalitzada entre l’1 de gener de 2007 i el 31 de desembre de 2010.

 

En paral·lel a l’acte d’atorgament del Premi, l’Ajuntament organitza per primer cop les 48 Hores Open PiC Mataró: un cap de setmana de portes obertes per conèixer i experimentar l’arquitectura de forma excepcional, i completament de franc, on es convida a la ciutadania a explorar i entendre el valor dels espais ben projectats i construïts de la ciutat mitjançant l’organització de visites guiades, recorreguts i altres actes complementaris vinculats al coneixement i difusió de l’arquitectura i el patrimoni.

 

Per la seva banda, l’antiga Triennal canvia de nom i passa a dir-se Mostra d’Arquitectura del Maresme. Reconeixerà obres promogudes, tant des del sector públic com del privat, i finalitzades entre l’1 de gener de 2007 i el 31 de desembre de 2010 a l’àmbit de la comarca del Maresme.

 

La Tercera Mostra d’Arquitectura del Maresme (3a MAM) amplia en aquesta edició les categories del certamen, que passen a ser vuit (Edificis de nova planta de promoció pública; Edificis d’habitatges unifamiliars de promoció privada; Edificis d’habitatges plurifamiliars de promoció privada; Edificis d’ús no residencial de promoció privada; Intervencions de rehabilitació, tant pública com privada; Intervencions en espais exteriors; Intervencions en espais interiors i Planejament i Urbanisme). A més d’aquestes categories, el Premi Puig i Cadafalch es lliurarà com a premi especial en el marc de la Mostra.

 

 

Inscripcions, exposició i veredicte

 

El preu d’inscripció per participar en la Mostra és de 30 euros per a la primera obra presentada i 50 euros per a la segona i posteriors del mateix autor. El termini de presentació de les candidatures es va obrir dilluns passat, 21 de febrer, i acabarà a les 14.00 hores del 31 de març. La inscripció i documentació a presentar s’ha de formalitzar mitjançant el portal web creat a tal efecte pel Col·legi d’Arquitectes.

 

Després d’una primera selecció, els finalistes de cada categoria s’exposaran en una mostra prèvia al lliurament dels premis i guardons. Els visitants a l’exposició podran triar l’obra de l’àmbit de Mataró que els resulti millor, que rebrà el premi Puig i Cadafalch d’opinió.

 

El veredicte del jurat, que serà conjunt per a les diferents categories de la Mostra i el Premi i triarà entre totes les obres presentades les finalistes i les guanyadores, es donarà a conèixer la primera quinzena del mes d’octubre. Els guanyadors de la Mostra rebran una placa identificativa per col·locar a l’edifici. El promotor, tècnics, constructor i l’industrial principal que hagin intervingut en el projecte i execució de l’obra guanyadora del Premi Puig i Cadafalch rebran un exemplar del guardó representatiu del premi.  

 

Tots els treballs que es presentin a la Tercera Mostra d’Arquitectura del Maresme, inclosos els que optin a la Dotzena edició del Premi Puig i Cadafalch, seran publicats al nou portal que aplegarà les Mostres d’Arquitectura de Catalunya i en un suplement especial als mitjans de comunicació escrita.