Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró enllesteix tots els serveis per gaudir de la temporada de platges

Escoltar

Mataró enllesteix tots els serveis per gaudir de la temporada de platges

A l’entorn del front marítim s’organitzen moltes activitats lúdiques i culturals



L’Ajuntament ha posat a punt els diferents serveis que s’ofereixen a l’entorn del front marítim per a un bon desenvolupament de la temporada de bany. A més, aquest espai també ofereix un gran ventall d’activitats lúdiques i culturals adreçades a totes les edats.


 

La posada a punt de tots els serveis implica a la majoria de departaments de l’Ajuntament: Serveis i Manteniment, Policia Local, Protecció Civil, Mobilitat, Medi Ambient i Sostenibilitat, Llicències d’Activitats, Imatge, a més de l’IMPEM, l’Institut d’Esports i l’Institut Municipal d’Acció Cultural.

 

A inicis de l’any passat, l’Ajuntament va aprovar el Pla de serveis de temporada de les platges de Mataró per als anys 2010-2014 on es regulen i ordenen tots els serveis i usos comercials, lúdics i esportius que es poden desenvolupar a les platges de Mataró. El Pla també defineix les accions a dur a terme en aspectes com la mobilitat i l’accessibilitat, la seguretat, els horaris i la durada de les temporades, l’atenció ciutadana, la neteja, etc. El març el Pla es va modificar per canviar els horaris de tancament dels establiments de temporada de menjars, begudes i bar i el 30 d’abril la Direcció General de Ports, Aeroports i Costes de la Generalitat de Catalunya el va aprovar.

 

El terme municipal de Mataró té 6,5 km de litoral, dels quals 2,2 km són de platges de sorra granítica dividits en 4 zones: Sant Simó, platja del Callao, platja del Varador i platja de Ponent.

 

La temporada mitjana s’ha establert de l’1 de maig al 23 de juny i del 5 de setembre a l’11 de setembre i la temporada alta del 24 de juny al 4 de setembre. La temporada baixa són els dies no inclosos en cap de les altres dues temporades.

 

L’any passat, les platges del Varador i del Callao van obtenir la certificació de la marca Q de Qualitat Turística que atorga l’Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE) i a l’Oficina de Turisme de Mataró i la platja del Varador se’ls hi va atorgar el distintiu SICTED (Sistema Integral de Qualitat Turística Espanyola en Destinació) que reconeix la qualitat de la seva oferta turística. Aquests dos distintius garanteixen que totes les instal·lacions i els serveis d’oci que es proporcionen a les platges han de complir uns requisits que n’asseguren la seva qualitat i es continua treballant alhora en la millora de la qualitat dels serveis i equipaments de les platges i de l’Oficina de turisme i renovar així aquestes certificacions per a l’anualitat 2011. Com a novetat, des d’aquest any la platja del Callao també gaudirà del distintitu SICTED.

 

Pel que fa a la campanya de comunicació, se segueix la línia dels anys anteriors amb el missatge “Troba el teu dia d’estiu a Mataró” per donar a conèixer els quatre eixos turístics de l’estiu (cultura, mar, comerç i, nit i platja) integrats en una mateix imatge gràfica amb l’objectiu de posicionar la ciutat com a destí turístic d’un dia. Aquest estiu es farà una especial actuació de promoció adreçada al mercat francès de proximitat, i també s’apostarà per posicionar la ciutat a través de les xarxes socials i mitjans 2.0.

 

Amb la voluntat de promocionar la ciutat a través d’esdeveniments i activitats gestionades per entitats o associacions, l’IMPEM té una línia de subvencions i convenis que té per objectiu impulsar iniciatives del sector del comerç i del turisme. En aquest sentit, des del sector turístic privat s’han impulsat accions de promoció i dinamització com per exemple les posades en marxa per l’empresa de submarinisme Blaumar i l’Hotel Ibis diferents paquets turístics que engloben allotjament hoteler i diferents activitats de submarinisme; o les accions impulsades pel càmping Barcelona que enguany amplia l’horari i la freqüència del servei de bus gratuït que ofereix als seus clients per acostar-los a Mataró; també l’activació d’un servei de transport gratuït del càmping al Circuit de Montmeló durant el Gran Prix, amb l’objectiu de captar nous clients o accions de promoció als mercats francès i alemany ampliant el període d’obertura coincidint amb els períodes vacacionals d’aquests mercats.

 

 

Quioscos i serveis

 

Les platges de Mataró ofereixen aquest any 11 guinguetes, de les quals n’hi ha 6 de menjars i begudes, destinades a la venda d’entrepans, tapes, menjar i begudes de tota mena, i 5 on es venen gelats, begudes i productes envasats. Tots els quioscos tenen dret a una zona exterior per situar-hi la terrassa.

 

A les diferents platges hi haurà les següents instal·lacions:

 

Platja de Ponent

 

·        1 mòdul de gelats, begudes i productes envasats

·        1 mòdul de caseta sanitària de la Creu Roja

·        1 lavabo automàtic

 

Platja del Varador

 

·        2 mòduls d’entrepans, tapes, menjar i begudes

·        3 mòduls de gelats, begudes i productes envasats

·        1 punt de lloguer de bicicletes

·        1 mòdul d’informació turística

·        1 mòdul de caseta sanitària de la Creu Roja

·        1 torre de vigilància dels socorristes

·        2 cadires de vigilància

·        2 lavabos automàtics

·        1 camp de futbol sala

·        1 cistella de bàsquet

·        4 xarxes de voleibol

 

Platja del Callao

 

·        2 mòduls d’entrepans, tapes, menjar i begudes

·        1 mòdul de gelats, begudes i productes envasats

·        1 mòdul de lloguer de gandules

·        Equipament fix de la Creu Roja (cases del Callao)

·        1 mòdul de caseta sanitària de la Creu Roja

·        1 mòdul d’intervenció immediata de la Creu Roja

·        1 torre de vigilància dels socorristes

·        1 cadira de vigilància

·        1 cistella de bàsquet

·        1 xarxa de voleibol

·        2 taules de tennis taula

·        1 lavabo fix

 

Platja de Sant Simó

 

·        2 mòduls d’entrepans, tapes, menjar i begudes

·        1 mòdul de lloguer de gandules

·        1 mòdul d’intervenció immediata de la Creu Roja

 

 

A més dels lavabos automàtics instal·lats, la majoria dels mòduls d’entrepans i gelats també disposen d’aquest servei que és públic, a més dels que hi ha fixos a la platja del Callao.

 

Hi ha també 16 dutxes, 5 fixes i 11 desmuntables.

 

Tota aquesta informació està recollida als 7 panells informatius de localització que estan distribuïts al llarg del front marítim. Dos d’aquests panells senyalitzadors, situats a les platges del Varador i del Callao, informen de tots els serveis de totes les platges. En tots els panells es notifica els resultats de les analítiques de la qualitat de l’aigua i la sorra.

 

 

Seguretat i vigilància

 

El servei de vigilància i socorrisme de la Creu Roja estableix la temporada mitja els caps de setmana compresos entre el 14 de maig i el 19 de juny i els dies 10 i 11 de setembre i l’horari de 10 a 18 h i la temporada alta el servei serà continuat del 24 de juny al 4 de setembre i l’horari serà de 10 a 19 h. El servei de socorrisme disposarà de 8 efectius durant la temporada mitja i de 17 a la temporada alta.

 

La Creu Roja disposa de dues torres de vigilància a la platja del Varador i a la del Callao i de tres cadires de vigilància: dues a la platja del Varador i una a la del Callao. També s’encarrega de l’assistència sanitària dels usuaris a partir dels quatre punts que tenen situats a les platges de Ponent, del Varador i del Callao i dins el Port de Mataró, i a la platja de Sant Simó hi ha un mòdul d’intervenció immediata. També disposa la Creu Roja d’una embarcació amb base al Port de Mataró i un sistema d’abalisament de les platges amb boies.

 

Els sis pals de bandera de la zona informaran de l’estat del mar i el sistema de megafonia, que actua coordinadament amb els serveis de vigilància, socorrisme i salvament, realitzarà

comunicacions relatives a l’obertura i tancament del servei de vigilància i socorrisme, el color de la bandera i la qualitat de l’aigua. A més la platja de Sant Simó disposa d’un servei de bany adaptat.

 

A més, la Policia Local, amb el suport del cos dels Mossos d’Esquadra, prestarà el corresponent servei de vigilància amb els objectius de vigilar la seguretat dels usuaris, informar els ciutadans que ho necessitin, controlar el trànsit dels accessos i els estacionaments i combatre les activitats prohibides a la platja (especialment la venda ambulant). Aquest servei es realitzarà més específicament del 14 de maig a l’11 de setembre.

 

 

Neteja i manteniment de platges

 

Pel que fa a la neteja de platges, tot l’any es fa un manteniment per tenir aquesta zona en condicions però és durant l’època de platges que s’intensifica per la quantitat de gent que l’usa. Així, a la temporada baixa (de l’1 d’octubre a Setmana Santa) la neteja mecànica, que és nocturna, es realitza cada 2 dies i la manual, diürna, una vegada a la setmana. Entre la Setmana Santa i el 31 de maig i del 19 al 30 de setembre, la neteja mecànica es fa un dia a la setmana i la manual 4 dies per setmana. I durant la temporada alta, que va de l’1 de juny al 18 de setembre, hi ha més treballadors netejant: durant el dia, un vehicle i un grup de 2 a 5 operaris realitzen la neteja manual i a la nit, dos tractors fan la mecànica.

 

Cada 50 m hi ha instal·lada una paperera, 45 en total més dos punts de recollida selectiva (amb les 5 fraccions corresponents) als accessos de les platges del Varador i del Callao.

 

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) cada quinze dies farà una inspecció de la qualitat de l’aigua i dos o tres dies a la setmana en farà una altra de l’aspecte de la sorra, l’aigua i els accessos. A més, també es farà una inspecció diària aèria de tota la costa catalana per a la detecció de possibles incidències.

 

 

Transport públic i aparcament

 

Les platges de Mataró estan ben connectades per poder-hi arribar amb transport públic. S’hi pot arribar amb tren a partir de l’estació de la Renfe (situada a l’avinguda del Maresme), que compta amb una parada de taxis al costat, o a partir de diferents línies d’autobusos.

 

Hi ha parades a les següents localitzacions: Estació de Renfe amb les línies 1, 2, 3, 4, 5 i 8 del Mataró Bus; línies del Barcelona Bus de Granollers-Dosrius-Òrrius-Argentona, línia 555 del Mataró-Granollers-Sabadell i les línies nocturnes N-80 i N-82); avinguda del Maresme amb carrer de Juan de la Cierva (línia nocturna N-82 i línia 555); plaça del Gas (línia 3 del Mataró Bus); ronda de Joan d’Àustria (línia 3 del Mataró Bus); carrer de Sant Felicià (el Cargol) (línies 1, 3 i 4 del Mataró Bus) i a la plaça de Sant Simó (línia C-20 de l’Empresa Casas de Sant Vicenç de Montalt).

 

Al llarg del passeig Marítim es compta amb 270 places d’aparcament per a vehicles en bateria des de la platja del Varador a la platja de Sant Simó més 18 places d’aparcament reservades per a persones amb mobilitat reduïda; 20 places en línia davant de la zona del Port; 120 places més d’aparcament lliure davant del Centre Natació Mataró i l’antic Nàutic; 625 places de pagament dins el Port; 200 places lliures a l’aparcament de Rodalies de Catalunya i a l’altra cantó de la N-II a la zona blava de Can Maitanquis hi ha 277 places de zona blava. El passeig Marítim també compta amb aparcaments per a bicicletes a totes les platges.

 

 

Activitats nàutiques i esportives

 

En el marc del Pla d’actuació per a la Promoció de la Ciutat i concretament dins el posicionament marítim de la ciutat, l’IMPEM ha establert per a l’any 2011 l'impuls del conjunt d’iniciatives que es desenvolupen al front marítim, així com la promoció del turisme nàutic com a instrument dinamitzador de l'espai turístic litoral, amb la participació dels agents implicats al desenvolupament nàutic de Mataró.

 

Amb l’objectiu d’aprofitar el potencial del mar i convertir-lo en un nou motor econòmic per a la comarca del Maresme, les activitats de promoció de l’activitat turística i d’oci en el marc marítim, la realització d’activitats de dinamització i apropament del ports a la ciutat o l’impuls a la creació de noves empreses a l’entorn del Port tenen una importància destacada ja que s’emmarquen dins el projecte “Maresme Marítim”, iniciativa liderada per l’IMPEM i que neix de la col·laboració entre nou entitats i organismes públics de la comarca. “Maresme Marítim” té com a principal objectiu impulsar el sector marítim de la comarca del Maresme com aglutinador d’un conjunt d’activitats emergents de gran valor.

 

Els diferents operadors del sector nàutic de la ciutat continuen oferint un ampli ventall d’activitats per gaudir d’unes vacances actives en contacte amb el mar i amb la possibilitat de realitzar activitats nàutiques durant el temps de lleure. Una àmplia oferta d’activitats que va des del submarinisme amb batejos subaquàtics; busseig a les praderies de l’alguer de Mataró i altres sortides de busseig i cursos de tots els nivells; la navegació amb el lloguer de velers i d’embarcacions a motor des del Port de Mataró; sortides actives per gaudir i aprendre de la mar; passejades en golondrina; activitats com la vela, que possibilita la realització de batejos de vela; cursets de vela lleugera i de creuer; xàrter de velers; practicar la pesca esportiva amb lloguer d’embarcacions amb patró, entre d’altres.

 

El front marítim també ofereix la possibilitat de gaudir de l’esport amb les diferents instal·lacions gestionades per l’Institut d’Esports: 5 xarxes de volei, 2 cistelles de bàsquet, 1 camp de futbol sala, l’itinerari esportiu senyalitzat, 2 taules de tennis taula i la Base Nàutica Municipal al Port de Mataró.

 

A més, hi ha esdeveniments esportius previstos com: la Triatló Ciutat de Mataró, el Concurs de pesca al llançat,  l’11 de setembre la Cursa Popular Intersport-Mataró i diferents tornejos de futbol i volei platja durant la temporada d’estiu. A més de totes les activitats previstes dins el programa de Les Santes esportives.

 

 

Oferta cultural, comercial i gastronòmica

 

El passeig Marítim i el Port ofereixen una gran oferta gastronòmica mediterrània i d’oci nocturn.

 

Aquest estiu la gastronomia serà un bon element de promoció turística. El tret de sortida es donarà amb les 2es Jornades gastronòmiques del peix i del marisc de Mataró, que es presentaran a la seu del Consorci del Port de Mataró el dia 15 de juny i que es realitzaran a diferents restaurants del Port i de la ciutat fins al 14 de juliol; i la celebració de les 7es Jornades gastronòmiques del tomàquet del Maresme, del 14 de juliol al 28 d’agost i que en aquesta edició Mataró acollirà l’acte d’inauguració de les jornades, el dia 14 de juliol al Mercat municipal de la plaça de Cuba. Aquestes jornades estan organitzades pel Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme.

 

De nit els establiments proposen activitats que van des de concerts, espectacles diversos, actuacions en directe, monòlegs o cinema entre d’altres propostes.

 

Més enllà del front marítim, Mataró té un patrimoni cultural i històric que es pot conèixer a través de les rutes i visites guiades que estan organitzades per l’IMPEM, l’IMAC i d’altres entitats.

 



Rutes i visites guiades sense reserva prèvia i gratuïtes

 

. Ruta guiada El Modernisme a Mataró (diumenge 26 de juny a les 11 h, dimecres 6 i 20 de juliol i 3 i 17 d’agost a les 19 h).



. De la Iluro romana al Mataró del segle XVI (diumenge 19 de juny a les 11 h, dijous 14 i 21 de juliol i 11 i 25 d’agost a les 19 h).



. Visita guiada a la Vil·la romana de Torre Llauder (tots els dissabtes excepte festius. Fins al 15 de juny a les 12 h, del 16 de juny al 14 de setembre a les 19 h).

 

. Una volta pel món del gènere de punt. Fundació Jaume Vilaseca (dijous feiners excepte agost de 15 a 19 h).

 

. La Basílica de Santa Maria i el Conjunt Barroc dels Dolors (divendres 8 i 22 de juliol i 5 i 19 d’agost a les 19 h).

 

. Visita a les seccions del Museu Arxiu de Santa Maria (cada primer dissabte de mes, excepte agost, a les 18 h).

 

. Ruta per la Història de Mataró (diumenges 8 de maig, 12 de juny i 18 de setembre a les 11 h, 10 de juliol i 14 d’agost a les 19 h).

 

. Ruta del Mar (diumenges 3, 17 i 31 de juliol i 7 i 21 d’agost a les 19 h).

 

. Visita guiada a la Col·lecció Bassat. Art Contemporani de Catalunya. Nau Gaudí (primer diumenge de mes a les 12 h).

 



Rutes i visites guiades amb reserva prèvia

 

Aquest estiu la cartera de rutes i visites ha ampliat la seva oferta amb dues visites guiades amb reserva prèvia que es van posar en marxa a principis d’any:



. Mataró: de la indústria tèxtil al TecnoCampus Mataró-Maresme (tercer dissabte de mes a les 11 h).

 

.Visita guiada a la Col·lecció Bassat. Art Contemporani de Catalunya. Nau Gaudí.

 

 

A més a més se segueixen oferint:

 

. Ruta Puig i Cadafalch Mataró-Argentona (primer dissabte de mes excepte agost).



 . Visita guiada a les instal·lacions de TecnoCampus Mataró – Maresme (últim dijous de mes, excepte juliol i agost, a les 11 h o a les 18 h).

 

. Rutes guiades en Segway. Aventura sobre rodes per Mataró.



. Visita guiada a la instal·lació solar fotovoltaica de la Biblioteca Pública Pompeu Fabra (primer divendres de mes, excepte agost).

 



Rutes audioguiades sense reserva prèvia i gratuïtes

 

. Rutes audioguiades per Mataró: ruta audioguiada patrimonial, ruta comercial audioguiada i ruta audioguiada Modernista (tots els dies de la setmana).



. Visita guiada a Can Serra. Museu de Mataró (dimecres a les 19 h).



. Ca l’Arenas, Centre d’Art del Museu de Mataró (dissabtes de juny i juliol a les 18 h es fan activitats familiars).



. Sales d’exposicions de Can Palauet (pendents de confirmar les dates).



El servei d’audioguia i la informació més detallada es pot trobar a l’Oficina de Turisme de Mataró (La Riera, 48) i a la pàgina web municipal www.mataro.cat.

 

Pel que fa a la festa, a la platja també tindran lloc diversos actes englobats dintre de Les Santes. La Festa Major de Mataró, del 20 al 29 de juliol, és la festivitat que reuneix més gent durant l’any.

 

Per quart any, Mataró té previst organitzar el Festival Shakespeare durant la primera quinzena de juliol.

 

 

Punts d’informació turística

 

Mataró disposa de dos punts d’informació turística: l’Oficina de Turisme de Mataró (La Riera, 48) i el Punt d’informació turística de la platja.

 

El Punt d’informació turística de la platja, situat a la platja del Varador, enguany funciona des de l’1 de juny i fins a l’11 de setembre. De l’1 al 23 de juny i els dissabtes, diumenges i festius obrirà els divendres a la tarda. Del 24 de juny a l’11 de setembre obrirà cada dia.

 

Com la temporada anterior, aquest punt d’informació durant els mesos de juliol i agost oferirà el punt de lectura,unservei que disposa deguies turístiques, història de la ciutat i premsa local i internacional. També hi ha una zona wifi gratuïta.

 

Un any més es realitzaran les Tertúlies literàries d’estiu, organitzades amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística del Maresme. Tindran lloc els dijous 7, 14 i 21 de juliol a les 19 h al mateix punt de lectura. Amb motiu de l’Any Maragall (que commemora el centenari de la seva mort), durant les Tertúlies literàries es llegiran textos de Joan Maragall: poesies, teatre o articles de diaris. L’objectiu de l’activitat serà llegir els textos en veu alta i comentar-los de manera que es puguin compartir les sensacions. L’activitat és oberta a tothom.

 

El punt també acollirà un espai d’exposició i venda de productes de marxandatge de la ciutat. Aquests productes que es podran adquirir a l’Oficina de Turisme de Mataró i al mateix Punt d’informació turística de la platja.

 

Durant el mesos de juliol i agost l’Oficina de Turisme de Mataró amplia l’horari fins a les 20 h. L’horari és de dilluns a diumenge de 10 a 13 h i de 17 a 20 h.