Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró prepara els efectius i recursos de prevenció i extinció d’incendis forestals

Escoltar

Mataró prepara els efectius i recursos de prevenció i extinció d’incendis forestals

Està prohibit encendre foc a terrenys forestals del 15 de març al 15 d’octubre

La prevenció, extinció i vigilància d’incendis requereix del treball conjunt de diversos serveis municipals i d’emergències: el servei de Protecció Civil de l’Ajuntament, la Policia Local, el Servei de Serveis i Manteniment, l’ADF (Agrupació de Defensa Forestal) Serra de Marina, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Creu Roja i Defensa Forestal de la Diputació de Barcelona.

 

 

Ban de prevenció d’incendis

 

D’acord a la normativa de la Generalitat, s’estableix que del 15 de març al 15 d’octubre es mantinguin en vigor les mesures de prevenció d’incendis forestals.

 

Així, en els terrenys forestals siguin o no poblats d'espècies arbòries i a la franja de 500 m que els envolta resta prohibit:

 

-         Encendre foc per a qualsevol tipus d'activitat, sigui quina sigui la seva finalitat.

 

-         Llençar objectes encesos.

 

-         Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa d'inici d'un foc.

 

-         Llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.

 

-         La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

 

-         És molt important recordar que el dia de la revetlla de Sant Joan o Sant Pere, a les urbanitzacions, a les zones forestals o a menys de 500 m d'aquestes, no es poden llençar coets ni fer fogueres.

 

Malgrat aquestes prohibicions, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat pot concedir autoritzacions especials que cal notificar a l'Ajuntament.

 

Al terme municipal de Mataró hi ha sis urbanitzacions, en les quals hi ha  773 parcel·les i hi resideixen més 2.200 persones: La Fornenca, Can Quirze, Cal Marquès, La Cornisa, Les Sureres/Santa Maria i Can Vilardell.

 

S’ha previst enviar a tots els domicilis d’aquestes urbanitzacions unes cartes amb recomanacions per evitar els incendis, i consells sobre com s'ha d'actuar si se’n produeix un.

 

En el cas d'observar una columna de fum o per alertar sobre l'incompliment d'aquestes normes s'ha de trucar al telèfon 112 o a la Policia Local al 092.

 

 

Mesures preventives

 

La prevenció és un dels factors més importants per reduir el risc d’incendis, per aquest motiu s’estan realitzant tasques per minimitzar les conseqüències dels possibles incendis. Així, el Servei de Serveis i Manteniment ha estat netejant els camins del Parc Forestal junt amb els ADF. La major part d’aquests treballs als camins els han realitzat les persones que compleixen mesures penals alternatives per commutar les penes amb programes de treball a la comunitat.

 

 

Agrupació de Defensa Forestal Serra de Marina

 

Està previst que properament se signi el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’ADF Serra de Marina.

 

Les feines que es realitzen de manera coordinada amb l’Agrupació de Defensa Forestal són moltes i diverses, des de la preparació dels informes per al Servei de Jardineria municipal per al manteniment i millora d’accessos a la zona forestal, el control de punts d’abocament, la participació i col·laboració en actes i festes multitudinàries dins de la ciutat, i sobretot la vigilància i extinció dels incendis forestals i de vegetació que es poden produir a l’estiu, així com el seguiment de les persones que han de realitzar l’alternativa a la denúncia penal, en les activitats d’arranjament de camins forestals i vigilància en prevenció en època de màxim risc.

 

 

Parc Natural del Montnegre i el Corredor

 

 L’Ajuntament participa en el Pla de vigilància i prevenció d’incendis per tal que aquest es dissenyi i s’executi de la manera més pròxima al territori i més eficient possible, i està disposat a aportar els mitjans que estan al seu abast per tal que, conjuntament amb els recursos i mitjans que aporta la Diputació de Barcelona, s’assoleixin els objectius del Pla de vigilància i prevenció.

 

L’objecte del conveni de col·laboració és donar cobertura a la necessitat d’incrementar la vigilància a l’àmbit del parc durant el període de major risc d’incendis forestals, segons les previsions del Pla de vigilància i prevenció d’incendis per a 2011, mitjançant la disposició del personal necessari destinat a realitzar principalment tasques de vigilància, guaita i primera intervenció.

 

 

Manteniment de les franges perimetrals a les urbanitzacions

 

S’ha previst que abans del 15 de juny hagin finalitzat les tasques de manteniment de les franges perimetrals de protecció contra incendis forestals de les urbanitzacions Can Vilardell, Les Sureres, La Cornisa, Can Marquès, Can Quirze i La Fornenca.

 

Des de l’Ajuntament de Mataró s’ha gestionat i obtingut una subvenció del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat per al tractament de la vegetació en les urbanitzacions afectades per la Llei 5/2003, i en nuclis urbans vulnerables. Aquesta subvenció cobreix el 48,6 % del cost de netejar les franges perimetrals. La resta de la despesa serà assumida pels propietaris de les urbanitzacions, mitjançant el pagament dels corresponents preus públics.