Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PUMSA organitza una ruta guiada per la muralla de Can Xammar i una jornada de portes obertes a l’edifici Espenyes

Escoltar

PUMSA organitza una ruta guiada per la muralla de Can Xammar i una jornada de portes obertes a l’edifici Espenyes

Una mostra recollirà les principals recuperacions de patrimoni de 2007 a 2011

El proper diumenge 20 de març, a les 12 i a les 13 h es faran dues rutes guiades per la muralla medieval de Can Xammar, el segon monument més important de la ciutat. A la visita s’explicarà el procés de recuperació i la història de la muralla, que es construí en el segle XVI per tancar la vila de Mataró.

 

PUMSA ha estat l’encarregada de la recuperació d’aquest monument dins la transformació urbanística del sector de Can Xammar i del centre històric de la ciutat iniciat l’any 2002.

 

A més, el singular edifici Espenyes, promogut també per l’empresa municipal, acollirà a la planta baixa una exposició amb informació sobre la construcció de la muralla, la intervenció arqueològica a la Baixada de les Espenyes i també de les principals recuperacions de patrimoni de la ciutat, des del 2007.

 

Durant l’exposició es podrà visitar l’edifici Espenyes, de les 11 fins les 14h, concebut com un edifici modern amb una arquitectura actual i un estil propi.

 

 

Troballes a Can Xammar

 

Les prospeccions arqueològiques iniciades al sector de Can Xammar l’any 2002 van donar com a resultat algunes de les troballes més importants fetes a Mataró, com el cap de la Venus.

 

Al solar de la Baixada de les Espenyes hi van aparèixer noves troballes, d’una banda, cinc murs radials que feien de contraforts interns d’una torre de defensa de la muralla del segle XVI, i de l’altra, part del pas de ronda des d’on es vigilava la muralla. Excavacions posteriors van descobrir la part corresponent a la zona de combustió d’un forn, un hipogeu i tres monedes.

PUMSA va promoure la recuperació d’aquestes restes descobertes a aquest solar, i actualment, l’edifici conviu amb les troballes.

 

 

Transformació urbanística de Can Xammar

 

En els darrers temps, el sector de Can Xammar ha vist la millora en l’entramat urbà. Es tracta d’una de les actuacions més importants de les que han portat a terme PUMSA i l’Ajuntament de Mataró, que suposa la transformació d’una superfície de 9.600 m2.

 

Ha esdevingut una nova àrea de centralitat i cohesió social, amb l’activació de l’espai comercial i residencial. Un nou àmbit al centre històric de la ciutat.