Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PUMSA tanca l’exercici 2010 amb un resultat negatiu de 4,8 milions d’euros

Escoltar

PUMSA tanca l’exercici 2010 amb un resultat negatiu de 4,8 milions d’euros

L’empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA) va presentar ahir a la Junta General d’Accionistes els resultats de l’exercici 2010. PUMSA va tancar l’any amb 4,8 milions d’euros negatius. Destacar que el compte de resultats d’aquest any recull conceptes no recurrents que s’han hagut de dotar. Entre ells, la valoració de la cartera d’existències per experts independents per adequar-la a valors de mercat.


 

Descomptant aquests factors extraordinaris i no recurrents, el resultat de PUMSA l’any 2010 se situaria en 1,7 milions d’euros negatius (la pèrdua esperada en el Pla d’Acció era de 2,5 milions d’euros).

 

 

Dades econòmiques

 

El resultat d’explotació ha estat positiu en 320.312 €, el qual ha estat absorbit pel resultat financer negatiu de l’exercici de 5,1 milions d’euros, que ha portat al dèficit mencionat anteriorment.

 

Pel que fa als ingressos, la xifra neta de negocis ha estat de 65,8 milions d’euros, enfront els 14,3 milions d’euros del 2009, que procedeixen bàsicament de vendes d’immobles (60,6 milions d’euros) i dels lloguers (2,1 milions d’euros). Les principals operacions han estat la de l’edifici TecnoCampus Mataró-Maresme, a l’EPE Parc TecnoCampus Mataró, la nau on s’hi ubica el Servei de Serveis i Manteniment de l’Ajuntament i la venda de 17 habitatges amb aparcament i traster del carrer de José Francisco Pacheco, 95 i del carrer de Cosme Churruca, 84-88.

 

El valor de la cartera d’actius immobiliaris de PUMSA és de 159,6 milions d’euros (en tot el Grup PUMSA gairebé és de 190 milions d’euros). D’aquesta xifra, 49,9 milions d’euros corresponen a actius en lloguer, i la resta, principalment a terrenys i edificis destinats a la venda. La depreciació de la cartera d’actius és de 2,4 milions d’euros arran de valoracions realitzades per experts independents.

 

L’endeutament financer net al tancament de l’exercici 2010 se situa en 76,2 milions d’euros, un 6,8 % més que l’any anterior. En tot el Grup PUMSA és de 113,3 milions d’euros. Aquest endeutament es deu a la inversió necessària que s’ha hagut de fer per posar en valor els actius de la societat i contribuir al mateix temps a la transformació de la ciutat. D’aquest endeutament, 30,8 milions d’euros està formalitzat en pòlisses de crèdit, mentre que l’any passat era de 37,6 milions d’euros.

 

 

Projectes finalitzats i en construcció

 

Al llarg de l’any 2010, PUMSA ha finalitzat la construcció del parc TecnoCampus Mataró-Maresme, amb una inversió de 50,3 milions d’euros, de l’Edifici del Rengle amb 30,8 milions d’euros invertits, el qual està destinat a empreses, serveis i comerç. S’ha dut a terme també la rehabilitació de la nau Minguell amb un cost de 3,6 milions d’euros i de les noves instal·lacions del Servei de Serveis i Manteniment i magatzems municipals a l’antiga fàbrica Robert Mercader, amb una inversió de 5 milions d’euros, finançats per l’Institut Català de Finances.

 

En el que portem d’any han finalitzat les obres de l’edifici d’oficines de la Baixada de Les Espenyes i de les promocions d’habitatge protegit per a lloguer als carrers de Juan Meléndez Valdés, d’Almeria, de Vasco Núñez de Balboa i del Rierot.

 


  

Rehabilitació del patrimoni arquitectònic

 

PUMSA també treballa per la recuperació del patrimoni històric, i en aquest sentit al juliol de 2010 es va inaugurar la nau Minguell com a equipament per a la indústria artística i audiovisual. Els treballs de rehabilitació i reforma han afectat a una superfície construïda de 1.575 m². L’edifici forma part del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró i està protegit amb el nivell màxim. La inversió ha estat de 3,6 milions d’euros (2,7 milions s’han aconseguit a través d’un préstec a interès zero del Plan Avanza del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç).

 

També s’ha dut a terme la recuperació de les naus catalogades de l’antiga fàbrica de Cabot i Barba. A la nau de la banda de mar, al costat de la plaça de Miquel Biada, s’hi ha ubicat el nou Centre Cívic Cabot i Barba que es va inaugurar el passat mes de març.

 

Al gener de 2010, i arran de l’acceptació a tràmit per un Jutjat de Mataró d’una querella per presumptes delictes contra el patrimoni i l’ordenació del territori, les obres de desmuntatge i trasllat de la nau de Can Fàbregas es van aturar en compliment de les mesures cautelars que es varen dictar. El passat mes de febrer el mateix jutjat va dictar resolució acordant el sobreseïment i arxiu del procediment. Recentment, l’Audiència Provincial, en última instància, ha desestimat el recurs d’apel·lació que els demandants van interposar, amb la qual cosa en breu es podran reprendre i acabar els treballs, que porten un any i mig aturats, i poder posar a disposició d’El Corte Inglés el solar. Aquesta empresa ha ratificat el compromís d’adquisició del solar signant un contracte de pròrroga per formalitzar la compravenda fins al gener de 2012.

 

 

Pla d’Acció

 

En el context de la important afectació que pateix el sector immobiliari i financer a causa de la crisi, el juliol de 2010 el Consell d’Administració de PUMSA va aprovar un Pla d’Acció per al període 2010-2015, en el qual es materialitzen i quantifiquen els objectius estratègics establerts i verificables al llarg del període. Aquest Pla d’Acció inclou tant mesures de reducció de la despesa com mesures de caire financer, accions per activar la gestió comercial així com mesures de suport per part de l’Ajuntament.

 

En aplicació d’aquest pla, el novembre de 2010, PUMSA va vendre la seva participació de Mataró Energia Sostenible, SA (MESSA) a Aigües de Mataró, SA per 1,17 milions d’euros, el mateix preu a la que la va adquirir, i en el mes de febrer passat l’Ajuntament va fer una ampliació de capital de 4 milions d’euros.

 

D’altra banda, destacar la disminució el 2011 en un 5,5 % del capítol de despeses de personal respecte l’any anterior, així com l’acord amb els representants del treballadors d’una reducció del 5 % de la massa salarial a partir del gener de 2011. També el pressupost per al 2011 incorpora una reducció de la despesa en serveis exteriors del 54 %.