Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

150 persones participen a l’Audiència pública que dóna el tret de sortida per l’elaboració del PAM i el Pressupost 2013

Escoltar

150 persones participen a l’Audiència pública que dóna el tret de sortida per l’elaboració del PAM i el Pressupost 2013

L’alcalde explica que el Pressupost de l’any que ve serà d’uns 110 milions d’euros i que la situació financera impedirà tornar a fer inversions importants fins al 2015Unes 150 persones van assistir ahir a la primera de les dues Audiències públiques previstes en el nou model participatiu per a l’elaboració del Programa d’Actuació Municipal (PAM) i el Pressupost Municipal 2013.


L’alcalde, Joan Mora, va presentar el marc socioeconòmic i l’estat de les finances municipals, dos factors que condicionaran les actuacions que pugui dur a terme l’Ajuntament l’any que ve. D’entrada, va explicar que la previsió de despeses pel 2013 contemplada en el Pla de sanejament és de 110,1 milions d’euros, uns 8 milions menys que al 2012 i 29,4 milions menys que el 2011.

 

Degut a l’elevat endeutament de l’Ajuntament, no serà possible fer inversions importants. La Llei de Pressupostos de l’Estat ha situat en el 75% (deute bancari sobre ingressos corrents) el límit màxim d’endeutament a partir del qual no és possible realitzar noves inversions.

 

Prèviament, havia repassat l’estat d’execució del pressupost 2012 i un vídeo que recordava totes les actuacions realitzades durant l’últim any, algunes de les quals van haver de realitzar-se malgrat no estar incloses en el PAM com ara l’enderroc del Club Nàutic o l’actuació al carrer de Sant Antoni. En aquest sentit, es van citar com a exemple, l’inici de l’escola Marta Mata, la posada en marxa de l’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana, l’inici del procés de fusió dels organismes autònoms amb l’Ajuntament, el nou reglament de prestacions econòmiques d’urgència, l’establiment de les bonificacions per l’ús de les deixalleries, la commemoració del 50 aniversari del descobriment de Torre Llauder, les novetats introduïdes en el programa de Les Santes o el recent inici de les obres dels entorns de la biblioteca Antoni Comas, que es posarà en funcionament properament.

 

L’alcalde va recordar el Pla de Sanejament que està en marxa i que és conseqüència de tres factors: un romanent negatiu de tresoreria d’11,6 milions d’euros, l’assumpció per part de l’Ajuntament dels 23,9 milions d’euros de deutes de PUMSA, i l’incompliment dels criteris d’estabilitat pressupostària que marca l’Estat. Amb el pla de sanejament es pretén restablir els equilibris pressupostaris, econòmics i financers a 31 de desembre de 2013 i començar a recuperar, a partir de 2015, la capacitat d’inversió.

 

En un altre ordre de coses, es va projectar també un segon vídeo, “Invest in Mataró”, a través del qual l’alcalde va voler explicar que vol que Mataró es projecti al món, destacant els seus atractius geogràfics i socioculturals, dibuixant en l’imaginari internacional una ciutat moderna, amb qualitat de vida, atractiva per a la inversió i els negocis, i plena de possibilitats tant per viure com per a treballar. 

 

Acabat el torn d’exposicions per part del govern, que havia començat a una presentació a càrrec del regidor de Participació Ciutadana, Joaquim Fernàndez, en què va explicar el nou model participatiu i la dinàmica de la sessió, es va procedir al torn de preguntes per part del públic.

 

En total van intervenir una desena de persones, la majoria en representació d’associacions de veïns (FAVM, AV Cirera, AV Rocafonda), entitats i col·lectius (UGT, Associació Cultural Musulmana Al Ouahda o Associació de Sords del Maresme), però també a títol personal.

 

Els temes de preocupació manifestats per les persones que van tenir ocasió d’intervenir van girar al voltant de la neteja, el transport públic, la disminució de serveis (educatius, assistencials, d’atenció al públic…), i els serveis específics per a col·lectius, com espai al cementiri per a enterraments en terra per a musulmans, serveis de mediació i/o interepretació per a sordmuts, espais específics per a gossos, etc…

 El procés participatiu continua

 

L’Audiència Pública, que per primera vegada va transcórrer durant prop de dues hores al Centre de Creació Artística de Can Gassol, va donar el tret de sortida a un procés participatiu per a l’elaboració del PAM i el Pressupost 2013 que finalitzarà al voltant de febrer de l’any que ve.

 

Es va poder seguir en directe a través de tots els mitjans públics Mataró Ràdio (89.3 fm), la televisió m1tv,  i en streaming a través del web de l’Ajuntament www.mataro.cat, on està penjat el power point íntegre amb totes les dades presentades per l’alcalde. Properament, també estarà a disposició de tothom el vídeo complet de com es va desenvolupar la sessió.

 

El govern municipal elaborarà una primera proposta de PAM 2013, tenint en compte les actuacions formulades en els diferents consells municipals de participació, que es recolliran en les properes setmanes.

 

Tot aquest procés continuarà al mes de desembre, durant el qual s’aprovarà inicialment en el Ple el PAM i Pressupost 2013 i s’obrirà un període d’al·legacions per a que tots els ciutadans i ciutadanes de Mataró puguin presentar les seves aportacions.

 

A continuació se celebrarà una nova Audiència Pública on es presentarà el PAM i pressupost 2013, documents que es portaran posteriorment al febrer a ’aprovació definitiva del Ple.