Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

750 persones assisteixen a la reobertura del clos arqueològic de Torre Llauder

Escoltar

750 persones assisteixen a la reobertura del clos arqueològic de Torre Llauder

Se celebren els 50 anys de la descoberta del jacimentEls actes de celebració del 50è aniversari de la descoberta de la Vil·la romana de Torre Llauder es van iniciar el passat divendres amb una festa romana al mateix jaciment a la qual hi van assistir 750 persones. Al programa d’activitats s’inclouen espectacles, conferències i visites guiades fins al mes de desembre.


 

L’acte el va presidir l’alcalde, Joan Mora, que va estar acompanyat pel director general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Joan Pluma, i pel president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Joaquim Fernàndez. També hi van ser presents la filla i néts de Marià Ribas, arqueòleg que va descobrir el jaciment, i Santiago Ambrós, membre de l’equip d’arqueologia Marià Ribas.

 

El president de l’IMAC en el seu parlament va explicar que “aquest jaciment és un dels patrimonis culturals més importants del nostre país” i va expressar la voluntat que a partir de la reobertura del clos “sigui conegut per tota la ciutat i arreu”. Fernàndez va narrar l’anècdota relatada per la filla de Marià Ribas de què les primeres restes es van trobar el Divendres Sant a les cinc de la tarda de l’any 1961.

 

L’alcalde va agrair a Marià Ribas i al seu equip la descoberta del jaciment, l’esforç que hi van esmerçar i va afegir que “Torre Llauder és una peça extraordinària de promoció de ciutat que fins ara no hem pogut gaudir i ho hem d’ensenyar als foranis”. Mora va finalitzar dient que “tenim el compromís etern de la defensa de la nostra història i ens hem de fer dignes de l’honra que mereixen els nostres avantpassats”.

 

 

Una festa de l’època romana

 

L’acte es va iniciar a les 20 h amb la desfilada dels Armats de Mataró des de l’edifici de La Presó fins al Clos Arqueològic amb el següent recorregut: La Riera, La Rambla, carrer de Montserrat, carrer de Sant Cugat fins a l’avinguda de Lluís Companys. Una vegada van arribar a la porta del jaciment van efectuar diversos quadres i evolucions.

 

Finalitzada la desfilada, els Armats de Mataró es van situar a banda i banda de l’escala d’accés al jaciment per donar la benvinguda a les autoritats i al públic visitant.

 

Li van seguir els parlaments i acabats aquests l’arqueòleg municipal, Joaquim Garcia, va fer una visita guiada pel jaciment i tot seguit es va projectar un audiovisual amb la reconstrucció virtual de la vil·la romana.

 

Els visitants van poder gaudir aleshores d’un espectacle de música i dansa que va permetre conèixer la música que es feia a l’època de la mà del grup de reconstrucció històrica Thaleia i d’un convit-degustació a la romana amb el grup Kuan-um que va fer un tastet de productes romans, com el vi amb mel i altres receptes de l’època.

 

 

Altres activitats programades

 

Després de l’acte de reobertura del jaciment, tots els dissabtes de cada mes a les 12 h es faran visites guiades al clos arqueològic i a partir del 16 de juny a les 19 h.

 

El 18 de maig, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, s’inaugurarà al Museu de Mataró l’exposició “La Vil·la romana de Torre Llauder. De res rustica Iluronensium”. La mostra és un recull historiogràfic que recorda com es va produir la descoberta de la mà de Marià Ribas, però també de la història de les excavacions i de l’estat actual.

 

Dissabte 19 de maig, a les 18 h es farà la Ruta Salve Iluro, en la qual es coneixerà mentre es passeja la Mataró romana i els vestigis arqueològics que la ciutat d’Iluro ofereix i a les 19.30 h es farà un espectacle didàctic sobre la lluita de gladiadors romans a càrrec del grup de reconstrucció històrica Excalibur.

 

En els actes de celebració també hi participen altres departaments de l’Ajuntament ja que a través de l’IMPEM s’ha implicat als botiguers de la ciutat per guarnir els aparadors amb elements commemoratius, així com els pastissers de Mataró faran una rajola de xocolata commemorativa dels 50 anys, amb la reproducció d’un fragment dels mosaics de la vil·la romana.

 

La Biblioteca Pública Pompeu Fabra acollirà una mostra d’epigrafia romana, concretament una làpida i un pedestal trobats a la ciutat romana d’Iluro amb documents i bibliografia sobre l’obra de Marià Ribas i Bertran i l’arqueologia a Mataró. A més a la biblioteca s’hi faran conferències, hora del conte i un festival de contes per a adults relacionat amb l’època romana a la ciutat.

 

 

Descoberta de Torre Llauder

 

Torre Llauder és un dels jaciments arqueològics més notables del país i la descoberta de la vil·la romana que s’hi conserva per Marià Ribas i el seu equip marca una de les fites més transcendents de l’arqueologia catalana i mataronina del segle XX. El 2011 entitats mataronines i persones convocades pel Museu de Mataró es van constituir en la Comissió 50 anys Torre Llauder per commemorar l’aniversari de la descoberta de la vil·la romana i plantejar-ne el programa d’actes.