Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Can Palauet acull la mostra itinerant “El museu com a pretext”

Escoltar

Can Palauet acull la mostra itinerant “El museu com a pretext”

La mostra es podrà veure fins al 25 de març

El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural de Mataró (IMAC),Joaquim Fernàndez; el coordinador de la itinerància de l’exposició del Departament de Cultura de la Generalitat, Gabriel Planella; i la directora del Museu de l’Empordà i co-comissària de la mostra,Anna Capella, han presentat avui en roda de premsa l’exposició itinerant “El museu com a pretext”. La inauguració de la mostra tindrà lloc avui divendres, 27 de gener, a les 20 hores, a Can Palauet (carrer d’en Palau, 32). A la inauguració també hi assistirà el director general de Promoció i Cooperació Cultural de la Generalitat, Jordi Cabré, i la co-comissària de l’exposició, Cristina Masanés.

 

La mostra, que està organitzada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Promoció i Cooperació Cultural, i produïda pel Museu de l’Empordà, porta les propostes de vuit creadors de diferents generacions i contextos culturals a set municipis catalans.

 

 

El relat de la mostra

 

“El museu com a pretext” presenta una reflexió sobre el museu com a element generador de l’imaginari col·lectiu que configura el relat de l’art. Comissariada per Anna Capella i Cristina Masanés, la mostra aplega algunes de les creacions de vuit artistes que reinterpreten la idea de museu i que deixen de concentrar-se en el contingut evident d’aquest per posar en joc la seva semiòtica i estructura ocultes. Així, temes de debat recurrent per part de la comunitat artística com la sacralitat de l’obra d’art, el mite de l’autoria, els punts cecs, les reflexions entorn del museu com a continent, la construcció de discurs, la mirada dels professionals que en tenen cura i els destinataris d’aquest espai, són presents en la mostra a través de les propostes dels creadors que hi participen.

 

 

El recorregut de l’exposició

 

Aquesta és l’onzena mostra itinerant que el Departament de Cultura produeix i ofereix als municipis amb la voluntat d’acostar l’art contemporani als ciutadans i ciutadanes, en cooperació amb els ens locals que programen les exposicions en els centres d’art i sales d’exposicions municipals. En aquesta ocasió, després de la seva estada al Museu d’Art de Sabadell, on es va inaugurar el març de 2011, a l’Espai d’Art Mortiz de Cornellà de Llobregat, al Monestir de Sant Feliu de Guíxols, a l’Antic Escorxador de Tortosa, al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, i a les Sales d’exposicions de Can Palauet, espai en què es podrà visitar fins al 25 de març. “El museu com a pretext” es podrà veure a l’Hospitalet de Llobregat, on acabarà el seu recorregut el juny de 2012.

 

L’exposició s’inclou dins de Programa.cat, un catàleg obert d’espectacles i exposicions, acompanyat de mesures de foment i comunicació, que el Departament ofereix a espais expositius, centres d’art i museus de titularitat municipal amb l’objectiu de difondre les arts artístiques contemporànies en el conjunt del territori català i fer-les més properes a tota la ciutadania. En el cas de les arts visuals, Programa.cat pretén reforçar l’activitat cultural dels municipis, fer més accessible l’art contemporani posant un èmfasi especial en la difusió del patrimoni contemporani públic de museus i col·leccions i augmentar l’interès ciutadà per aquest art.