Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El conseller d’Interior destaca que l’activitat delictiva a Mataró disminueix més que a la resta de Catalunya

Escoltar

El conseller d’Interior destaca que l’activitat delictiva a Mataró disminueix més que a la resta de Catalunya

Les declaracions s’han fet en el marc de la Junta Local de SeguretatL’alcalde, Joan Mora, ha presidit avui divendres, 27 de gener, la Junta Local de Seguretat de Mataró. A la reunió també hi ha assistit el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig, i el director general d’Administració de la Seguretat, Andreu J. Martínez. En aquesta Junta Local de Seguretat de Mataró s’ha fet balanç de l’estat de la seguretat a la ciutat durant l’any 2011.
Una vegada ha finalitzat la reunió, l’alcalde ha manifestat la seva satisfacció per la disminució que hi ha hagut en el nombre de delictes (segons les dades de 2011) i ha agraït l’esforç que fan cada dia els cossos de seguretat “que treballen en una societat cada vegada més tensionada per aquesta situació econòmica”.

 

Per la seva banda, el conseller ha ratificat que “la seguretat i l’activitat delinqüencial evoluciona positivament a la ciutat de Mataró, que se situa en un descens molt per sobre de la mitjana de Catalunya”. Tot i això, ha destacat que hi ha delictes que continuen preocupant com els robatoris a domicilis o empreses, en canvi altres com els robatoris a comerços o a l’interior de vehicles estan disminuint. Puig ha fet esment que a la reunió de la Junta Local de Seguretat s’ha compromès, tot i que hi ha una molt bona cooperació entre els cossos de seguretat, “a treballar per millorar l’eficiència i l’eficàcia de la resposta policial” en aquest sentit ha dit que durant l’estiu s’incrementarien els efectius dels Mossos d’Esquadra.

 

El conseller ha manifestat que un altre compromís adquirit amb l’alcalde ha estat el de treballar aspectes socials conjuntament com la multireincidència perquè sigui una prioritat en la lluita contra la delinqüència.

 Dades de l’any 2011Durant aquest període, el nombre total de serveis efectuats per la Policia Local s’ha incrementat en un 0,7 % respecte a l’any 2010, amb especial atenció a la seguretat ciutadana, amb un increment d’un 18,4 %. En aquest àmbit, les dades mostren una disminució dels fets delictius. Durant l’any, el nombre de delictes i faltes penals ha disminuït un 8,08 % respecte a l’any 2010. Dins de les diferents tipologies delictives, el tipus que ha experimentat una davallada més significativa ha estat els delictes contra el patrimoni (on s’inclouen els robatoris, furts i danys), encara que un dels tipus, el robatori amb força a domicili, ha experimentat un augment del 35,7 %, globalment el descens ha estat del 9,5 %. Concretament, el delicte de robatori amb força ha disminuït un 0,3 %; el de robatori a interior de vehicle, un 14,9 %; el de robatori i furt d’ús de vehicle (sostracció sense voluntat d’apropiació), un 24,6 % i el delicte de danys, un 14,8 %.

 

L’increment del robatori amb força a l’interior de domicili ve donat per l’augment durant els mesos d’estiu, on aquest tipus de fet delictiu s’ha incrementat significativament, però s’ha mantingut la resta de mesos de l’any. Destacar que el CME ha augmentat en un 46,7 % el nombre de detencions que ha efectuat en aquesta tipologia.

 

Els delictes contra les persones han experimentat un repunt del 3,6 % respecte a l’any 2010, tot i que aquests il·lícits representen un petit percentatge (1,69 %) del conjunt de delictes coneguts a la ciutat.

 

Durant l’any 2011, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra han realitzat 174 operatius conjunts. D’aquests, destaca el dissenyat per prevenir robatoris dins dels cotxes en el qual es van detenir ‘in fraganti’ 54 persones, moltes d’elles ja havien estat arrestades anteriorment per la seva presumpta vinculació en robatoris a interior de vehicle.

 

La Policia Local, els Mossos d’Esquadra i el Cos Nacional de Policia han realitzat diferents operatius de control sobre l’aplicació de la normativa administrativa referent a comerços i aplicació de la lleis penals i administratives sobre estrangeria.

 

Quant a les infraccions a l’Ordenança de Civisme, s’han incrementat en un 7,70 % les denúncies respecte al mateix període de 2010. En destaca l’augment  per consum d’alcohol a la via pública, passant de les 225 de l’any 2010 a les 374 de l’any 2011.

 

Pel que fa a la seguretat viària, les dades continuen mostrant la tendència favorable dels darrers anys. Així, el nombre d’accidents s’ha reduït un 9,7 %, mentre que el nombre de ferits ho ha fet un 11,9 % respecte a l’any 2010. Pel que fa als ferits, destaca la disminució en un 25 % la lesivitat greu, alhora que el nombre de lleus s’ha reduït en un 11,2 %. No obstant, s’ha produït un accident de trànsit amb una víctima mortal, trencant amb la trajectòria de tres anys sense víctimes mortals. Aquesta disminució dels accidents de trànsit ja fa set anys que es manté gràcies a l’actuació conjunta de la Policia Local i el servei de Mobilitat, així com a la progressiva conscienciació dels ciutadans.