Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Govern municipal proposa la supressió del Registre Municipal d’Unions Estables de Parelles

Escoltar

El Govern municipal proposa la supressió del Registre Municipal d’Unions Estables de Parelles

Des del 2010 és suficient una escriptura pública notarial per acreditar la convivència

El Govern municipal proposarà al proper Ple la supressió del Registre Municipal d’Unions Estables de Parelles formalitzades en escriptura pública notarial, en el qual s’inscrivien les parelles per poder acreditar després davant altres administracions que dues persones havien conviscut juntes.


 

La certificació de la inscripció podia ser útil, per exemple, per sol·licitar els ajuts de viduïtat o realitzar tràmits d’estrangeria.

 

Aquest registre ha perdut el sentit inicial pel qual es va crear, ja que la llei ha deixat d’especificar que els registres dels ajuntaments siguin la manera oficial d’acreditar davant les altres administracions la convivència de parelles heterosexuals i/o homosexuals a Catalunya. Ara és suficient amb fer un document davant de notari.

 

L’objectiu de la mesura proposada pel Govern municipal és simplificar el nivell de gestió de l’Administració i, per tant, fer-la més eficaç i útil per al ciutadà.

 

Altres municipis com Barcelona, Sabadell o Montcada han procedit també a la supressió del registre, decisió que ha estat avalada recentment pel Síndic de Greuges de Catalunya.

 

 

Com s’acredita avui dia la convivència

 

Des del 2010 la convivència estable està regulada per la llei 25/2010 de 29 de juliol, del segon llibre del Codi Civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família. L’article 234-1 estableix que dues persones que conviuen de manera anàloga a la matrimonial es consideren parella estable si la convivència dura més de 2 anys ininterromputs, si durant la convivència tenen un fill comú o si formalitzen la relació en escriptura pública. Aquest document, formalitzat davant de notari i no pas als ajuntaments, es converteix doncs, en el document acreditatiu vigent.

  

 

360 parelles inscrites al registre municipal

 

El Registre Municipal d’Unions Estables de Parelles de Mataró es va crear el 2006 i actualment conté unes 260 inscripcions de parelles que abans han hagut de formalitzar la seva convivència davant un notari.

 

Amb anterioritat a aquest, a Mataró s’havia creat el 1994 el Registre Municipal d’Unions Civils, en el que per primera vegada es podien inscriure voluntàriament les parelles homosexuals i heterosexuals que convivien sense estar casades, amb l’únic requisit que ambdues persones estiguessin empadronades a la ciutat.  En aquest primer registre hi figuren un centenar de parelles més.