Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova una proposta de resolució per defensar l’escola en català

Escoltar

El Ple aprova una proposta de resolució per defensar l’escola en catalàEl Ple d’abril va aprovar la proposta de resolució presentada per CiU, PSC, ICV-EUiA i la CUP per l’adhesió a la proposició de llei “Defensem l’escola en català” i de reconeixement a “Som escola”. La proposta es va aprovar amb els vots a favor dels grups que la van presentar, PXC es va abstenir i el PPC hi va votar en contra.


 

El text de la proposta és el següent:

 

“Atès que a Catalunya el model lingüístic escolar que hem anat construint des dels anys 80 basat en una escola catalana per a tothom, on el català és la llengua vehicular i d’aprenentatge, està amenaçat per les institucions i les sentències judicials que exigeixen reintroduir l’espanyol com a llengua vehicular.

 

Atès que la Comissió Promotora Defensem l’Escola en Català ha començat una recollida de signatures per tal de donar suport a la proposició de llei Defensem l’Escola en Català, que ha estat admesa a tràmit per la Mesa del Parlament de Catalunya, amb l’objectiu de què el català sigui per llei, l’única llengua vehicular del sistema educatiu entenent que les últimes sentències del Tribunal Constitucional, Tribunal Suprem i Tribunal Superior de Justícia de Catalunya posen en risc la immersió lingüística donada l’ambigüitat amb la qual es defineix el català com a llengua vehicular en l’ordenament jurídic actual ja que no s’exclou d’aquesta condició la llengua castellana. Aquest fet suposa l’acceptació també del castellà com a llengua vehicular a l’escola catalana en proporció similar a la llengua catalana, el que equival a la fi del model d’immersió lingüística vigent fins l’actualitat.

 

Atès que Som Escola, formada per un conjunt d’entitats cíviques, culturals i de tot l’àmbit educatiu que fa temps treballa per refermar el suport ciutadà a l’escola catalana i al model de cohesió social que aquesta representa. Som Escola neix amb l’objectiu de coordinar totes aquelles persones, entitats i institucions que es comprometen a actuar de manera activa en suport d’una escola catalana en llengua i en continguts, que no separi els infants i joves per la seva llengua d’origen i que ajudi a construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure.

 

És per aixòquerecollint tot el que s’ha exposat anteriorment, els grups sotasignats proposen al Ple de l’Ajuntament l’adopció dels següents,

 

ACORDS:

 

PRIMER.- L’adhesió del Ple de l’Ajuntament a la proposició de Llei “Defensem l’Escola en Català” per establir el català com a única llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu a Catalunya en tots els nivells, etapes i modalitats.

 

SEGON.- La col·laboració de l’Ajuntament en la campanya de recollida de signatures de suport a la susdita proposició de llei.

 

TERCER.- Manifestar el reconeixement de l’Ajuntament a Som escola i la seva tasca per refermar el suport a l’escola catalana i al model de cohesió social que aquesta representa.

 

QUART.- La notificació d’aquest acord a la Comissió Promotora Defensem l’Escola en Català, al grup promotor de Som Escola.cat, a la Mesa del Parlament, i als grups parlamentaris presents al Parlament de Catalunya”.