Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament recorda als ciutadans les mesures a prendre davant les altes temperatures

Escoltar

L’Ajuntament recorda als ciutadans les mesures a prendre davant les altes temperatures

La temperatura màxima a Mataró ha arribat avui puntualment a 32,2º

L’Ajuntament de Mataró recorda als ciutadans que prenguin les mesures de precaució habituals per combatre les elevades temperatures que es registren de manera generalitzada a tot Catalunya. Les temperatures màximes han oscil·lat en els darrers dies a Mataró al voltant dels 30º, amb una intensa sensació de xafogor, però es preveu que la situació millori en els propers dies.

 

Segons el Meteomar, el servei meteorològic del Consell Comarcal del Maresme, fins al divendres es poden registrar 36 graus a l’interior de la comarca i 33 a la franja costanera. Avui serà el dia de més calor de tot l’episodi, tot i que s’ha registrat un descens de la humitat, i per tant de la xafogor. Les temperatures continuaran molt elevades a partir de demà, però començaran a baixar i se situaran al voltant de 2 graus per sota de les d’avui.

 

Com a mesures preventives generals cal: protegir-se del sol i la calor, reduir l’activitat física a les hores de més calor, beure força, cobrir-se el cap al carrer, utilitzar a casa algun tipus de climatització (aire condicionat, ventiladors) o anar a llocs climatitzats, i mantenir-se informat de les previsions meteorològiques. Especialment, cal protegir de la calor nadons i gent gran. En aquest enllaç es pot trobar el llistat de recomanacions específiques per combatre les altes temperatures previstes.

 

 

Cap incidència destacable a la ciutat

 

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) manté activat des de fa dies la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor a diferents municipis catalans, i el Departament de Salut de la Generalitat també té activa la fase 2 d’alerta del Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS). De moment, Mataró no es troba entre els municipis afectats per la situació d’alerta i no s’ha registrat cap incidència destacable a la ciutat relacionada amb la calor per part dels serveis municipals, Creu Roja o els diferents centres de salut.

 

Tot i això, les diferents institucions i serveis que treballen en els àmbits sanitari i social a Mataró tenen a punt des de principis de l’estiu el POCS, que s’actualitza i posa en marxa anualment de manera coordinada. El Pla, que depèn del Departament de Salut de la Generalitat amb la implicació de les administracions locals, té com a objectiu minimitzar els efectes negatius que una situació de temperatures molt elevades pot tenir sobre la població, especialment en els grups considerats de més risc.

 

A Mataró l’aplicació del Pla requereix la coordinació de diferents serveis de l’Ajuntament –Protecció Civil, Família (Secció de Salut Pública), Benestar Social, Oficina d’Atenció Ciutadana, Policia Local, Participació Ciutadana, els diferents Instituts Municipals (IMAC, IE, IMPEM, IME), Recursos Humans, Premsa–, així com del Consorci Sanitari del Maresme, tant des de l’atenció hospitalària i sociosanitària com des de l’atenció primària, l’Institut Català de la Salut i la delegació de Creu Roja a Mataró. La coordinació i activació del Pla Bàsic de l’Emergència Municipal correspon al Servei de Protecció Civil de l’Ajuntament.

 

La coordinació d’aquests serveis i institucions permet treballar amb llistes unificades de les persones més vulnerables o fràgils, i establir un pla d’actuació amb mesures de suport adreçades especialment a aquest col·lectiu.

 

Per atendre qualsevol consulta, els ciutadans es poden adreçar al telèfon 010 de l’Ajuntament (807 11 70 10 si es truca des de fora de Mataró o des d’un mòbil), o bé al 061 o 902 111 444 de Sanitat Respon. Es demana no fer servir el 112 si no es tracta d’una situació d’emergència.

 

 

Prevenció dels incendis forestals

 

La situació d’onada de calor pot comportar l’increment del risc d’incendi forestal. En aquest sentit, el CECAT manté actiu en fase d’alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat).                                  

Malgrat que les altes temperatures no afecten Mataró de la mateixa manera que altres municipis es recorda que, davant de la situació de risc d’incendi i l’onada de calor, cal evitar qualsevol activitat que pugui suposar risc de foc i reduir les activitats a l’aire lliure durant les hores de màxima insolació.