Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde inaugura l’exposició “Mar de fons”, una mostra pionera en la utilització de les noves tecnologies

Escoltar

L’alcalde inaugura l’exposició “Mar de fons”, una mostra pionera en la utilització de les noves tecnologies

Incorpora la realitat augmentada mitjançant el reconeixement de les obresL’alcalde, Joan Mora, va inaugurar divendres a la tarda la nova temporada expositiva de Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró titulada “Mar de fons”. A l’acte també hi van assistir el president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Joaquim Fernàndez, i el director general del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona i representant de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, Roger Marcet.


 

L’exposició central, “Mar de fons. La col·lecció”, presenta obres de temàtica marina dels fons municipals, amb un protagonisme destacat dels artistes locals -especialment Jaume i Jordi Arenas-, distribuïdes en sis àmbits i seguint un fil argumental que destaca les diferents facetes que la relació mar-artistes ha suscitat. Els visitants, a més de contemplar-les, podran interactuar utilitzant el telèfon mòbil. La mostra es podrà visitar fins al 29 de setembre de 2013.

 

Mora va destacar en el seu parlament la novetat d’aquesta mostra, en la qual s’usen les noves tecnologies per donar més informació al visitant. En aquest sentit va dir “l’aplicació de les noves tecnologies pot permetre acostar l’art als joves o al públic no habitual, a més d’endur-te’l a casa (a través de les imatges captades en el programa de mà) cosa que et dóna la possibilitat de pensar-hi, investigar o reflexionar sobre ell”. L’alcalde va afegir que aquesta mostra li fa molta il·lusió perquè “em sento molt proper al mar i amant de les noves tecnologies”.

 

 

Pintura, noves tecnologies i facebook

 

L’aplicació dissenyada per l’empresa mktcultural permet el reconeixement directe de l’obra, combinant elements virtuals sobre un context real. L’exposició incorpora la realitat augmentada dins el seu discurs museogràfic mitjançant el reconeixement de les obres utilitzant dispositius mòbils. Així, l’obra enfocada amb un mòbil de nova generació o una tauleta tàctil és automàticament identificada, apareixent en pantalla informació que se superposa a la imatge real i que permet enllaçar amb l’article corresponent de Viquipèdia. És la primera vegada que s’utilitza aquest tipus d’aplicació en el reconeixement de les imatges en l’àmbit de museus.

 

L’exposició anirà evolucionant amb les aportacions que el públic faci a través de la pàgina de Facebook (facebook.com/MuseudeMataro), on es podran votar quines obres del fons es volen veure exposades, a la vegada que es podran proposar les creacions pròpies (pintura, fotografia, vídeo, objectes, text) que evidenciïn com cada persona viu la relació amb el mar.

 

El públic té un paper molt important en l’exposició ja que podran exercir el rol de comissaris i es podrà veure el resultat dels treballs que puguin fer els visitants de Ca l’Arenas a través del Facebook.

 

La temporada comença també presentant l’exposició temporal itinerant a la planta baixa de Ca l’Arenas titulada “Retrats de mar”, una coproducció amb la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana (a la qual pertany el Museu de Mataró) i que es podrà veure fins al 3 de juny.