Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Santes 2012 aposten per la programació familiar

Escoltar

Les Santes 2012 aposten per la programació familiar

La tarda del 26 de juliol els més petits tindran una Nit Boja pròpiaEl president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Joaquim Fernàndez, i el president de l’Institut d’Esports (IE), Pere Galbany, han presentat avui en roda de premsa l’avanç de programació de la Festa Major de Mataró, Les Santes 2012 que en aquesta edició presenta moltes novetats tant en actes nous creats per diferents comissions com per la implicació d’entitats i empreses d’àmbit privat que han incorporat espectacles musicals i de teatre en la programació de la festa. S’ha ampliat l’activitat però no s’hi destinen més recursos econòmics que l’any passat.


 

Actes nous

 

El primer acte de nova creació del programa de Les Santes 2012 és “L’estrena”, un acte institucional que donarà inici i anunciarà l’arribada de la Festa Major el dijous 19 de juliol.  Començarà amb una conferència i tot seguit l’alcalde, des del Saló de Sessions, encarregarà a l’Herald que proclami als quatre vents l’inici de la Festa Major. L’Herald farà un recorregut per diversos indrets de la ciutat anunciant la propera arribada de la festa, acabant amb un concert a la plaça de Santa Anna.

 

El següent acte nou programat, el 22 de juliol, és “L’encesa” en el qual, amb inici davant de l’Ajuntament i finalització a la plaça de Can Xammar, es farà una cercavila de foc i un taller per presentar a la ciutat la Colla de Diables del Basilisc.

 

“De toc a toc” omplirà de percussió els carrers el dilluns 23 de juliol amb una cercavila que finalitzarà a la plaça de Santa Maria, on es farà un tast de d’instruments de percussió protagonitzat per diferents grups de la ciutat, Bombulòdrum, Luta Sem Pausa i Boetukada.

 

El programa s’amplia amb una novetat per als més petits el dia 26 de juliol: “Tarda Guillada” pensada com una Nit Boja infantil i que aglutina l’acte “De parranda”,  “La convidada” amb el grup mataroní Suc de Taronja, el “Correguspira” el correfoc infantil de Les Santes i “La Ruixadeta”.

 

El dissabte 28, també inclou “Anem de canyes”. La plaça de l’Ajuntament acollirà a partir de les 23 h un concert molt especial amb els grallers de la Momerota,, els grallers de Quina Canya, els Laietans i els Ganxets.

 

“Enfigura’t” tanca la programació de nous actes el divendres 29. Aquest acte dóna l’oportunitat, a la plaça de l’Ajuntament, de fer un tastet de les figures de la ciutat.

 

La programació d’actes nous ha sorgit de diferents comissions que formen part del Plenari de la Festa Major de Mataró que és l’òrgan de debat públic per organitzar i participar a la festa.

 

La resta de programació la conformarà els actes tradicionals que formen part del ritual de la Festa Major de Mataró, i els actes que s’han fet un lloc en el programa els últims anys: Diada castellera, concert de gòspel, havaneres, Barram i repicada, Ball de Festa Major, Missa de Les Santes, Xindriada i Anem a tancar, entre d’altres.

 

 

Nit Boja, seguretat i conscienciació

 

A inicis d’aquest any es va crear una Comissió tècnica per garantir un bon desenvolupament de la Nit Boja: Desvetllament bellugós, Escapada a negra nit, Pujada Tabalada i La Ruixada, per tal de seguir treballant en la millora i el bon funcionament d’un dels actes més multitudinaris de Les Santes.

 

Un dels aspectes que ha treballat és el de minimitzar l’ús d’ampolles i gots de vidre i també llaunes en l’espai on es desenvolupa la festa, en aquest sentit s’ha establert que diferents persones sensibilitzaran els participants de la festa de la perillositat que genera l’ús del vidre (talls sobretot als peus).

 

La comissió també va posar sobre la taula la necessitat de conscienciar la població del respecte pel ritual de la festa. En aquesta línia, la Colla dels Gegants i de Nans de Mataró ha fet sessions pedagògiques als instituts de la ciutat per conscienciar de la importància en la seguretat de la Nit Boja i en concret del Desvetllament Bellugós.

 

Atès que una altra problemàtica de la Nit Boja ha estat en els últims anys la massificació, s’ha organitzat la “Tarda Guillada” perquè els més petits puguin gaudir del mateix acte però l’endemà amb la voluntat de descongestionar la de la nit del 25.

 

 

25 anys d’Àliga

 

Enguany l’Àliga celebra els 25 anys de la seva recuperació i ho farà amb una cercavila, el 29 de juliol a les 12 h, per diferents punts de la ciutat que tenen un lligam històric amb la figura.

 

A més d’aquest acte de carrer, l’Àliga també serà present en l’exposició a Can Palauet (carrer d’en Palau, 32) “L’Àliga fa història. 25 anys de la recuperació de l’Àliga a Mataró” que s’inaugurarà el dimarts 17 de juliol a les 19.30 h.

 

 

Concerts, teatre i rumba vora el mar

 

Les Santes 2012 compten també amb la participació d’entitats i empreses privades que s’han implicat amb la Festa Major i han ofert els seus espectacles que ampliaran l’oferta teatral i musical.

 

Així, divendres 20 el cantant Moncho presentarà al Teatre Monumental el seu concert “50 anys de boleros” i el dissabte 21 ho farà Sciurus amb “Esquirols XXI” i el mateix dia però més tard el Parc Central acollirà el concert dels històrics Dúo Dinámico organitzat per Vip Music i Era Produccions.

 

I el dia 28, la trobada de gitanos rumberos de la ciutat que es va poder veure l’any passat al passeig del Callao després del Castell de focs, es converteix en un festival de més de 8 hores de rumba amb Mataró Rumba All Stars, Sabor de Gràcia i Dj Txarly Brown sota el nom de Rumbalmar. La festa s’iniciarà amb la Sardinada rumbera amenitzada pel grup Derrumband. Rumbalmar està organitzat per VINTI4, xiringuito Samar i l’IMAC.

 

Pel que fa al teatre, la Sala Cabanyes presentarà el diumenge 22 “El Mikado”; al Teatre Monumental el dilluns 23 es podrà veure “Joan Pera – Capri” i el diumenge 29 “L’any que ve serà millor” de la companyia La Villaroel.

 

 

Canvis d’espais

 

En aquesta edició de Les Santes, el pati de Can Marchal deixa de ser l’escenari de concerts de mescla cultural que es desplaça a la plaça de la Muralla com a conseqüència de la saturació de públic que tenia el pati. En aquest nou espai es guanyarà en capacitat i comoditat. S’hi podrà escoltar fado amb tocs de jazz de Névoa, música celta i d’arrel dels maresmencs Dealan i la Big Band Jazz Maresme.

 

Un altre espai que pren importància és l’espai infantil del Nou Parc Central que acollirà actes per a públics de totes les edats. Hi haurà jocs interactius, titelles, màgia i clown. En aquest espai Marcel Gros i la companyia mataronina Trifaldó oferiran els seus espectacles tant a la tarda com a la nit.

 

 

La botiga i l’exposició de fotografies

 

Com l’any passat, la botiga de Les Santes s’instal·larà a Can Palauet. S’obrirà el 17 de juliol fins al dia 29, últim dia de Festa Major.

 

Del 18 al 22 de juliol a la plaça de l’Ajuntament hi haurà La Fireta de Santes, una fira organitzada conjuntament amb l’IMPEM en es podrà comprar productes relacionats amb la Festa Major no editats per l’Ajutament.

 

L’exposició de fotografies anual que organitzen Caixa Laietana i l’IMAC anirà enguany a càrrec de Narcís Rovira, que oferirà el seu personal punt de vista de com va viure Les Santes 2011 sota el títol “Les Santes 360 º”. S’inaugurarà el dia 4 de juliol, a les 19.30 h, a l’Ateneu Caixa Laietana. Es podrà visitar fins al 29 de juliol.

 

La programació s’anirà actualitzant al web www.lessantes.cat, en la qual a més a més s’inclouran diversos apartats multimèdia i participatius.

 

 

Les Santes esportives

 

Les Santes esportives 2012 oferiran en el seu programa 31 actes esportius (5 més que l’any passat) que es realitzaran entre el 14 de juliol al 29 de juliol tot i que es concentren majoritàriament el 21 i 22 de juliol.

 

Dels 31 actes esportius programats, 20 són activitats de participació popular, 8 activitats d’exhibició i 3 de competició.

 

Aquest any la Travessa nedant al Port, amb les dues curses de 500 i 1.000 m, arriba a la 23a edició i la Cursa Popular celebra la 34a edició. L’any passat hi van participar 170 nedadors i 1.200 atletes respectivament.

 

Els patrocinadors de Les Santes esportives són KIA AR Motors, Mortorsol Vehicles Industrials i Mataró Parc i altres col·laboradors habituals com el Port de Mataró, Voluntaris per al futur, l’SPAS, Mataró Bus, Diputació de Barcelona i Ronda 43-Intersport Mataró.

 

 

Les Santes solidàries

 

Una altra de les novetats d’enguany és la solidaritat que es viurà durant la festa. Durant els dies de Santes en diferents espais on hi hagi activitat es recolliran aliments que es destinaran a cobrir les necessitats bàsiques dels més desfavorits. Aquesta iniciativa de l’IMAC compta amb la implicació de la Taula de Promoció Social, Càritas i la Creu Roja.