Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró millora la vegetació i usos del parc Forestal per recuperar zones degradades i racionalitzar l’ús

Escoltar

Mataró millora la vegetació i usos del parc Forestal per recuperar zones degradades i racionalitzar l’ús

El projecte va guanyar un premi de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies

L’Ajuntament de Mataró ha començat avui, dilluns 29 d’octubre, els treballs corresponents al projecte de millora de la biodiversitat i els usos del parc Forestal de Mataró. L’actuació es podrà dur a terme gràcies a que el consistori va rebre l’any passat el premi de la màxima categoria del III Concurs de Projectes per a l’Increment de la Biodiversitat que organitza la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), mitjançant la Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat 2010, en col·laboració amb el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí.

 

El projecte “Increment de la biodiversitat al Parc Forestal” té com a objectius recuperar les zones degradades del parc, mantenir un ecosistema format pels diferents hàbitats, retirar la vegetació pròpia d’altres hàbitats i recuperar el bosc mediterrani a les zones més freqüentades, racionalitzar l’ús que se li concedeix a la zona i atorgar-li un ús didàctic.

 

En concret, es definirà l’ús i s’ordenaran les esplanades més significatives, on es substituirà l’arbrat existent –sobretot pollancres que no es troben en bon estat– per arbrat nou de clima autòcton. En el futur també es preveu una reducció de les taules de pícnic perquè aquestes quedin concentrades en les esplanades on també hi ha equipament complementari, com papereres i fonts, i d’aquesta manera s’eviti la degradació de la zona de bosc.

 

· Esplanada de davant del bar: té una superfície total de 3.548m² i se’n destinaran 1.439m² a pícnic i la resta de superfície (2.109m²) a equipament esportiu. A la zona de pícnic hi haurà la major part d’arbrat.

 

· Esplanada entre els miradors: es combinarà la zona de jocs actual i l’arbreda. Els arbres a plantar seran lledoners (Celstis australis), pins pinyoners (Pinus pinea) i alzines (Quercus ilex).

 

· Terrasses del mirador de Mataró: són tres feixes d’uns 320m² cadascuna. Es plantarà nou arbrat a la terrassa central en previsió d’una futura zona de pícnic, i es milloraran els talussos. 

 

 

Control de l’erosió i revegetació de planta arbustiva

 

Pel tal de solucionar el problema de l’erosió, que provoca l’acumulació de sorres a l’aparcament i accés de minusvàlids, es col·locaran bardes vegetals, xarxes de coco i una hidrossembra final per aconseguir una cobertura vegetal, així com un canal que conduirà les aigües fins a una bassa de decantació al costat del dipòsit.

 

També es tractarà l’erosió als talussos col·locant rodons de fusta sobre xarxa de coco, i es sembraran plantes arbustives no ornamentals pròpies de la zona, com el llentiscle, l’aladern, el matabou i algunes estepes.

 

En total es plantaran 3.440 plantes arbustives i 117 arbres (lledoners, pins i alzines). També està previst posar cartells per senyalitzar les zones del parc i oferir pautes sobre el bon ús del parc.

 

Els treballs han estat adjudicats a l’empresa Moix, Obres i Serveis, SL per un import de 104.870,42 € (IVA inclòs) que es finançaran íntegrament amb la dotació econòmica del premi. El guardó obtingut pel projecte consistia en una dotació econòmica de 150.000 € que s’havien de destinar a executar el projecte. Els treballs tindran una durada aproximada de 3 mesos. Mentre durin els treballs s’anirà tancant l’accés als diferents espais afectats en cada moment.

 

 

Actuacions anteriors

 

En els darrers anys, l’Ajuntament ha dut a terme diferents actuacions per contribuir a la millora dels itineraris i la rehabilitació de zones del parc Forestal que s’havien degradat per l’alta freqüentació d’usuaris, així com la delimitació i protecció de zones naturals amb baranes per impedir el pas dels vianants.