Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró vol recuperar els colors originals de les façanes del centre i Eixample de la ciutat

Escoltar

Mataró vol recuperar els colors originals de les façanes del centre i Eixample de la ciutat

S’edita una Carta de colors d’ús obligatori per repintar els edificis

La regidora d’Urbanisme, Habitatge, Medi Ambient i Sostenibilitat, Montserrat Rodríguez, i representants de diferents empreses del sector de les pintures de la ciutat han presentat aquest matí l’edició de la Carta de colors de Mataró.

 

Els empresaris del gremi han col·laborat amb l’Ajuntament editant la Carta amb l’objectiu de donar-la a conèixer als pintors, industrials que treballen en l’àmbit de la rehabilitació i als ciutadans en general. Quan s’hagin de repintar façanes d’edificis públics o privats ubicats entre les rondes Alfons XII, de Joan Prim, Camí de la Geganta, ronda d’Alfons X El Savi, ronda de Miguel Cervantes i avinguda del Maresme només es podran fer servir els colors previstos en aquesta paleta de tonalitats. La voluntat de l’Ajuntament és, però, que la carta sigui un referent per a les rehabilitacions de tots els edificis de Mataró.

 

La Carta de colors forma part de la nova Ordenança municipal de llicències urbanístiques, en vigor des del passat 10 d’octubre. L’objectiu és orientar i tutelar les intervencions en les façanes dels edificis, sobretot els situats a la part més antiga de la ciutat, pel que fa els materials, textures i colors amb què s’han de tractar els diferents elements que composen una façana: paraments, complements, fusteria i serralleria.

 

En aquest sentit, els tècnics municipals orientaran la tria del color o colors en les sol·licituds de permís o llicència d’intervenció en façanes, facilitant als pintors professionals i especialistes en rehabilitació unes pautes que els permetin identificar les tonalitats preexistents i la seva harmonització amb els edificis de l’entorn immediat.

 

 

Estudi previ dels colors autòctons

 

Per elaborar la Carta de colors, l’Ajuntament va fer al 2009 un estudi previ de les tonalitats habituals utilitzades a les façanes originals de la ciutat. Es va analitzar el paisatge urbà de Mataró, deduint les seves constants cromàtiques autòctones al llarg del temps. La Carta inclou una paleta de 39 tonalitats (20 per a paraments, 4 per a complements com cornises, emmarcats d’obertures o llosses de balcons, 6 per a fusteries i 8 per a serralleria) tot apostant per mantenir els colors originals de l’arquitectura històrica.

 

La Carta de colors estarà a disposició dels pintors, industrials que treballen en rehabilitació de façanes i del públic en general a les empreses de Mataró que han col·laborat en  l’edició de la Carta: Pintures Civit, Gómez Color, SL, Pinmat i Plikol. Aquests establiments van signar el passat estiu un conveni amb l’Ajuntament per dur a terme l’edició.