Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El nou jutjat de reforç de Mataró atendrà el 60% del miler de casos que hi ha sobre preferents i subordinades

Escoltar

El nou jutjat de reforç de Mataró atendrà el 60% del miler de casos que hi ha sobre preferents i subordinades

Jutjats similars només n’hi ha a Vigo i La Corunya, ciutats també molt castigades per la comercialització de productes financers d’alt riscEl conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, i el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, han presidit aquest matí l’acte de presentació del nou jutjat de reforç per als assumptes relacionats amb els casos de participacions preferents i deute subordinat que s’ha obert a Mataró. Jutjats similars només n’hi ha a Vigo i a La Corunya, dues ciutats que, com la capital del Maresme, han patit de manera generalitzada la comercialització preferents i subordinades.


 

A l’acte han assistit l’alcalde, Joan Mora, president de la comissió d’afectats pels productes financers d’alt risc de Mataró, que des de fa més d’un any i mig lluita per defensar els perjudicats per la comercialització de més de 4.500 contractes de preferents i subordinades per part de Caixa Laietana (Bankia) a la ciutat. Es calcula que només a la capital del Maresme hi ha unes 15.000 persones afectades per aquesta presumpte doble estafa, consistent primer en la col·locació d’aquests productes financers d’alt risc a estalviadors que no tenien coneixements adequats per adquirir-los i, després, en el posterior bescanvi per accions que avui en dia no tenen pràcticament valor en el mercat.

 

L’alcalde ha agraït l’esforç de les institucions que han intervingut en la creació del nou jutjat i s’ha mostrat esperançat que els afectats que han optat per la via judicial puguin recuperar els seus diners i que “els culpables de tant sofriment paguin pel que han fet”.

 

El jutge degà de Mataró, Pau Izquierdo, ha explicat avui que el jutjat ha arribat a tenir un miler de demandes interposades per afectats, per la qual cosa va demanar al juny que reforcessin els 6 jutjats que existeixen a la ciutat. A la preocupació pel gran nombre de demandes s’ha afegit, segons Izquierdo, el fet que bona part dels demandants fossin persones d’avançada edat, cosa que justificava la petició d’una solució urgent. “Ens hem trobat casos que quan hem pogut abordar el tema el demandant ja havia mort o tenia un Alzheimer avançat”, ha puntualitzat.

 

La petició d’ajut va ser valorada ràpidament i positivament durant l’estiu pel TSJC i també pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), tal com han tingut ocasió d’explicar avui tant Miguel Ángel Gimeno com Ramon Camp, un dels dos vocals del CGPJ que eren presents a l’acte. De la dotació dels mitjans humans i tècnics se n’ha encarregat el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. En principi, el jutjat està constituït per una jutgessa, un secretari judicial i cinc funcionaris.

 

El nou jutjat de reforç transversal està situat a un edifici proper als Jutjats de Mataró, concretament al carrer de Josep Abril, número 24, i estarà en funcionament almenys durant un any prorrogable. La jutgessa titular, Susana Sáez, s’encarregarà d’aproximadament el 60% dels casos que arriben al partit judicial de Mataró, mentre que la resta continuarà sent tramitada en els 6 jutjats ordinaris. D’aquí a final d’any estan programats ja 70 judicis i unes 150 vistes prèvies en el nou jutjat de reforç.

 

La secretària de govern del TSJC, M. Antònia Amigó, ha explicat que la posada en marxa del jutjat representarà l’avançament d’entre 6 i 8 mesos dels casos i facilitarà que la resta de procediments oberts als jutjats no es vegin afectats per l’allau de demandes relatives a preferents o subordinades.