Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte “Destí Salut” promou l’estil de vida saludable entre els escolars

Escoltar

El projecte “Destí Salut” promou l’estil de vida saludable entre els escolars

Aquesta setmana es treballa en tres escoles on s’hi faran 23 tallersEl projecte “Destí Salut. Inverteix en el teu futur” porta a terme aquesta setmana la segona fase de treball a tres escoles de Mataró, en les quals s’hi faran 23 tallers per promoure la vida saludable dels escolars a través del coneixement de l’aliment i l’exercici.


 

Els objectius principals del projecte són la promoció d’un estil de vida saludable entre els escolars de la ciutat i la incorporació d’estratègies de promoció i prevenció en el currículum escolar. El programa s’adreça als infants i joves de la ciutat, les seves famílies i els seus docents, i consta de tres fases.

 

La primera fase del projecte es va desenvolupar durant el curs passat, i va consistir en un estudi observacional sobre els hàbits alimentaris i la condició física dels infants i joves de la ciutat. Aquesta primera fase es va iniciar com a prova pilot a l’Escola Meritxell de Mataró i més tard es va estendre a un total de 22 centres educatius. Hi van participar 837 alumnes d’educació primària i 682 d’Educació Secundària Obligatòria, batxillerat i cicles formatius.

 

La segona fase del programa es treballa durant aquest curs, primer de manera experimental s’ha fet a l’escola Meritxell per seguir ara amb altres centres: avui a l’escola Josep Montserrat; el 17 i 18 d’abril a l’escola Rocafonda i el 2 i 3 de maig a l’escola Joan Coromines. Aquesta fase consisteix en una intervenció educativa per modificar hàbits adreçada a alumnes, pares i mares i professionals docents, i la seva concreció va a càrrec de professores i alumnes de quart curs del Grau en nutrició humana i dietètica de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna-URL.

 

En aquestes escoles s’hi faran 23 tallers com:

 

. “La fruita: un món de colors i formes”, per conèixer la fruita i experimentar amb ella.

 

. “Els sentits, finestres del cos”, taller d’aromes, colors, sabors i textures, en el qual es treballen els cinc sentits bàsics (dolç, salat, amarg, àcid i umami) associant olors i sabors de diversos aliments presentats en formats diferents als habituals.

 

. Activitat física i noves tecnologies. Incorporació d’activitats d’alta intensitat i curta durada a l’aula, per “activar” els alumnes, descarregar energia i millorar la concentració.

 

. Activitats per al desenvolupament i la millora de la coordinació, psicomotricitat, equilibri i lateralitat. Breu sessió d’estiraments (5-10 min.) abans d’iniciar les classes del matí o quan el mestre o el grup ho consideri necessari.

 

La tercera fase del projecte serà una repetició de l’estudi observacional per tal d’avaluar l’impacte de la intervenció, i es preveu realitzar-la al 2014.

 

Aquesta iniciativa s’ha fet efectiva amb la col·laboració entre la Fundació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull i la Secció de Salut Pública del Servei de Família de l’Ajuntament de Mataró i com a proveïdors Bon Preu i Fundació Ametller. En la prova pilot també hi han col·laborat l’Iluro Hockey Club Mataró i Esgrima Sala d’armes Cabrils i Mataró (per a la introducció de nous esports).

 

 

Premis PASS

 

El Departament de Salut de la Generalitat va atorgar un accèssit en l’àmbit educatiu al projecte “Destí Salut. Inverteix en el teu futur”, en el marc dels Premis del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) 2012. 

 

El lliurament dels Premis PASS 2012 va tenir lloc el passat octubre durant la inauguració de la V Jornada PAAS de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. L’accèssit mataroní va ser recollit per Teresa Torres, tècnica de salut de l’Ajuntament de Mataró i Carmen Ferrer, professora de la Fundació Blanquerna, de mans del Dr. Carles Vallbona.