El treball en procés de Cesc Gelabert i la japonesa Chieko Kojima enceten la segona edició del cicle “Fet a Mataró”
El cicle mostra el potencial creatiu que es fa a la ciutat
Del 15 de febrer al 6 de juliol es podrà veure a diferents punts de la ciutat espectacles de companyies mataronines o amb vinculació creativa amb la ciutat i que formen part de la segona edició del cicle “Fet a Mataró”. Els protagonistes del cicle provenen de diferents disciplines escèniques com la dansa (Cesc Gelabert, Àngels Margarit i Reinaldo Ribeiro), teatre-performance i fins i tot una mescla d’art amb sorra.
Tradicionalment Mataró s’ha caracteritzat per ser una ciutat d’acollida de grups i companyies amb necessitat d’un espai on investigar, crear, provar i presentar els seus futurs espectacles en públic. I cada cop són més les companyies nascudes a la ciutat que creen espectacles que porten per diferents indrets. Amb la segona edició d’aquest cicle la Direcció de Cultura vol visualitzar el treball de tots aquests anys i el referent que és Mataró en l’àmbit de les arts escèniques.
El cicle començarà divendres 15 de febrer amb l’assaig obert de “La cueva de piedra del cielo”, un treball en procés que durant tota la setmana estan fent a Can Gassol. Centre de Creació d’Arts Escèniques de Mataró el coreògraf i ballarí català Cesc Gelabert amb la creadora japonesa Chieko Kojima. La dansa contemporània de Gelabert s’uneix amb la dansa tradicional japonesa de Kojima en una unió de cultures que està previst que s’estreni a la tardor al Festival Temporada Alta. Mataró tindrà el privilegi de poder veure l’inici d’un procés creatiu que compta amb diferents estades de treball entre Catalunya i el Japó.
Els dos espectacles que seguiran el cicle “Fet a Mataró” són dos experiències teatrals multidisciplinaris. Per una banda, diumenge 24 de febrer es farà l’assaig obert de “Passar a millor vida” de la companyia Teatre Animal a Can Gassol. La seva proposta és d’art escènic d’interacció en un espectacle que parla de la mort, les relacions de poder, l’amistat, la realitat i la ficció. I per l’altra, els dies 9 i 10 de març es podrà veure “Art amb Sorra” de la companyia maresmenca Ytuquepintas, en aquesta ocasió al Teatre Monumental. Borja González presenta un espectacle visual i poètic amb circ i titelles, d’il·lustració i art amb sorra i amb música en directe.
Can Xalant és un altre dels espais on es podrà veure els treballs del “Fet a Mataró” amb l’estrena de “Xarxa”, guanyador dels Premis a la Creació Escènica 2012. Els dies 16, 17, 18 i 19 de març es podrà veure aquest treball en el qual a partir d’un esdeveniment a facebook el públic és convidat al sopar de la família Clos.
“Fet a Mataró” es tancarà amb dos espectacles de dansa. Àngels Margarit, una de les deganes de la dansa a Catalunya, farà una estada a Can Gassol per preparar el seu nou espectacle, “Capricis”. El dia 25 d’abril el públic podrà veure un assaig obert a Can Gassol, mentre que el dia 6 de juliol faran l’últim assaig amb públic al Teatre Monumental abans d’estrenar l’espectacle al Festival Grec de Barcelona. L’altra proposta de dansa és la representació de “Puerto Iguazú”dirigit i ideat pel ballarí brasiler resident a Mataró Reinaldo Ribeiro el 12 de maig a Can Gassol.
Tots els espectacles són amb invitacions que s’han de recollir a les oficines de la Direcció de Cultura (carrer de Sant Josep, 9), excepte “Puerto Iguazú” (11 €) i “Art amb sorra” (6 €).