Els estudiants de secundària aprenen valors cívics a través dels tallers “Fem ciutadania. Fem civisme”
Hi participen 250 alumnes d’11 a 13 anys
L’Ajuntament, a través del Servei de Projectes Transversals, Participació i Ciutadania amb la Direcció d'Ensenyament, i la Creu Roja han iniciat aquest curs 2013-2014 uns tallers d’educació en valors de cultura cívica a centres escolars de secundària. En un principi hi participaran dos instituts i una escola, amb la implicació d’uns 250 alumnes d’11 a 13 anys.
L’acció, anomenada “Fem ciutadania. Fem civisme”, té com a finalitat comprendre i conèixer la normativa de Mataró vinculada al civisme; conèixer els drets i deures de la ciutadania; promoure les actituds cíviques i la coresponsabilitat ciutadana; comprendre les conseqüències negatives dels comportaments incívics i fomentar una actitud cívica i constructiva en relació al model de ciutadania.
D’octubre a desembre hi han estat treballant els instituts Josep Puig i Cadafalch i Pla d’en Boet i més endavant ho farà l’escola Pia Santa Anna. Al llarg del curs escolar s’hi poden sumar els centres escolars que ho creguin oportú. La iniciativa forma part de l’Oferta de formació de famílies en l’àmbit educatiu i que s’emmarca en el Pla Educatiu Entorn (PEE).
Formació a classe i al carrer
L’acció es desenvolupa en 4 dies de formació, 10 hores per centre. La metodologia emprada és la d’Aprenentatge i Servei amb la qual els alumnes aprenen el contingut i després elaboren un projecte que sorgeix de la participació dels alumnes de cada escola. La part teòrica es treballa en un primer moment amb tècnics del Servei de Participació, on s’aprèn què és el civisme i com ho poden aplicar a la ciutat, i després es dinamitza amb el joc de civisme “Civilitza’t” que permet treballar els principals aspectes relacionats amb el civisme en 4 àmbits: l’espai públic, les comunitats de veïns, el medi ambient i les relacions interpersonals, i coneixent alhora les ordenances municipals relacionades amb el civisme.
Pel que fa a la part pràctica, els alumnes de 1r d’ESO de l’institut Pla d’en Boet, després de 2 sessions teòriques, han sortit al carrer per observar i analitzar el seu entorn. Tot seguit, a classe han posat en comú el que han vist, han prioritzat les problemàtiques observades relacionades amb el civisme (excrements de gossos, burilles de cigarrets, brossa...) i han decidit com actuar. En aquest cas, els alumnes han convingut fer una campanya de sensibilització adreçada als veïns que difondran al llarg d’aquesta setmana pels carrers i establiments del barri. Paral·lelament s’han posat en contacte amb les entitats participants del consell de participació del territori per informar-los i fer-los partícips de la campanya.
Un grup d’alumnes de 2n d’ESO de l’institut Josep Puig i Cadafalch, després del mateix treball teòric i la sortida al carrer, han decidit que la problemàtica principal és que no es recicla el suficient. Per aquest motiu, han determinat fer una enquesta als veïns a més de programar una visita al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme per conèixer de primera mà el funcionament d’aquestes centres.
L’objectiu final d’aquestes campanyes elaborades pels propis alumnes és poder canviar els hàbits i les accions incívics que han pogut observar al seu entorn. El treball implica que aprenguin a prioritzar, dialogar, treballar en grup i que s’impliquin en els temes comuns de convivència.
L’Ajuntament treballa els valors cívics a través de diferents serveis i adreçats a col·lectius diversos amb l’objectiu d’implicar els ciutadans en el desenvolupament de la comunitat i en l’aprenentatge de bons hàbits.