Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Família Robafaves i els Nans reben els Gegants de l’Arboç

Escoltar

La Família Robafaves i els Nans reben els Gegants de l’Arboç

La Postal de Gegants ha reunit entre 2.500 i 3.000 persones

La Família Robafaves i els nans de Mataró han rebut aquesta tarda els convidats a la Postal de Gegants d’aquest any: els Gegants de l’Arboç, la Llúcia i el Chabran. Es calcula que entre 2.500 i 3.000 persones han assistit a l’acte.

 

La primera noticia escrita sobre la presència de gegants a l’Arboç és de l’any 1770, mentre que la parella de gegants actuals es va estrenar l’any 1827. La geganta simbolitza la figura d’una comtessa barcelonina i el gegant rep el nom del general francès que comandava les tropes de Napoleó durant la Guerra del francès l’any 1808, el qual va arrasar i incendiar la vila. Aquests gegants originals van ser substituïts l’any 1984 per unes rèpliques exactes construïdes per Xavier Jansana.

 

La Postal de Gegants és un dels actes institucionals de Les Santes, la Festa Major de la ciutat, i se celebra des de 1985. La Família Robafaves i els Nans de Mataró exerceixen d’amfitrions cap a uns altres gegants històrics o destacats per l’arrelament en la seva zona, els quals responen a la invitació formal mitjançant una postal franquejada. La Colla dels Gegants de Mataró edita aquesta postal i la distribueix entre el públic per donar a conèixer els convidats. Enguany se n’han fet 5.000 còpies.

 

 

Acte protocolari

 

L’acte ha començat a les 17.45h, amb la sortida de l’Ajuntament d’en Robafaves i la seva esposa, la Geganta, la seva filla Toneta i el marit d’aquesta, en Maneló, acompanyats dels Nans i els flabiolaires, per anar a rebre els Gegants de l’Arboç fins a la cruïlla dels carrers de Jaume Balmes amb Jaume Ibran. Un cop allà, l’alcalde de Mataró, Joan Mora, ha fet entrega d’un ram a la geganta convidada, la Llúcia.

 

A les 18.30h tots els gegants han tornat en cercavila cap a l’Ajuntament, on ha tingut lloc l’acte protocolari. L’alcalde de Mataró i el de l’Arboç, Joan Sans, han fet els seus parlaments. Joan Mora ha col·locat després una medalla al gegant de l’Arboç de part de la Família Robafaves i hi ha hagut un intercanvi d’obseqis institucionals: Mataró ha fet entrega d’una petita escultura d’en Robafaves i del llibre “Les Santes, Festa Major de Mataró”.

 

Per la seva part, els convidats han lliurat a Mataró com a regal institucional un llibre, CD i DVD amb les músiques i imatges de les festes de l’Arboç i un punt de llibre fet amb puntes de coixí.

 

Després dels obsequis ha tingut lloc el ball de l’Àliga, i la foto oficial de la Família Robadaves amb els convidats. Per últim, els Gegants de l’Arboç han fet el seu ball propi, seguit del Ball de Quatre de la Família Robafaves.

 

En acabar els balls, s’ha iniciat la cercavila per acompanyar els convidats fins al Portal de Barcelona, on s’han acomiadat. Els Gegants i els Nans han tornat després a l’Ajuntament, on han tingut lloc els darrers balls i les dormides.