Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Nit Boja acull més gent i menys incidències

Escoltar

La Nit Boja acull més gent i menys incidències

La Ruixada a l’espai firal del Parc Central va congregar unes 15.000 personesLa nit més santera es va celebrar ahir al vespre amb la tradicional Nit Boja. Una nit que s’allarga fins a la matinada i que acaba amb la Ruixada a l’espai firal del Parc Central. Al passeig del Callao va tenir lloc l’acte alternatiu Vaparir Tour 2013 amb música arran de mar. Els actes es van desenvolupar sense incidències destacables.


 

A les 23.30 h va començar davant de l’Ajuntament l’acte segurament més esperat del calendari de Les Santes: la Nit Boja, que es va iniciar amb el Desvetllament bellugós, la baixada i pujada de La Riera de la Família Robafaves al compàs del popular Bequetero interpretada per la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme i amb la gent a la gatzoneta i comptant fins a 15.

 

Un cop la comitiva va arribar a la plaça de Santa Anna va tenir lloc la Convidada de la Família Robafaves en la qual tots els participants agafen força amb vi i galetes per fer el camí de retorn a l’Ajuntament. Mentre, els assistents van poder gaudir de la música del grup El Pont d’Arcalís que van presentar el seu darrer disc “Ball a l’hostal”. El Desvetllament bellugós va ser seguit per uns 10.000 assistents i es van registrar 13 assistències. El servei sanitari el proporciona Creu Roja coordinada pel Servei de Protecció Civil de l’Ajuntament.

 

Quan ja tots els gegants dormien sota el sostre de la Casa Gran, a la 1.30 h es va iniciar l’Escapada a negra nit. Les figures de foc, la Momerota, el Drac i les Diablesses, van prendre els carrers del centre per empaitar a la gent amb les seves guspires i espetecs. Les figures mataronines van anar acompanyades del Ratpenat de Malgrat de Mar, els Diables de Caldes de Montbui, els Diables Atabalats de Cerdanyola, els Diables de la Roda del Vallès, els Diables Guspires de Sants i la Cabra de Reus. Al llarg de l’Escapada a negra nit es van haver d’assistir a 34 persones i una va haver de ser evacuada a l’Hospital de Mataró.

 

I després del foc i les corredisses, la Pujada tabalada per fer seguir a la gent fins a l’espai firal del Parc Central i gaudir de l’aigua. La percussió va anar a càrrec dels Tabalers del Drac, els Tabalers de la Momerota i els Tabalers do Maresme. La Ruixada en aquesta edició va canviar de lloc, del Parc Central vell a l’espai firal del nou Parc Central, espai que va permetre instal·lar una torre on hi estaven ubicats els disjòqueis i una il·luminació especial i on la gent es va poder mullar al so de la música. Moltes de les cançons que van sonar les havia demanat el públic a través de Twitter. La Ruixada va congregar 15.000 persones i es van fer 19 assistències i una evacuació.

  Música arran del mar

 

Per segon any consecutiu, es va programar un acte alternatiu al passeig del Callao amb la intenció de desmassificar el Desvetllament bellugós i que va reunir davant el mar unes 8.000 persones. L’espectacle Vaparir Tour  2013 de Ràdio Flaixbac va oferir vídeos i balls i una selecció musical a càrrec d’Andreu Presas, Carles Roca, El Gran German i el Becari, Tony Martínez & Andrew i Carles Pérez amb els discjòqueis residents de Cocoa Mataró, que aquest any ha coorganitzat la festa. Al llarg de la nit es van fer 35 assistències i es van traslladar 11 persones a l’Hospital de Mataró.

 

 

Campanya per evitar el consum excessiu d’alcohol

 

L’any passat es va fer una campanya de conscienciació i civisme que va fer incidència en la mala utilització del vidre d’envasos de begudes i el perill que això comportava a la via pública, aquest any s’ha volgut incidir en la reducció de riscos pel consum excessiu d'alcohol. 

 

La iniciativa l’ha liderada la Direcció de Cultura de l’Ajuntament a través d’una comissió en la qual també hi han participat la Secció de Salut Pública de l’Ajuntament,  la Creu Roja, el Departament de Joventut de la Generalitat, la Fundació Àmbit Prevenció, el Servei de Drogodependències del Consorci Sanitari del Maresme i l’entitat de reducció de riscos associats al consum de drogues Som.nit.

 

En aquest sentit, s’actua en actes concrets de la Festa Major, mitjançant la col·locació d’estands informatius del projecte Som.nit, on el jovent s’hi pot adreçar per rebre informació sobre la reducció de riscos en el consum.

 

Una de les primeres accions que s’han fet han estat xerrades que Àmbit Prevenció ha proposat als instituts de la ciutat per sensibilitzar l’alumnat dels riscos del consum d’alcohol en contextos festius, en especial Les Santes. Aquesta proposta s’ha unit a les xerrades que ha ofert els membres de la colla dels Gegants i Nans de la ciutat als centres de secundària de Mataró, centrades en el Desvetllament bellugós sota el títol “Desvetlla’t bé”.

 

Una menor presència de gots i ampolles de vidre ha propiciat el descens de les assistències per talls així com també l’escombrada amb màquina de La Riera que es va fer aquesta matinada després del Desvetllament bellugós també va permetre retirar les deixalles i vidre que restaven al carrer.