Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Martín Carral, guanyador de la cinquena edició del Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró

Escoltar

Martín Carral, guanyador de la cinquena edició del Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró

A la biennal s’hi han presentat enguany 238 obres



L’alcalde, Joan Mora, ha lliurat avui el guardó al guanyador de la cinquena edició del Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró. El premi se l’ha endut Martín Carral González (Meruelo, Cantàbria, 1959 i resident a Sant Cugat del Vallès) per l’obra “Hiperespai IV”. També s’ha inaugurat l’exposició que mostra les 40 obres finalistes.


 

A l’acte, que ha tingut lloc a l’Ateneu Fundació Iluro, hi han assistit la directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat a Barcelona, M. Àngels Torras; el cònsol general adjunt d’Uruguai a Barcelona, Arturo Villareal; el president de la Fundació Iluro, Rafael Montserrat; el president de l’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró, Antoni Luis; i el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez.

 

A més del guanyador, també s’han guardonat tres obres finalistes: Mariano Carrera Blázquez “Dis Berlin” (Cirla, Sòria, 1959) per l’obra “Cantos: Memoria”; Juan Cuéllar Costa (València, 1967) per “Country life”; i Guillermo Adolfo Pérez Masedo (Madrid, 1978) per l’obra “Sense títol”.

 

En aquesta edició s’han presentat 238 peces a concurs, de les quals es va fer una preselecció de 54 fins a quedar-ne 40 en la selecció definitiva. Les 40 obres finalistes es poden veure en una exposició a l’Ateneu Fundació Iluro (La Riera, 92) fins al 28 de juliol.

 

 

Premi Torres García-Ciutat Mataró

 

El Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró es concedeix cada dos anys, està organitzat per l’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró i té el suport de l’Ajuntament i d’altres patrocinadors.

 

El jurat estarà format per Juan Manuel Bonet, crític, historiador de l’art i poeta; Daniel Giralt-Miracle, crític d’art, historiador i escriptor; Arnau Puig, historiador i fundador del grup Dau al set; Francesc Rodón, crític d’art i de literatura; Antoni Luis, president de l’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró.

 

L’obra guanyadora queda en propietat de l’entitat organitzadora que la dóna a la ciutat de Mataró.

 

El premi està dotat amb 9.000 € i està obert a artistes residents a tot l’Estat espanyol. Les bases també estableixen que es poden concedir fins a 4 guardons per als 4 primers finalistes.

 

A més de l’exposició, s’edita un catàleg amb les fotografies de les obres finalistes, la composició del jurat, l’acta del veredicte i una valoració del premi a càrrec d’un dels membres del jurat.

 

L’artista que va obtenir el I Premi Torres García-Ciutat de Mataró va ser el cubà Gustavo Díaz Sosa per la seva pintura “Tratan de flotar, son sus únicas esperanzas”, i a més hi van haver quatre guardons per als finalistes Pere Salinas, Mercè Sebastià, i els mataronins Josep M. Codina i Marc Llacuna. En la segona edició, el guanyador va ser Antoni Perna amb l’obra “Tardor”. La tercera edició va premiar Marc Llacuna, el primer mataroní que ha aconseguit aquest premi, amb l’obra “122”, i la quarta la va guanyar el peruà Rafael Guerrero Céspedes amb l’obra “Airport”.

 

Les quatre obres guanyadores s’exposen des de l’abril al foyer del TecnoCampus Mataró-Maresme, espai on s’hi aniran col·locant els premiats de les properes edicions.

 

Al llarg d’aquestes cinc edicions s’han presentat 1.275 obres. De les 238 presentades enguany 162 són d’artistes de Catalunya i 76 de la resta de l’Estat.

 

 

Joaquín Torres-García

 

Joaquín Torres-García (Montevideo, 1874 - 1949) és un dels artistes més importants del panorama artístic català, europeu i llatinoamericà de la primera meitat del segle XX, tant per les seves obres com pels seus plantejament teòrics. Torres-García, de pare mataroní, va viure durant un any a la ciutat i va estudiar a l’Escola d’Arts i Oficis on va rebre classes de pintura de Josep Vinardell.