Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró activa el Pla Bàsic d’Emergències Municipal en fase d’alerta per la baixada de temperatures

Escoltar

Mataró activa el Pla Bàsic d’Emergències Municipal en fase d’alerta per la baixada de temperatures

L’alberg d’acollida per a persones sense sostre estarà obert de la nit de dissabte a la de dimarts

L’Ajuntament de Mataró ha activat avui divendres a les 12.30h el Pla Bàsic d’Emergències Municipal (PBEM) en fase d’alerta davant la baixada de les temperatures, que es preveu sigui més acusada en les properes hores.

 

El servei de meteorologia del Consell Comarcal del Maresme, Meteomar, preveu que les mínimes al litoral arribin a 1 grau la nit de dissabte a diumenge, i a 0 graus la nit de diumenge a dilluns. Durant la propera nit i dissabte al matí es podrien produir precipitacions en forma de neu a partir dels 300 m.

 

 

Activació del Protocol de baixes temperatures

 

L’activació del PBEM comporta la posada en marxa de les mesures previstes al Protocol d’actuació per baixes temperatures, que duran a terme els diferents serveis municipals de l’Ajuntament i entitats implicats.

 

Avui mateix, el Servei de Benestar Social ja ha activat el protocol d’avisos per fer arribar els consells de protecció davant situacions de fred intens als usuaris del servei de teleassistència i als usuaris de les diferents empreses d’atenció domiciliària del municipi. Des de l’Agència d’Atenció a les Persones amb Dependència també s’estan fent trucades de seguiment de les persones més vulnerables i fràgils –principalment gent gran que viu sola i pateix malalties cròniques–, a les quals es fan arribar les recomanacions oportunes.

 

L’alberg d’acollida de la Creu Roja (carrer de l’Energia, 11) estarà obert des de la nit de dissabte a diumenge i, previsiblement, fins a la de dimarts a dimecres. La Policia Local recomanarà a les persones sense sostre que es traslladin a passar la nit a aquestes instal·lacions.

 

A partir de dissabte a la tarda i fins que millorin les condicions climatològiques, el Servei d’Espais Públics de l’Ajuntament tancarà el reg de la ciutat. Aigües de Mataró mantindrà tancats el sistema de funcionament de les fonts ornamentals per evitar possibles vessaments accidentals d’aigua i la conseqüent formació de gel a les zones de pas de persones i vehicles.

 

En cas que nevi, el Servei de Manteniment distribuirà sal a les calçades dels accessos a l’Hospital de Mataró, al centre comercial Mataró Parc i a les urbanitzacions situades a la part més elevada del terme municipal.

 

 

Consells per a la població

 

L’Ajuntament recorda a la població que segueixin els consells d’autoprotecció específics per als casos d’onades de fred i nevades. En general, es recomana als veïns:

 

- Si us trobeu a casa:

. Feu un ús correcte dels sistemes de calefacció i desconnecteu els aparells elèctrics que no siguin necessaris. Si s’escau, disposeu de suficient combustible.

 

- A l’exterior

. Si heu de sortir, abrigueu-vos bé i protegiu-vos sobretot la cara i el cap.

. En general, tingueu especial cura de la gent gran, nadons, malalts i persones amb mobilitat reduïda i eviteu que surtin de casa per períodes perllongats.

 

- Al vehicle

. Porteu cadenes, llanterna i manta de viatge.

. Informeu-vos sempre de les previsions meteorològiques i de l’estat de la xarxa viària als mitjans de comunicació: TV, ràdio i internet.

. Eviteu agafar el cotxe, especialment de nit, i no viatgeu sol. En tot cas, viatgeu amb el dipòsit ple i informeu algú del vostre itinerari i de l’horari previst.

. Circuleu per les vies principals i autopistes. Augmenteu les precaucions en la conducció en funció de l'estat de la via.

. Esteu informats pels mitjans de comunicació i consulteu els webs d’informació meteorològica i viària.

 

En cas de necessitar ajut, cal trucar al 112 i seguir sempre les indicacions de les autoritats.

 

 

Consells específics per a les canalitzacions d’aigua

 

La major part d’incidències registrades a Mataró durant l’episodi de nevades i glaçades de febrer de l’any passat van estar relacionades amb el trencament o la congelació dels muntants de les façanes o bé amb fuites d’aigua en canonades particulars, avaries que poden afectar al subministrament d’aigua. Per prevenir aquests problemes es recomana:

 

- Protegir les aixetes i comptadors d’aigua per evitar que es glacin.

- Buidar les canonades exteriors i tancar la clau de pas o mantenir un rajolí d’aigua per evitar-ne la congelació.