Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró fa sentir a Madrid la reivindicació dels afectats per les participacions preferents de Caixa Laietana

Escoltar

Mataró fa sentir a Madrid la reivindicació dels afectats per les participacions preferents de Caixa Laietana

Representants de tots els grups municipals i d’Estafabanca mantenen 8 reunions en un sol dia amb els grups parlamentaris al Congrés i també amb la Defensora del Pueblo per propiciar que els afectats puguin acollir-se a la via arbitral

Una delegació encapçalada per l’alcalde de Mataró, Joan Mora, va portar ahir a Madrid la reivindicació que els afectats per les participacions preferents de Caixa Laietana, inclosos aquells que van canviar-les per accions, puguin optar a la via arbitral. 


La delegació estava integrada per representants de tots els grups municipals: Joan Mora (CiU), Maria Carme Maltas (PSC), José Manuel López (PP), Mònica Lora (PxC), Esteve Martínez (ICV-EUiA) i Xavier Safont-Tria (CUP); i per membres de la plataforma d’afectats Estafabanca a Mataró, Diego Herrera, i Juan Carlos Fabián. A les reunions també s’hi va incorporar el director de l’Agència Catalana de Consum de la Generalitat de Catalunya, Alfons Conesa.


 

Durant l’estada a Madrid van mantenir 7 reunions amb portaveus i diputats de diferents formacions polítiques amb representació al Congrés dels Diputats (PP, PSOE, CiU, ICV, ERC i AMAIUR) i també van entrevistar-se amb la Defensora del Pueblo, Soledad Becerril.

 

La primera de les reunions va ser amb Josep Antoni Duran i Lleida, president del Grup Parlamentari Català, i Josep Sánchez i Llibre, portaveu del Grup Parlamentari Català a la Comissió d’Economia i Competitivitat del Congrés dels Diputats (CiU).

 

Després de sortir del Congrés per anar a la seu del Defensor del Pueblo i exposar-li el cas, també es van reunir a les Corts amb Valeriano Gómez, portaveu del Grup Parlamentari Socialista a la Comissió d’Economia i Competitivitat, i Joan Rangel, diputat del Grup Parlamentari Socialista.

 

La tercera reunió al Congrés va ser amb diputats grup majoritari: Matilde Asian, portaveu adjunta del Grup Parlamentari Popular; Dolors Montserrat, vicepresidenta tercera del Congrés; i Vicente Martínez-Pujalte, portaveu del Grup Parlamentari Popular a la Comissió d’Economia i Competitivitat.

 

A continuació es van succeïr les trobades amb Joan Coscubiela, portaveu del Grup Parlamentari La Izquierda Plural a la Comissió d’Ocupació i Seguretat Social del Congrés dels Diputats (ICV-EUiA); Rafael Larreina, portaveu del Grup Mixt a la Comissió d’Economia i Competitivitat del Congrés (Amaiur); i Alfred Bosch, portaveu del Grup Mixt a la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats (ERC).

 

 

Un municipi especialment afectat

 

Mataró ha estat un municipi especialment afectat per la comercialització de participacions preferents ja que Caixa Laietana, entitat fortament arrelada a Mataró i a la comarca del Maresme, va ser una de les entitats que més en va vendre.

 

Es calcula que a Mataró hi ha uns 4.500 casos que afecten directament a uns 6.000 clients i, a seu torn, a unes 15.000 persones de les unitats familiars. Més del 90% dels afectats per preferents de  Caixa Laietana van bescanviar-les per accions de l’entitat en base a la informació que els van transmetre els directors de les oficines comercials i com a única opció per recuperar els diners. Aquest fet va agreujar la situació quan l’entitat va ser absorvida per Bankia i aquesta va entrar en situació crítica, va haver de ser intervinguda i seguidament el valor de les seves accions va baixar en picat.