Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Festival Internacional d’Orgue de Mataró presenta grans figures internacionals

Escoltar

El Festival Internacional d’Orgue de Mataró presenta grans figures internacionals

Del 5 al 20 de juliol se celebra la tercera edició d’un dels festivals amb més afluència de públic d’Europa

El proper 5 de juliol s’inicia la tercera edició del Festival Internacional d’Orgue Mataró- Barcelona Jaume Isern que es va consolidant com un dels festivals amb més públic dels que es fan a l’Estat i fins i tot a Europa, amb més de 3.000 espectadors a la darrera edició. El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez i el director artístic del Festival, Raúl Prieto, han presentat aquest matí el programa d’activitats, totes gratuïtes, que proposa set concerts amb primeres espases a nivell internacional i tres activitats sorprenents com ara recitals d’orgue al carrer, un concurs d’orgue amb els alumnes de l’Acadèmia Internacional d’Orgue i una missa alternada amb l’orgue a l’estil del 1714.

 

L’orgue de la basílica de Santa Maria, el més gran de Catalunya, serà una vegada més el protagonista d’un cicle de concerts ampliat i d’unes visites guiades molt especials. Però no serà l’únic espai ja que també hi haurà recitals al Teatre Monumental i a l’església del Convent de Les Carmelites de Mataró.

 

 

Cicle de concerts

 

Enguany el festival començarà dissabte 5 de juliol amb un recital amb el Duo MusArt, un dels duets de piano i orgue més prestigiosos del món format per Raúl Prieto Ramírez i Maria Teresa Sierra. Aquest duet que ha tocat a Anglaterra, Rússia, Alemanya i als Estats Units, entre d’altres, oferirà un recital en el qual interpretarà “Rhpasody in Blue” de Gershwin i d’altres arranjaments originals.

 

El primer concert a la basílica de Santa Maria anirà a càrrec d’un habitual del festival, el prestigiós organista alemany Ulrich Walther que tocarà diumenge 6 de juliol a les 21 h. El mateix artista serà l’encarregat d’oferir un recital d’improvisació d’orgue amb cinema mut i d’animació. Serà dimecres 9 de juliol a les 20.30 h al Teatre Monumental amb films de Laurel i Hardy i Buster Keaton.

 

Dissabte 12 de juliol també a la basílica de Santa Maria es podrà sentir un altre organista habitual, el rus Konstantin Volostnov, acompanyat en aquesta ocasió per la russa Maria Vlasova que tocarà un acordió de concert. Aquest és un dels duets més sorprenents del panorama internacional i interpretaran peces de Bach, Mozart, Rachmaninoff i Piazzola.

 

Dimecres 16 de juliol el festival viurà un dels moments àlgids amb l’actuació d’un dels organistes més prestigiosos del món, l’alemany Ludger Lohmann i el 19 de juliol arriba un dels concerts més esperats pel públic mataroní, el Concert Espectacular d’Orgue a càrrec de Raúl Prieto Ramírez i que forma part de la programació de la Festa Major de Les Santes. L’organista oficial de Santa Maria oferirà per onzena vegada un gran recital amb peces de Bach, Franck, Widor i la transcripció per a orgue del “Mephisto Waltz núm 2” de Franz Liszt. Aquest concert omple cada any la basílica mataronina que enguany s’adequarà per garantir la comoditat del públic assistent.

 

El festival es clausurarà el 20 de juliol a l’església del Convent de Les Carmelites de Mataró amb el recital de les organistes Elisbeth Yarzeva i Maria Cherepanova acompanyades de la violinista d’Anna Orlova.

 

 

Altres activitats

 

El festival d’orgue ofereix una vegada més altres activitats que l’ajuden a créixer. És el cas de l’orgue al carrer amb el qual Raúl Prieto acostarà als mataronins aquest instrument. Una altra de les novetats de la present edició és el concurs d’orgue que faran els alumnes de l’Acadèmia Internacional d’Orgue que els mateixos dies es farà a Mataró. El concurs es farà el 17 de juliol a la basílica de Santa Maria i serà el públic assistent qui votarà al participant que més li agradi. El guanyador tindrà l’oportunitat de tocar una peça al començament del concert de Raúl Prieto i obtindrà una beca per a l’Acadèmia.

 

Diumenge 13 de juliol es farà una missa alternada amb l’orgue a l’estil del 1714. En aquesta missa sonaran melodies dels antifonaris de la basílica de Santa Maria dels segles XVI i XVIII, combinades amb versos a l’orgue interpretats per alumnes i professors de l’Acadèmia.

 

 

Visites guiades a l’orgue

 

Una altra de les activitats consolidades d’aquest festival és les visites guiades gratuïtes a l’orgue monumental de la basílica de Santa Maria de Mataró, que aniran a càrrec de l’organista Raúl Prieto. La visita inclou l’exposició permanent de l’arxiu musical de Santa Maria i documents històrics sobre els orgues mai vistos fins ara.

 

Es podrà visitar l’orgue dissabte 5 de juliol a les 11.30 i les 13 h, dissabte 12 i diumenge 13 a les 13 h i diumenge 20 a les 13 i les 17 h. Cal reservar plaça a l’Oficina de Turisme de Mataró (La Riera, 48) Tel. 93 758 26 98 i a turisme@ajmataro.cat.

 

 

Jaume Isern

 

Jaume Isern (Mataró 1798 - 1880) va ser un organista, pedagog i compositor mataroní. Cec de naixement, va estudiar orgue, harmonia i composició. Va ser l’autor d’un sistema per a la notació musical anterior al de Lous Braille (“Descripció d’alguns instruments per ensenyar a cecs les primeres lletres i l’escriptura amb notes de música” Barcelona, 1837), que li va suposar la distinció anglesa Large Silver i una pensió vitalícia atorgada per Ferran VII d’Espanya. Des de 1830 va ser organista a Mataró. L’any 1844 va actuar davant la reina Isabel II d’Espanya a l’exposició industrial de Barcelona.

 

Podeu consultar tota la programació al web www.fiorgue.com