Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Crida de Festa Major dóna el tret de sortida oficial a Les Santes 2014

Escoltar

La Crida de Festa Major dóna el tret de sortida oficial a Les Santes 2014

L’alcalde apel·la a viure les festes amb civisme i treballar per un món amb valors, i reinvindica el dret de Catalunya a construir un país nou

L’alcalde, Joan Mora, ha presidit aquest vespre des del balcó de l’Ajuntament la Crida de Festa Major, inici oficial de Les Santes 2014. Prop de 7.500 persones -6.000 a La Riera i unes 1.500 a la plaça de l'Ajuntament- han viscut in situ un dels moments àlgids de la Festa en honor a les patrones de la ciutat, Santa Juliana i Santa Semproniana.

 

A les 19.45 h, des de diferents indrets de la ciutat, les comparses institucionals s’han encaminat cap a l’Ajuntament per sentir la Crida, que ha començat als volts de les 20.00 h.

 

Joan Mora ha començat el seu discurs felicitant l’Agrupació Musical del Maresme “pels seus 30 anys d’existència” i ha tingut paraules de record “per a tots aquells mataronins i mataronines que ens han deixat”, fent especial esment del desaparegut Jordi Canal, reconegut santero i membre de la colla de geganters portadors de la Família Robafaves.

 

Fent balanç de tasques pendents, l’alcalde ha apuntat que, tot i haver millorat una mica, la ciutat té com a primera prioritat superar els problemes de manca de feina, i a nivell general ha desitjat “que junts construïm un món de valors” més just i sense guerres.

 

També ha demanat viure les festes “amb civisme”, respectant les normes de cada acte, les figures i la seguretat pròpia i dels altres. Fent una mica d’història, ha recordat que els orígens de la Festa Major es podrien situar al 1772, fa 242 anys, quan les relíquies de Santa Juliana i Santa Semproniana van ser conduïdes a Mataró; i que un referèndum popular va decidir al 1852 que les Santes serien les noves patrones de la ciutat.

 

Per últim, Joan Mora ha finalitzat el seu discurs apel·lant al dret “a reclamar la llibertat de la nostra nació per construir pacífica i democràticament un país nou: lliure, socialment just, econòmicament pròsper i, moral i espiritualment fort”.

 

En acabar el discurs, l’alcalde ha encès la traca de petards que ha donat pas a l’inici dels balls de les diferents figures, interpretats pels respectius acompanyaments musicals: l’actuació de la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme, la Rumbeta dels Nans Nous, els Balls dels Nans, el Salt de les Diablesses, el Ball de la Momeroteta, el Ball de la Momerota, el Ball del Dragalió, el Ball del Drac, el Ball de l’Àliga, el Ball de Petits, el Ball de Quatre, el Ball de Grossos i els Balls d’en Robafaves.

 

Com sempre, el moment més esperat per petits i grans són les famoses Dormides, moment en què, un cop han executat els seus balls, els portadors tomben les figures dels gegants per fer-les entrar al vestíbul de l’Ajuntament, on descansaran fins al proper acte.

 

 

Nit Boja i Tour 40 principales

 

La nit del 25 de juliol és la més esperada per a molts mataronins, que un any més podran viure la Nit Boja (a partir de les 23.30h des de l’Ajuntament) i el seu reguitzell d’actes: el Desvetllament Bellugós, la Convidada de la Família Robafaves, l’Escapada a Negra Nit, la Pujada tabalada i la Ruixada.

 

Però hi ha altres alternatives. A les 22.30h, a l’Aula de Teatre està programat l’espectacle “Copacabana” de la companyia Ponten Pie, i a les 23.30h al passeig del Callao tindrà lloc el Tour 40 principales, que inclourà les sessions dels discjòqueis Ernest Codina, Adrià Ortega i Roger Carandell, música en directe, projeccions i moltes sorpreses.