Ca l’Arenas inaugura cinc noves mostres d’”Art a Mataró 1959-1983. Anys de resistència i ruptura”
Les sales del centre d’art mataroní mostren les seqüències artístiques d’unes èpoques difícils
Divendres 20 de febrer a les 19.30 h a Ca l’Arenas s’inaugura el segon moviment d’ “Art a Mataró 1959-1983. Anys de resistència i ruptura” per seguir amb el propòsit de recuperar la història expositiva de la ciutat a partir de l’activitat del Museu de Mataró, amb el pretext de reconstruir-ne el paper i relatar l’activitat cultural de Mataró.
Les cinc mostres que es podran veure al centre d’art volen resseguir les seqüències artístiques i culturals d’unes dècades difícils (de les acaballes de la dictadura als inicis de la democràcia), viscudes en un context d’adversitat, però alhora coincidents amb anys molt intensos i en un moment agitador de consciències, de lluites i mobilitzacions, d’il·lusió i d’esperances de llibertat.
L’època és molt complexa i sobre ella els fons del Museu de Mataró presenten importants llacunes documentals, però gràcies a les aportacions de ciutadans i entitats s’està completant l’arxiu del museu amb documents, cartells, programes de mà, catàlegs, fotografies i pel·lícules que es van incorporant a la mostra.
El primer pis és l’espai de la cronologia i es mostra a l’annex monografies sobre esdeveniments destacats d’aquest període. En aquest cas Pere Casanovas convida a recordar, fins al 4 d’abril, les activitats de les Setmanes Culturals dels anys 1972 i 1973 sota el nom d’”Accions de lluita”.
La sala 1 és el lloc reservat per al “Pur eclèctic”, una mostra eclèctica dels artistes i de les principals exposicions que es van fer a la ciutat amb el fil conductor del Museu. Fins al 7 de juny l’espai se centrarà en les 11 exposicions simultànies i altres activitats complementàries que l’any 76 va organitzar l’Agrupació Científico-Excursionista, en el marc de les Jornades de les Arts Catalanes.
A la galeria i sala 2 es destaquen les intervencions més singulars del període. Ala galeria s’hi pot veureuna revisió de les tres accions trencadores, organitzades pel museu el novembre de 1976 sota el nom “PER MATAR-HO”, protagonitzades per Jordi Benito, Fina Miralles i Ferran Garcia Sevilla. La revisió va a cura de Marta Pol Rigau. A la sala 2 l’associació Els dimarts al Llimoner commemora les exposicions que es van fer al carrer de Sant Pere Més Alt del 1969-1971.
La darrera mostra és la que està ubicada a la sala menjador, destinada als germans Arenas i a monografies temàtiques. En aquesta ocasió Francesc Masriera descobreix la faceta de músic de Jordi Arenas, una altra cara de l’artista important també en la vida cultural de la ciutat.