Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament arranjarà la xemeneia de Ca l’Arenas que quedarà al costat de la nova Escola Angeleta Ferrer

Escoltar

L’Ajuntament arranjarà la xemeneia de Ca l’Arenas que quedarà al costat de la nova Escola Angeleta Ferrer

És un dels compromisos adquirits per l’Ajuntament amb el Departament d’EnsenyamentL’Ajuntament farà un projecte d’estabilització de la xemeneia de Ca l’Arenes, situada a la finca de Can Fàbregas del paper, entre els carrers de Lepant i Churruca, on s’ha de fer la nova Escola pública Angeleta Ferrer.


 

La modificació de pressupost aprovada ahir al Ple ordinari de febrer preveu una partida de 190.000 € per la restauració de la xemeneia, que es conservarà com a element singular al costat de l’escola perquè és un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Concretament té un nivell de protecció C en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró.

 

Aquesta restauració, juntament amb la descatalogació del soterrani de la fàbrica de Can Fàbregas del paper i la realització de cales arqueològiques, són compromisos adquirits per l’Ajuntament de Mataró amb el Departament d’Ensenyament en el marc de la construcció de la nova Escola Angeleta Ferrer. Els enderrocs dels edificis no catalogats que hi havia a la finca que l’empresa municipal PUMSA va finalitzar al març del 2014 també formaven part de les tasques compromeses per l’Ajuntament per facilitar la construcció de l’escola en aquests terrenys municipals.

 

La xemeneia del Vapor Nou

 

Es tracta d’una xemeneia del vapor que el 1856 movia la fàbrica de filats i teixits de Ca l’Arenes, també coneguda com a Vapor Nou. Fou una de les empreses més importants de l’època i l’any 1900 l’edifici de la fàbrica fou adquirit per “Hijos de Antonio Fàbregas”, que es dedicava a la fabricació de capses de cartró i després a la manipulació de paper.

 

La construcció és llisa, tronco-cònica, amb un petit remat a la part superior. El seu estat de conservació és mitjà i, en algun moment de la seva història, fou reforçada amb unes argolles de ferro per evitar que s’esberlés.