Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Cavalcada de Reis omple d’il·lusió i somnis els carrers de Mataró

Escoltar

La Cavalcada de Reis omple d’il·lusió i somnis els carrers de Mataró

Abans de començar a repartir els regals, els Reis d’Orient han llegit un conte als més petits a la carpa de la plaça de Santa AnnaLa Cavalcada de Reis d’Orient ha fet el seu tradicional passeig pels carrers de Mataró davant l’expectació de petits i grans. Els Reis ja han arribat a Mataró i aquesta nit aniran casa per casa per deixar a cada nen un bocí d’il·lusió i felicitat.


 

Els Reis d’Orient han lluït carrosses noves i s’han envoltat d’un seguici concebut com un conte de somnis per a petits i grans en la nit més màgica de l’any i com un gran espectacle de carrer on s’hi barreja la màgia, els somnis, la il·lusió, la llum i el color.

 

La Cavalcada ha començat a les 17.30 h a la plaça de Puerto Rico i ha seguit el recorregut habitual amb un petit canvi, en comptes de passar per la ronda d’Alfons XII ha baixat per la ronda de Francesc Macià, per continuar com sempre pel Camí Ral i la resta de carrers fins arribar a l’Ajuntament.

 

La rua d’enguany ha comptat amb més de 800 participants entre figurants i organització i l’han formada 29 comparses i 19 carrosses que s’han repartit en 5 grans blocs: l’Obertura; el seguici del Rei Blanc; el seguici del Rei Ros; el seguici del Rei Negre i el tancament. De la mateixa manera que ja es va fer l’any passat, els Reis no han arribat tots junts, sinó que ho han fet intercalats durant la Cavalcada, acompanyats tots tres del seu seguici.

 

L’ordre de la rua ha estat el següent:

 

. Obertura: Batukada amb Boetucada; carrossa de l’Oca acompanyada per alumnes de l’Aula de Teatre; Missatger amb figurants de la Sala Cabanyes; Casa de Andalucía.

 

. Seguici del Rei Blanc: Tabalers de la Momerota; Rei Blanc acompanyat per figurants de la Sala Cabanyes; grup de dansa del ventre Alba Hayal; carrossa del vaixell acompanyada per membres de l’AV de Cirera; grup de música Always Drinking Marchin Band; Escola de dansa Almudena Arsai; carrossa del tren acompanyada per membres de l’AV de Vista Alegre; ONCE.

 

. Seguici del Rei Ros: Tabalers àrabs; Rei Ros acompanyat de la colla castellera Capgrossos de Mataró; dansa de Bollywood amb Alba Hayal; Peña Al-Andalus; carrossa dels Arlequins acompanyada amb membres de l’AV del Camí de la Serra; carrossa de l’Avió acompanyada per membres de l’AV de Vista Alegre; Fundació El Maresme; carrossa de les Joguines acompanyada per membres de l’AV del Pla d’en Boet.

 

. Seguici del Rei Negre: Tabalers de les Diablesses; Rei Negre acompanyat per Audiodial; danses africanes amb Audiodial; carrossa dels Contes acompanyada per membres de l’AV de Cerdanyola; carrossa del Tramvia amb els Mestres del Gai Saber; carrossa de l’Iceberg acompanyada amb figurants de la Sala Cabanyes.

 

. Tancament: carrossa del Carbó que anava arrossegada per mules i acompanyada per alumnes de l’Aula de Teatre i la música romaní Chavé de Bulgària; l’escala dels Bombers per finalitzar amb els crèdits dels Servei de Manteniment.

 

Un punt a destacar de la rua ha estat la música. En aquesta edició s’ha donat relleu a la part musical, a més dels diferents grups de tabalers que han acompanyat les carrosses dels Reis també s’han pogut sentir peces instrumentals composades per músics catalans de diferents èpoques i estils, amb l’objectiu de divulgar la cultura catalana com Lluís Llach, Xavier Elies, Pascal Comelade i Albert Guinovart, compositor de “Mar i Cel”. Durant tot el trajecte, un fragment de l’oratori “El Pessebre” de Pau Casals ha acompanyat la carrossa dels Missatgers i quan els Reis han arribat a l’Ajuntament, l’Agrupació Musical del Maresme ha pres el relleu dels tabalers. A la rua també hi participaran xarangues diverses i diferents grups de percussió de la ciutat.

 

 

Els Reis d’Orient a l’Ajuntament

 

Un cop a l’Ajuntament, els Reis han estat rebuts per l’alcalde, Joan Mora, i el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez. L’alcalde els ha lliurat la clau màgica per obrir tots els panys i entrar a totes les cases de la ciutat i, en el seu discurs, ha recordat que Mataró ha treballat durant tot l’any el tema dels valors. A més ha afegit que “el més important és tenir allò que necessitem i estimar i sentir-se estimat”.

 

Després, els Reis han fet els seus discursos. Melcior ha incidit en l’esforç i en la responsabilitat dels infants vers el seu entorn amb aquestes paraules “depèn de tots que el món sigui més just, més solidari i més lliure” i ha remarcat la importància de la lectura per preparar-se per al futur. Gaspar s’ha referit al fet de compartir amb els altres les joguines i ha fet un toc d’atenció als grans: “als grans us portem temps per dedicar als altres”. I Baltasar ha mencionat a tots aquells que no han pogut rebre’ls al carrer, els nens que estan malalts o els avis que estan a les residències.

 

 

Un conte a la plaça de Santa Anna

 

Però la novetat més destacada de la Cavalcada ha estat que els Reis d’Orient, una vegada acomiadats per l’alcalde a l’Ajuntament, s’han adreçat a la carpa de la plaça de Santa Anna per explicar als nens un conte escrit per Marina Guardiola. El conte “La nit que en Bombó es va aturar en sec”,  explicat per en Melcior, ha relatat la història d’en Bombó, el camell d’en Baltasar que es fa mal a la pota i ja no poc carregar els regals a les seves alforges.

 

La Direcció de Cultura de l'Ajuntament, organisme organitzador, per portar a terme la Cavalcada d’enguany ha comptat amb la col·laboració d’un gran nombre de persones i entitats que participen en algun moment durant el procés: des de l’organització, amb la Comissió de Reis que proposa i fa el seguiment, passant pels Equips de Suport, fins als figurants de la comitiva. La direcció artística ha anat a càrrec d’Antoni Blanch amb la col·laboració de Carme Buscà, Marta Domingo i Maria Salicrú.La Cavalcada de Reis és un dels actes més multitudinaris que es produeixen a la ciutat.

 

Al llarg de la rua s’han repartit més de 2.000 kg de caramels sense gluten.

 

La Cavalcada de Reis s’ha pogut seguir en directe a través del programa “Nit de Reis”, produït conjuntament pels mitjans de comunicació públics de Mataró: m1tv i Mataró Ràdio. El programa radiofònic ha començat a les 17.30 h i el televisiu a les 18.30 h.