Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El servei de vigilància, salvament i socorrisme a les platges va fer 17.000 mesures preventives durant la temporada

Escoltar

El servei de vigilància, salvament i socorrisme a les platges va fer 17.000 mesures preventives durant la temporada

Les assistències als banyistes han anat disminuint en els darrers anys

El servei de vigilància, salvament i socorrisme a les platges de Mataró va fer 17.043 mesures preventives durant la temporada de platges, 13.061 a càrrec del dispositiu terrestre i 3.982 des de les embarcacions. Aquest tipus d’actuacions s’han anat incrementant exponencialment en els darrers anys fet que ha contribuït a una reducció de les assistències.


 

El passat 2 de novembre es va donar compte a la Comissió Informativa de l’Àrea de Gestió de l’Espai Públic del balanç de la temporada 2016 del servei, que es va dur a terme del 14 de maig a l’11 de setembre, amb cobertura a les platges de Sant Simó, Callao, Varador i Ponent. Aquest any ha estat la primera vegada que l’Ajuntament ha adjudicat el servei per concurs públic, mitjançant contracte amb Creu Roja. Va comptar amb 40 efectius en temporada alta (inclosos 16 voluntaris) i 10 en temporada mitja. El 88% de les persones contractades per Creu Roja per fer el servei estaven en situació d’atur.

 

La prevenció d’accidents és una part important de la tasca dels socorristes. Malgrat que el nombre d’assistències i rescats que es duen a terme al llarg de la temporada de bany depenen de molts factors, s’ha demostrat que augmentar esforços en l’acció preventiva fa disminuir el nombre d’assistències i rescats.

 

Com a exemple, durant la temporada 2012 les mesures preventives no van arribar a 7.000 i les assistències realitzades van ser 1.066. Durant la temporada d’estiu 2016 es van fer 17.043 mesures preventives i 345 assistències als banyistes, de les quals, en 10 casos va ser necessari trasllat a l’Hospital. La major part d’assistències corresponen a traumatismes, seguits de picades de medusa. Aquest any només s’han hagut de fer 3 rescats de banyistes.

 


El servei també va atendre 9 menors extraviats, va lliurar 615 polseres identificatives a menors d’edat i es van fer 20 tallers de formació i prevenció i socorrisme per a infants a les platges. Pel que fa el servei de dany adaptat, es van fer 187 serveis amb cadira amfíbia i 28 ajudes a persones amb problemes de mobilitat.